Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu este audiat la DNA, ca martor în dosarul șefului CJ Ialomița

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu este audiat la DNA, ca martor în dosarul șefului CJ Ialomița
Publicat: 04/03/2015, 15:24

Nicolae Bănicioiu nu a făcut declarații la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a ajuns în jurul orei 15.00.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că ministrul Nicolae Bănicioiu a fost citat să se prezinte pentru a da declarații în calitate de martor în dosarul președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.

În aelași dosar a fost audiat la DNA și fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu, acesta spunând că a dat declarații în calitate de martor, la cererea avocaților lui Silvian Ciupercă, și că a vorbit despre un control la Spitalul Județean Ialomița, dispus de Ministerul Sănătății în ianuarie 2014, la solicitarea președintelui CJ Ialomița.

Întrebat care au fost concluziile acelui control, Nicolăescu a spus că nu cunoaște ce conține raportul, întrucât rezultatele verificărilor au venit după ce el nu mai era în funcția de ministru al Sănătății.

Nicolăescu a arătat că nu dorește să dea alte detalii despre ce a discutat cu procurorii anticorupție.

Întrebat dacă au fost respectate toate procedurile de lucru în cadrul acelui control, Nicolăescu a arătat că, din informațiile sale, controlul a urmat toți pașii prevăzuți de regulamente, dar, din păcate, el nu a mai ajuns să afle rezultatul.

Președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv în 12 februarie, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul privind intervenții la un consilier din Ministerul Sănătății și la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat și directorul Serviciului Achiziții și Patrimoniu din Consiliul Județean Ialomița, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar a fost pusă în mișcare acțiunea penală și s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 10 februarie, față de Liviu Gabriel Mușat, președinte al ADR Sud Muntenia, și Mariana Vișan, director adjunct în aceeași instituție – ambii fiind acuzați de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, Marius Dragoș Constantinescu – pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție și deturnarea licitațiilor publice, și Corina Elena Trandafir, beneficiar și consultant în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia – pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea și prezentarea, cu rea-credință, de documente, declarații false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achiziționarea unor bunuri, executarea unor servicii și executarea unor lucrări, obținând pe nedrept fonduri europene, precum și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcția de președinte al filialei PSD Ialomița pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Județean Ialomița.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, l-ar fi determinat pe șefului echipei de control de la Ministerul Sănătății, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realității. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziții și pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, „aducând-se atingere activității de control al Ministerului Sănătății și încrederii publice”, susțin anchetatorii.

Silvian Ciupercă mai este acuzat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe președintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, pe Mariana Vișan, director adjunct al instituției și un expert de la aceeași agenție să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finanțare europeană, între care Elena Corina Trandafir, beneficiar și consultant în proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. „Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecții financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei”, au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciupercă, abuzând de prerogativele funcției sale, „având un ascendent asupra subordonaților săi”, ar fi determinat membrii Comisiei de licitație din CJ Ialomița să atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) și a încheiat cu această societate contractul de concesiune, producând astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.

„În perioada 2010-2014, și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița și de funcția de președinte al unui partid, filiala Ialomița, în scopul obținerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanță și servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza județului Ialomița, contracte încheiate cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006”, au mai arătat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Silvian Ciupercă și de faptul că, în perioada aprilie-mai 2014, împreună cu Cezar Gheorghe Vîlcan, „abuzând de funcția de președinte al CJ Ialomița”, a pretins 5.000 de lei și a primit 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Județean Ialomița, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Județean Ialomița, instituție aflată în subordinea CJ.

Anchetatorii au mai stabilit că, în anul 2014, cunoscând faptul că SC Ultex SA era în procedura falimentului și nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanți ai societății să încheie, în fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic „Ioan Gură de Aur”, cu o dată anterioară, și să facă astfel donația de ulei către unitatea de învățământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”