Ministrul Energiei cere demisia șefului RADET

Ministrul Energiei cere demisia șefului RADET
Publicat: 13/11/2015, 18:08

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, cere demisia președintelui CA al RADET, Gabriel Dumitrașcu, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureștenilor și pune mai presus de acestea interesele personale, asigurând din nou că ELCEN va aduce în continuare energie termică „la poarta RADET”.

„Rog Primăria și Consiliul General să îi găsească un înlocuitor, urgent”, a declarat Gerea într-o conferință de presă.

El a precizat că ELCEN va furniza în continuare agent termic, aducând căldura și apa caldă „la poarta RADET”.

De săptămâna viitoare, ELCEN va plăti în avans gazele cumpărate de la Romgaz, cu bani din activitatea de furnizare a energiei electrice, a mai spus Gerea.

„ELCEN va continua furnizarea agentului termic. ELCEN va aduce, așa cum ne-am angajat, apa caldă și căldura la poarta RADET. Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, împreună cu Guvernul României, au făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în București și nu numai în București. Prin Ordonanța de Urgență nr.46 din 2015, toate unitățile administrativ teritoriale au capacitatea de a se finanța în vederea asigurării sumelor necesare pentru plata încălzirii, pentru asigurarea încălzirii orașului. În cazul municipiului București, ultimul pas care trebuie făcut conform acestei ordonanțe este ca Primăria generală, împreună cu Consiliul General al Municipiului București, să hotărască accesarea împrumutului de trezorerie în așa fel încât datoriile Capitalei, ale RADET către producătorul de energie ELCEN să fie achitate și mai departe de către ELCEN către furnizorul de gaz (Romgaz, n.r.)”, a declarat Gerea.

ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalități. Gerea subliniază că este nevoie doar de voință din partea tuturor factorilor implicați pentru a soluționa aceste probleme.

„Până acum nu am întrevăzut în vreun moment că nu ar exista dorința necesară din partea primarului general, din partea membrilor Consiliului General al Municipiului București, din partea tuturor partidelor, fie ele din coaliția de guvernământ, fie ele din opoziție, nu am observat că nu ar existat o dorință sinceră de a rezolva aceste probleme”, a afirmat Gerea.

Ministrul l-a atacat pe șeful CA al RADET, căruia i-a cerut demisia. Gerea se întreabă totodată cum de conducerea RADET a aflat abia vineri dimineață că regia nu are bugetul aprobat.

„Nu am luat în calcul un singur factor și acesta este domnul Dumitrașcu. Domnul Dumitrașcu a ajuns la RADET, după ce a fost înțărcat de la banul public, acum se pare că este într-un anumit sevraj financiar și nu mai poate să își continue activitatea într-un mod clar și limpede la RADET. Nu pot interpreta altfel modul în care domnul Dumitrașcu a aflat de-abia azi că nu mai poate cheltui că nu mai are buget și că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde și căldurii. Modul iresponsabil cum domnia tratează problemele bucureștenilor mă face să-i solicit demisia.(…) Nu este posibil ca, în numele unor răfuieli personale, domnul Dumitrașcu să afecteze intersele, securitatea și sănătatea bucureștenilor”, a afirmat Gerea.

La rândul său, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a precizat că ELCEN va achita de săptămâna viitoare în avans gazele de la Romgaz, cu banii din activitatea de furnizare a energiei electrice.

„Eu zilnic plătesc Romgaz aproximativ 3,5 milioane lei aferent celor 140-150.000 de metri cubi de gaz pe care îi iau zilnic. Ieri, încasările de la RADET au fost de 88.000 lei. Așa că faceți un calcul”, a spus Nicolaescu.

Dumitrașcu a declarat vineri că Bucureștiul ar mai putea avea asigurată căldura și apa caldă aproximativ o săptămână în cazul în care Consiliul General nu va aproba luni bugetul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

El susține că cere din aprilie aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenții.

Totodată, Dumitrașcu l-a criticat dur pe Gerea, susținând că acesta „nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator”, atunci când „a aprins becul sau aragazul”.

„Nici nu are de unde să înțeleagă, că nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator, probabil în viața dânsului a aprins ca noi toți becul sau aragazul. Cred că altă tangență nu a avut cu energia. Uitați-vă la afirmațiile trăsnite pe care le-a făcut de-a lungul timpului. (…) Spunea în primăvară că România nu are nicio centrală de acumulare prin pompaj. Fals. Sunt centrale cu acumulare prin pompaj pe râul Olt de ani de zile”, a susținut Dumitrașcu.

El a mai spus că salută plecarea acestuia și că speră că „miniștri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York