Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă

Ministerul Educației verifică doctoratele lui Ponta, Oprea și Tobă
Publicat: 09/05/2016, 19:47
Actualizat: 18/07/2016, 17:47

Ministerul Educației, prin Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage în 45 de zile începând de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară, Dumitru Pârvu și Petre Tobă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a confirmat în exclusivitate pentru MEDIAFAX că ministrul Educației, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU inițierea demersurilor necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foști și actuali demnitari și persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă.

Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveția, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca și profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

„În egală măsură, am trimis universităților la care persoanele în cauză și-au susținut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunțe asupra sesizărilor”, a explicat Amarandei.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educației inițiatorilor sesizării, de a furniza informații suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit răspuns: „În 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecință, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte”, a mai spus Amarandei.

În cererea trimisă, luni, la CNATDCU se menționează: „Vă rugăm să inițiați în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza și soluționarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Anexăm textul sesizării însoțit, cu ajutorul link-urilor, de alte informații relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră”.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupție; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării și senator și deputat de Mehedinți, Mihai Stănișoară; fost adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul-șef Dumitru Pârvu și actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

De asemenea, Ministerul Educației a solicitat Bibliotecii Naționale, să pună la dispoziția CNATDCU copii ale tezelor de doctorat vizate și, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universități. Este vorba de Universitatea din București, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Academia de Poliție „Al. I Cuza” și la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, care au primit solicitări în acest sens.

Nu în ultimul rând, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susținere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

În paralel cu analiza universităților, comisiile de analiza CNATDCU își vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanții instituției vor înainta ministrului Educației decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru MEDIAFAX.

Practic, în 45 de zile, Victor Ponta și ceilalți vizați de verificări ar putea rămâne fără titlu de doctor

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....