Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale

Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale
Publicat: 27/03/2013, 16:14
Actualizat: 18/05/2015, 18:11

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, miercuri, că spera ca platforma dedicată manualelor digitale să fie deschisă în toamnă, urmând ca acestea să formeze o bibliotecă electronică utilă atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților.

„Sper ca, din toamnă, să deschidem platforma manuale.edu.ro, pe care să încercăm, pe măsură ce avem manualele digitale, să facem o bibliotecă cu toate manualele digitale din România aprobate, inclusiv cele alternative. Cred că un astfel de instrument va fi util nu doar copiilor din școlile din România, ci și profesorilor, care vor putea să își aleagă mai bine materialele didactice, și părinților care lucrează cu copiii și părinților și copiilor care nu trăiesc în România și care încearcă să asigure educație după program românesc”, a declarat Pricopie, cu prilejul lansării primului manual digital aprobat de Ministerul Educației.

Potrivit lui Pricopie, peste cinci-zece ani, sălile de clasă vor fi digitalizate, lucrul acesta fiind necesar întrucât copiii sunt, în permanență, în contact cu lumea digitală.

„Lumea digitală este lumea lor, ei sunt în permanență în legătură cu lumea digitală. Este clar că, peste cinci sau zece ani, sala de clasă va arăta cu totul și cu totul altfel decât arată astăzi. Sala de clasa va trebui să fi o sală de clasă digitală. În Polonia, sistemul manualelor digitale se pilotează în mai multe școli. Noi sperăm să dezvoltăm acest proiect și să îl dezvoltăm din fonduri structurale 2014-2020”, a spus ministrul Educației.

În același context, Remus Pricopie a arătat că sistemul educațional românesc trebuie să aibă viziune pentru viitor. „Cred că sistemul educațional românesc trebuie să privească spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viața noastră și a copiilor noștri. Forma de exprimare a informației este din ce în ce mai importantă pentru noi, adulții, și cu atât mai importantă pentru copiii noștri. Mediul digital permite interactivitatea și dinamismul pe care îl așteaptă tinerii și consider acest proiect un început promițător”, a explicat demnitarul.

Primul manual digital realizat în România și aprobat de Ministerul Educației, „Lecția verde – Creează-ți mediul!”, se adresează elevilor din clasele III-VII și a fost lansat miercuri de minister și Holcim România.

Obiectul opțional digital este urmarea primului manual de educație ecologică în formă fizică pentru copii, lansat în 2004 la inițiativa Holcim România și dezvoltat cu avizul și în parteneriat cu Ministerul Educației.

Opționalul a fost introdus încă din 2008 în oferta națională a obiectelor opționale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobată de Ministerul Educației Naționale. Încă de la începutul programului educațional, au fost realizate atât manualele adresate elevilor, cât și ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.

Disciplina opțională se predă, în prezent, în 250 școli din România, iar introducerea manualului digital poate fi posibilă în peste 5.000 de unități școlare din țară, în care există, conform datelor oficiale, calculatoare și conexiune la internet.

Prin acest manual, se dorește responsabilizarea elevilor, părinții și întregii comunități locale, în vederea protejării mediului înconjurător. Manualul poate fi accesat online la adresa web www.lectiaverde.ro și poate fi descărca gratuit pe iPad.

„Manualul digital oferă elevilor, într-un format interactiv și actractiv, informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii susținute și responsabile în vederea conservării resurselor naturale și protejării mediului înconjurător”, a declarat, cu ocazia lansării, directorul general Holcim România, Daniel Bach.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii