Mircea Beuran, în arest la domiciliu. Judecătorii au respins solicitarea DNA de arestare pe 30 de zile. „Vă rog să mă lăsați să mă odihnesc”

Mircea Beuran, în arest la domiciliu. Judecătorii au respins solicitarea DNA de arestare pe 30 de zile. „Vă rog să mă lăsați să mă odihnesc”
Mircea Beuran soseste la sediul Politiei Capitalei, Vineri, 10 ianuarie 2019. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.
Publicat: 14/02/2020, 10:14
Actualizat: 14/02/2020, 16:08

Medicul Mircea Beuran va fi plasat în arest la domiciliu, după ce judecătorii au respins solicitarea procurorilor DNA de arestare pe 30 de zile.

La ieșirea din arestul Poliției București, unde a fost reținut 24 de ore, Beuran a făcut primele declarații: „Vă mulțumesc și vă rog să mă lăsați să mă odihnesc și o să stăm de vorbă”, le-a spus el jurnaliștilor.

Mircea Beuran a fost reținut, joi, pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru o acuzație de luare de mită. Beuran s-a prezentat vineri în fața judecătorilor de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mircea Beuran a fost ridicat joi, de la domiciliu, de procurorii DNA și audiat peste 8 ore. Potrivit unor surse judiciare, persoana care l-a denunţat pe profesorul Mircea Beuran ar fi o femeie care, în urmă cu doi ani, i-ar fi dat acestuia o sumă de 10.000 de euro pentru a obţine un post de asistent universitar.

Mircea Beuran, denunțat de o femeie

Medicul Mircea Beuran, până de curând șef al Secției de chirurgie timp de 20 de ani, a fost ministru al Sănătății în guvernul Năstase. Mircea Beuran a fost eliberat de la șefia secției în ianuarie, după apariția scandalului în care o pacientă a fost arsă în operație și a murit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calitățile menționate mai sus, a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a sesizării depuse de persoana care a remis banii menționați mai sus, cu titlu de mită.

Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor.
Până în prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data faptei, Mircea Beuran îndeplinea funcțiile de președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Mircea Beuran

În cursul zilei de joi, au avut loc mai multe percheziții, la Spitalul Floreasca și la domiciliul medicului, care a fost dus la DNA pentru audieri.

Comunicatul DNA despre cazul Mircea Beuran

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, săvârşite pe parcursul anului 2018. În cursul zilei de 13 februarie 2020, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare la două adrese situate în municipiul Bucureşti, dintre care una la sediul unei instituţii publice”, se arată într-un comunicat al DNA.

Percheziții ar fi avut loc loc, în paralel, și la domiciliul medicului de la Floreasca.

Medicul Mircea Beuran, până de curând șef al Secției de chirurgie timp de 20 de ani, a fost ministru al Sănătății în guvernul Năstase.

Mircea Beuran a fost eliberat de la șefia secției în ianuarie, după apariția scandalului în care o pacientă a fost arsă în operație și a murit.

Raportul Spitalului de Urgență, realizat după decesul femeii arse în timpul unei operații, arată că ”incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie”, iar ”Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată