Ministrul românilor de pretutindeni spune că nu a cerut preoților liste cu românii din străinătate: „Am cerut estimări”

Ministrul românilor de pretutindeni spune că nu a cerut preoților liste cu românii din străinătate:  Am cerut estimări
Publicat: 24/09/2014, 17:18
Actualizat: 01/02/2019, 02:32

Întrebat de cererea adresată preoților de-i identifica pe românii din străinătate, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că „lucrurile au fost total scoase din context”.

„Eu atunci când am vorbit am vorbit despre a corobora datele oficiale ale ambasadelor, ale consulatelor, datele oficiale din țările în care sunt români, numărul despre care vorbesc asociațiile românilor din străinătate, datele pe care le au bisericile pentru că, într-adevăr, la biserici se adună foarte multă lume”, a precizat Stanoevici.

El a spus că preoții nu vor face liste cu români. „E vorba de a încerca să ne apropiem cât mai mult de o realitate. Știm că este foarte greu (…) Evident că nu putem ține cont decât de datele oficiale dar pe mine ce mă interesează (…) să vedem care este numărul cel mai apropiat de realitate. Dar nu știu dacă vom ști vreodată exact acest lucru”, a mai spus oficialul.

Rugat să explice ce vor face, concret, preoții acesta a spus că aceștia vor face estimări. „Preoții știu foarte bine oamenii care vin. Și într-o biserică veți găsi români care lucrează oficial, care sunt înscriși, care sunt înregistrați, veți găsi și români care lucrează la negru (…) Eu nu am cerut (liste), așa cum a apărut în presă pentru că a fost scos din context, ca bisericile să-mi dea mie nu știu ce fel de listă. E absurd. Eu am spus că am adresat această rugăminre în anumite parohii pentru că dânșii ne pot ajuta să avem o imagine cât mai aproape de realitate”, a afirmat ministrul delegat.

Întrebat dacă preoții vor trebui să afle care sunt cei care muncesc la negru, Stanoevici a replicat că aceasta este „o speculație”. „N-are nicio legătură una cu alta. Credeți că preopul întreabă pe Ionică sau pe Vasilică dacă lucrează la negru. E absurd”, a punctat ministrul.

Întrebat dacă este un demers oficial, Bogdan Stanoevici a declarat că este „un demers personal, care nu mă angajează decât pe mine, pentru a încerca să-mi fac o imagine cât mai amplă asupra românilor din străinătate”. El a spus că demersul său are la bază „un motiv foarte simplu: finanțarea oferită de Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul MAE pentru proiecte culturale, educaționale, care vin de la foarte multe asociații, dintre care unele sunt „de apartament.

Stanoevici a mai spus că vrea să elimine aceste asociații de apartament și că i-a rugat pe românii din străinătate „să se federalizeze, să facă proiecte comune”.

Ministrul delegat a subliniat că nu a primit niciun fel de estimări de la preoți, întrucât va exista o comunicare directă. „Nu am primit absolut nimic, pentru că nu am cerut preoților să-mi trimită o scrisoare. I-am rugat să încerce să facă o estimare a românilor care sunt acolo (…) Nu aștept nimic, eu mă duc în toate aceste locuri și voi vorbi cu acești oameni. Deci nu e vorba de vreo listă, e o interpretare, e o discuție între mine și dânșii. E o comunicare directă”, a spus Stanoevici, adăugând că cei 22 de ani trăiți în Franța îi dau „dreptul” de a înțelege mai bine decât alții situația românilor din străinătate.

Ministrul Bogdan Stanoevici a declarat, la 6 septembrie, că statul nu are „o imagine clară” a numărului românilor din străinătate și că trebuie refăcute listele, iar acest lucru este dificil, el precizând că a cerut ajutorul bisericilor să adune „cât mai repede” date despre prezența cetățenilor români din afara granițelor.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, că statul român nu are „o imagine clară a prezenței românilor în străinătate”, singurele informații certe fiind că în Italia sunt peste un million, iar în Spania aproape un million de români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Trebuie refăcute listele, trebuie să avem o imagine cât mai clară a prezenței românilor în străinătate, lucru care nu este deloc ușor, cifrele variază între cifrele oficiale ale direcțiilor consulare, ale ambasadelor, ale autorităților locale, ale bisericilor și ale românilor. (…) Nu știu cum vom reuși fiindcă un cetățean roman nu are niciun fel de obligație ca cetățean european să se înscrie la ambasadă când se duce în altă țară. În Spania și în Austria lucrurile sunt mai simple, pentru că legile țărilor respective îi obligă să se înregistreze în momentul în care se angajează undeva. Din păcate, un fenomen cu care ne luptăm, este lucrul la negru”, a spus Stanoevici.

Ministrul a explicat că, lucrând la negru în străinătate, românii nu apar în evidențele statelor respective.

„Nu știm câți români sunt în afara granițelor și vă spun de ce. E foarte greu. Eu acum încerc, prin asociațiile românilor din străinătate să coroborez datele de la ambasade, de la autoritățile locale din țările respective și datele pe care să le culeagă asociațiile românești, printre care și bisericile. Numai când vom corobora aceste date vom avea o imagine cât mai aproape de realitate, însă nu o să putem niciodată să impunem unui cetățean român să se înscrie (în evidențe oficiale – n.r.) dacă nu dorește”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă tot acest proces de coroborare a datelor are în vedere alegerile prezidențaile, Stanoevici a spus că nu a solicitat aceste date pentru alegerile prezidențiale, ci pentru că este necesar să se știe câți români sunt în străinătate.

Nu am făcut-o (solicitarea – n.r.) pentru alegerile prezidențiale. Eu nu sunt un om politic, nu pot lua decizii politice. Am făcut acest lucru fiindcă avem nevoie să știm câți suntem în străinătate, fiindcă este important pentru comunitățile românești. Nu le-am dat termen ca luna viitoare să-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociații și pe reprezentanții bisericii din mai multe țări să încerce să adune cât mai repede aceste date. Datele de la ambasade și direcții consulare le avem deja, dar știm că cifrele oscilează. În Spania sunt aproape un milion de oameni și peste un million în Italia”, a declarat Bogdan Stanoevici.

El a precizat că a avut „această rugăminte” către biserici și în urmă cu două luni.

„Da, am făcut acest lucru și la Viena acum două luni, am avut această rugăminte și față de biserica noastră, Patriarhia noastră din Italia, acum am să mă duc din nou la ei. Sper că vor putea să-mi dea (aceste date – n.r.) atât cât pot și ei fiindcă nu pot merge din ușă în ușă să bată să întrebe care e român”, a spus Stanoevici.

Ministrul a precizat că a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate, dar și cu Biserica Penticostală, care este foarte bine organizată.

Întrebat ce va face cu datele, Stanoevici a răspuns: „Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel în măsură să facă toată această adunare a datelor și să le coroborăm. Scopul e să știm câți suntem deja. Eu cred că e important fiindcă foarte multe lucruri depind de asta. Și asta încerc să le explic și celor din străinătate pe care îi îndemn să se ducă, să se înscrie la alegerile locale. E foarte important să avem români în structurile administrației din Spania și Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur și încerc să fac cât pot și cât îmi iese. Nu există perfecțiune, am și eu limitele mele. Așa cum riscul zero nu există, nici soluții ideale nu există, trebuie să fim conștienți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA