Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă

Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă
Publicat: 09/05/2016, 19:47
Actualizat: 18/07/2016, 17:47

Ministerul Educației, prin Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage în 45 de zile începând de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară, Dumitru Pârvu și Petre Tobă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a confirmat în exclusivitate pentru MEDIAFAX că ministrul Educației, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU inițierea demersurilor necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foști și actuali demnitari și persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă.

Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveția, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca și profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

„În egală măsură, am trimis universităților la care persoanele în cauză și-au susținut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunțe asupra sesizărilor”, a explicat Amarandei.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educației inițiatorilor sesizării, de a furniza informații suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit răspuns: „În 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecință, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte”, a mai spus Amarandei.

În cererea trimisă, luni, la CNATDCU se menționează: „Vă rugăm să inițiați în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Anexăm textul sesizării însoțit, cu ajutorul link-urilor, de alte informații relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră”.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupție; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării și senator și deputat de Mehedinți, Mihai Stănișoară; fost adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul-șef Dumitru Pârvu și actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

De asemenea, Ministerul Educației a solicitat Bibliotecii Naționale, să pună la dispoziția CNATDCU copii ale tezelor de doctorat vizate și, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universități. Este vorba de Universitatea din București, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Academia de Poliție „Al. I Cuza” și la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, care au primit solicitări în acest sens.

Nu în ultimul rând, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susținere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

În paralel cu analiza universităților, comisiile de analiza CNATDCU își vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanții instituției vor înainta ministrului Educației decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru MEDIAFAX.

Practic, în 45 de zile, Victor Ponta și ceilalți vizați de verificări ar putea rămâne fără titlu de doctor

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021