Ministerul Justiției a modificat lista pentru CEDO. Ponta: „Miercuri lista pleacă spre Strasbourg”

Ministerul Justiției a modificat lista pentru CEDO. Ponta: Miercuri lista pleacă spre Strasbourg
Publicat: 16/08/2013, 12:39
Actualizat: 30/04/2015, 07:29

Ministerul Justiției a anunțat că a modificat lista cu cele trei propuneri ale României pentru funcția de judecător CEDO. Astfel în locul Biancăi Guțan a fost nominalizat Tudor Panțâru care inițial fusese pus ca supleant. Decizia MJ vine după ce lista cu cele trei nume a fost restituită de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Premierul Victor Ponta a declarat la Suceava că lista în formula nouă va fi trimisă la APCE miercurea viitoare. Lista României va avea următoarea componență: Iulia Motoc- judecătpor CCR, Florin Streațeanu și Tudor Panțâru.

Miercuri 14 august surse oficiale au confirmat pentru gândul că lista cu propunerile României pentru funcția de judecător CEDO a fost restituită de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei APCE a solicitat clarificări din partea României în legătură cu unul dintre cei trei candidați propuși. În urmă cu o lună, România a transmis o listă cu trei nume: judecătoarea Iulia Motoc, profesorul Florin Strețeanu și Bianca Guțan, profesor universitar la Sibiu.
Ministerul Justiției a transmis un comunicat în care arată că APCE a considerat că Bianca Guțan nu ar fi îndeplinit toate criteriile impuse de standardele internaționale pentru a fi nominalizată pentru funcția de judecător CEDO.

Comisia Guvernamentală condusă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc s-a întrunit și a decis să o înlocuiască pe Bianca Guțan cu Tudor Panțâru care a fost nominalizat inițial pe lista suplimentară.

„Ministerul Justiției a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în sensul retragerii candidaturii doamnei Bianca Andrada GUȚAN și a inlocuirii cu candidatul de pe lista de rezervă, domnul Tudor PANȚÎRU”, se arată într-un comunicat al MJ

Aflat la Suceava, premierul Victor Ponta a declarat că memorandumul cu noua listă va fi adoptat și trimis la Strasbourg în ședința de miercuri. „Știu că a fost o problemă cu unul dintre candidați cu doamna de la Sibiu. Ministerul Justiției a modificat lista. Miercuri trece prin guvern și tot miercuri o trimitem la Strasbourg”, a precizat Victor Ponta.

Până la finalul anului România trebuie să aibă un nou judecător la CEDO. Mandatul actualului judecător, Corneliu Bîrsan, expiră în acest acest. În perioada 12-14 iunie comisia guvernamentală condusă de ministrul Justiției a audiat cei șapte candidați înscriși la concursul de selecție pentru postul de judecător CEDO. Dintre cei șapte candidați, înainte de audieri, doi s-au retras. Astfel, Codrin Miron și Paul Vasilescu au decis să nu mai participe la interviu. Cei cinci candidați care au rămas în concurs au fost audiați în ședință secretă de către comisie.

Din comisia guvernamentală au făcut parte: ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlățean, avocatul poporului, Atanasie Crișu, agentul CEDO, Catrinel Brumaru, vicepreședintele CSM, Adrian Bordea, judecătorul ICCJ, Cristina Tarcea, prodecandul Facultății de Drept, Simina Tănăsescu, prorectorul Universității Babeș Bolyai, Radu Catană și Mădălina Manolache din partea MJ.

În urma interviului, cel mai bine s-a clasat profesorul universitar Florin Strețeanu. Pe locul doi a fost s-a clasat Bianca Guțan, profesor universitar la Sibiu. Iulia Motoc, care era creditată cu cele mai mari șanse să ocupe locul de judecător CEDO, a primit șase din cele nouă voturi ale comisiei, au transmis surse guvernamentale pentru gândul. Pe lista de rezervă a fost selectat și Tudor Panțâru despre care unele surse din comisie spun că are cele mai bune calificări pentru postul de judecător CEDO, dar că la interviu nu a avut ce mai bună prestație.

Guvernul a adoptat miercuri, 19 iunie, lista cu cele trei nume. Acestă listă a fost transmisă Parlamentului, unde comisiile juridice și ale drepturilor omului din Senat și Camera Deputaților au emis un aviz negativ pentru Iulia Motoc. Iulia Motoc a primit doar 12 din cele 30 de voturi ale parlamentarilor. Avizul dat de parlamentari a fost unul consultativ și a fost ignorat de guvern care a decis să transmită lista cătrea Consiliul Europei.

Cine sunt cei trei candidați ai României pentru CEDO

Tudor Panțîru este judecător la Curtea Constituțională a Republici Modova de asemenea judecător CCR al Bosmiei Herțegovina. Are la activ mai multe mandate de judecător internațional: 1992-1996: Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU; 1996-2001: Judecător Internațional, CEDO Strasbourg; 2001-2002: Expert Juridic, Consultant, Consiliul, Europei;2002-2008: Judecător Internațional, Președinte de Tribunal, ONU.

În perioada 2008-2012 a deținut și un mandat de deputat pe diaspora din partea PSD. 1990-1994: Membru al Parlamentului Republicii Moldova.

Florin Strețeanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal și a studiat dreptul comparat la Strasbourg la Facultatea Internațională de Drept Comparat. Strețeanu a fost și profesor asociat la Facultatea Internațională de Drept Comparat din Strasbourg în 2002. Potrivit CV-ului este și formator în cadrul Institutului Național de Magistratură. A publicat patru cărți de specialitate și 31 de articole și studii. Este membru al Societății de Legislație Comparată (Paris).

Iulia Motoc este judecător la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea PDL. Motoc este profesor universitar la Universitatea București și a fost aleasă vicepreședinte al Comitetul Drepturilor Omului, Geneva pentru o perioadă de doi ani.

A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Omului (2000- 2007) și președinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratică Congo (2001-2004), reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protecția Minorităților Naționale (1998-2004, 2008-2012) și la Agenția Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2010-2012).

Iulia Motoc a fost profesor invitat la Universitățile din Miami (2001-2003), NYU University ( 2003-2004), Academia pentru Drepturile Omului, Institutul European, Florenta( 2007), Masterul European pentru Drepturilor Omului, Veneția (2008), Universitatea din Gent (2009).

Iulia Motoc și-a început cariera ca procuror stagiar la Giurgiu în 1989, iar după numai un an a promovat de la Giurgiu la București unde a devenit judecător la Judecătoria Sector 1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor