Ministrul Ligor, despre situația din Italia: Românii dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți

Ministrul Ligor, despre situația din Italia: Românii dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți
Publicat: 28/08/2016, 18:49
Actualizat: 01/11/2016, 19:58

Maria Ligor, ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni, a plecat duminică dimineață în Italia, pentru a vedea personal cum decurg operațiunile de salvare în zonele afectate de cutremurul din 24 august. Potrivit ultimelor informații oficiale, oferite de Ministerul Afacerilor Externe, până acum a fost confirmat decesul a 11 cetățeni români, în vreme ce alți 14 sunt dați dispăruți. Șase dintre românii răniți în urma cutremurului sunt în continuare internați în spital.

Reporter: Cum arată situația la fața locului?

Maria Ligor: Tocmai am plecat de la spital unde am stat de vorbă cu mai multe paciente, unele dintre doamnele rănite în urma cutremurului, care mi-au povestit prin ce-au trecut, care este situația. Este, evident, impresionant pentru că e multă suferință. Pe de altă parte, vă spun sincer că personal sunt marcată de faptul că ne dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți. Cel puțin două dintre doamnele cu care am vorbit mi-au spus că așteaptă să iasă din spital ca să poată să-i ajute pe cei pe care-i știau și care au fost afectați de cutremur. Suntem în momentul de față în drum către una dintre taberele unde se află sinistrați, iar dimineașă, împreună cu episcopul de Italia, Preasfinția Sa Silvan, am fost prezenți în mijlocul comunității pentru o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața.

R: Care este starea răniților?

M L: Sunt situații diferite. Cei cu care am stat de vorbă sunt într-o stare destul de bună, am putut vorbi, au putut să ne prezinte problemele pe care le au, prin care au trecut, ce anume doresc să facă în continuare și, mai ales în ce ne privește, să îi asigurăm că suntem alături de dânșii și le vom acorda tot sprijinul de care au nevoie.

R: Numărul celor dispăruți care este până la urmă?

M L: Aș vrea să clarific acest lucru. Lista cu care lucrăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care familiile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasada de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuți sau membri de familie pe care nu pot să-I contacteze. Nu toți din lista de dispăruți sunt din regiunea afectată de cutremur și pe măsură ce sunt localizați și știm că sunt bine numele respective ies de pe listă. Deci, așa cum vă spuneam, lista este dinamică. Numai astăzi de pildă, astăzi de dimineață, cinci nume au fost scoase de pe listă. E vorba de o familie care a fost localizată, sunt bine, sunt teferi, sunt săntoși.

R: V-am întrebat despre numărul celor dispăruți pentru că dumneavoastră spuneați ceva mai devreme că e vorba de 19 cetățeni români.

M L: La momentul respectiv erau 19 persoane, dar, vă spun, situația este dinamică. În cursul zilei sunt nume care au ieșit de pe listă. Cifrele certificate le puteți obține de la Ministerul de Externe.

R: Vă întoarceți mâine pentru ședința extraordinară de Guvern?

M L: Nu. Sunt în permanență în legătură cu colegi din Guvern, cu prim-ministrul și voi fi în continuare aici în Italia pentru alte întâlniri și pentru a defini împreună cu echipa consulatului și cea a ambasadei ce putem face pe plan local. Mâine au loc repatrierile primelor cinci persoane decedate, poate chiar și a șasea va pelca spre țară și ne concentrăm pe aceste aspecte deocamdată.

R: Când vor fi repatriați ceilalți cetățeni români decedați?

M L: O parte dintre dânșii vor fi înhumați în Italia, conform dorinței familiilor. Cei care ajung în țară la fel, conform dorinței familiei. Vor fi sprijinite familiile ca să le ajungă rudele acasă. La o parte dintre cei decedați se lucrează în continuare pentru finalizarea documentației necesare, aprobărilor necesare, actelor care se fac în asemenea circumstanțe.

R: Câți vor fi înhumați în Italia?

M L: Știm că mâine are loc înhumarea a doi dintre românii decedați.

R: Cât mai rămâneți acolo?

M L: Rămân până marți în principiu. Vom vedea dacă este nevoie să rămân mai mult. Vreau să vă spun că echipele pe care noi le avem în teren, atât echipele locale de aici, cât și echipa deplasată de la București din cadrul departamentului consular, sunt echipe care își fac foarte bine datoria. În plus, există o coordonare apropiată cu preoții din zona aceasta și trebuie să avem încredere în oamenii noștri că își fac foarte bine datoria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”