Ministrul Educației: Am sesizat Inspecția Muncii în legătură cu angajarea lui Daniel Funeriu la Președinție

Ministrul Educației: Am sesizat Inspecția Muncii în legătură cu angajarea lui Daniel Funeriu la Președinție
Publicat: 25/06/2012, 10:11
Actualizat: 25/06/2012, 13:19

Ministerul Educației a sesizat Inspecția Muncii în legătură cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu, consilier la Administrația Prezidențială, întrucât acesta nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România și nu a echivalat studiile superioare, a anunțat, luni, ministrul Liviu Pop.

„Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva Ministerului niciun document care să arate echivalarea studiilor”, a spus ministrul interimar al Educației, Liviu Pop.

Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente și în calitate de ministru al Educației, Liviu Pop a răspuns: „În calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.

Liviu Pop a precizat că așteaptă rezultatul Inspecției Muncii.

Ministrul a mai spus că la nivelul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului există și o altă problemă, în legătură cu un ordin din ministru din 2010 privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, în cazul căruia se fac verificări, întrucât documentul nu se găsește în arhiva ministerului.

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu ocupă, din 10 februarie, funcția de consilier prezidențial.

Daniel Funeriu a obținut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franța, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timișoara, secția de chimie-biologie, și a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educației.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obținut mai multe premii naționale și internaționale la olimpiadele de chimie, precum și premiul II la olimpiada de chimie din Franța, în anul 1989. În anul 1995, a obținut, ca șef de promoție, masterul în chimie organică și supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiași universități, cu distincția Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educației au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaștere, în SUA, Japonia și Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute și universități.

La numirea sa în funcția de ministru al Educației, Daniel Funeriu ocupa funcția de lider al grupului de cercetare de excelență „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind și investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educației preciza, în 24 mai 2011, că nu și-a echivalat studiile pentru că funcția pe care o ocupă și activitățile pe care le desfășoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcția pe care o ocupă să ceară subordonaților să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcțiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoașterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învățământului din România, în condițiile în care nu și-a echivalat diplomele pe care le-a obținut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educației.

În iulie 2011, Daniel Funeriu preciza că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite, după ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul a picat probele scrise și a primit o a doua șansă la oral.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reușit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susținut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua șansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat și un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era mențiunea „passe second groupe”.

Daniel Funeriu preciza că lista prezentată de postul de televiziune, pe care era trecut și numele său, conține numele unor elevi care au susținut bacalaureatul în 2011, nu în 1989. Ministrul a adăugat că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost șterse din această listă.

Anterior, Daniel Funeriu declara, într-un interviu pentru „Gândul”, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obținând note „foarte, foarte mari la matematică și fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA