Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă

Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă
Publicat: 09/05/2016, 19:47
Actualizat: 18/07/2016, 17:47

Ministerul Educației, prin Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage în 45 de zile începând de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară, Dumitru Pârvu și Petre Tobă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a confirmat în exclusivitate pentru MEDIAFAX că ministrul Educației, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU inițierea demersurilor necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foști și actuali demnitari și persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă.

Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveția, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca și profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

„În egală măsură, am trimis universităților la care persoanele în cauză și-au susținut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunțe asupra sesizărilor”, a explicat Amarandei.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educației inițiatorilor sesizării, de a furniza informații suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit răspuns: „În 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecință, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte”, a mai spus Amarandei.

În cererea trimisă, luni, la CNATDCU se menționează: „Vă rugăm să inițiați în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Anexăm textul sesizării însoțit, cu ajutorul link-urilor, de alte informații relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră”.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupție; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării și senator și deputat de Mehedinți, Mihai Stănișoară; fost adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul-șef Dumitru Pârvu și actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

De asemenea, Ministerul Educației a solicitat Bibliotecii Naționale, să pună la dispoziția CNATDCU copii ale tezelor de doctorat vizate și, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universități. Este vorba de Universitatea din București, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Academia de Poliție „Al. I Cuza” și la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, care au primit solicitări în acest sens.

Nu în ultimul rând, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susținere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

În paralel cu analiza universităților, comisiile de analiza CNATDCU își vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanții instituției vor înainta ministrului Educației decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru MEDIAFAX.

Practic, în 45 de zile, Victor Ponta și ceilalți vizați de verificări ar putea rămâne fără titlu de doctor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația