Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF, după demiterea Mihaelei Triculescu / Mirela Călugăreanu promite eficientizarea ANAF și reducerea numărului de formulare

Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF, după demiterea Mihaelei Triculescu / Mirela Călugăreanu promite eficientizarea ANAF și reducerea numărului de formulare
Publicat: 03/06/2019, 17:08

Mirela Călugăreanu a înlocuit-o pe Mihaela Triculescu în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform deciziilor prim-ministrului publicate luni în Monitorul Oficial.

Mirela Călugăreanu a mai fost la conducerea instituției în 2017, în perioada Guvernului Tudose.

Mihaela Triculescu a fost numită la șefia Fiscului la începutul acestui an. Recent ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici s-a declarat nemulțumit de activitatea Mihaelei Triculescu ltaxei a conducerea instituției, din punct de vedere al nivelului încasărilor, al restituirii taxei auto și funcționării sistemului informatic.

Tot luni Monitorul Oficial publicat și decizia de revocare a Adrianei Cotel din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și preluarea funcției de Răzvan Teohari Vulcănescu, până la numirea conducătorului instituției.

Mirela Călugăreanu promite eficientizarea ANAF și reducerea numărului de formulare

Un plan de eficientizarea și de transparentizare a activității ANAF va fi pus în dezbatere publică de săptămâna viitoare, urmat de consultări cu reprezentanții mediului de afaceri, ai organizațiilor profesionale din domeniu, dar și cu reprezentanții ai mediului academic.

Noul președinte al ANAF Mirela Călugăreanu a anunțat luni că a elaborat, împreună cu Ministerul Finențelor, un plan de măsuri care vizează o eficientă și corectă colectare a veniturilor bugetului general consolidat, dar și transformarea agenției într-o instituție transparentă și eficientă.

„Obiectivele pe care le avem în vedere sunt în principal următoarele: asigurarea unor servicii de calitate în relația cu contribuabilii, simplificarea mecanismelor de administrare fiscală care să susțină atât conformarea la declararea obligațiilor fiscale, cât și conformarea la plata obligațiilor fiscale. De asemenea un rol important o să îl acordăm prevenirii și combaterii evaziunii fiscale și încercăm prin înființarea unor structuri noi în cadrul ANAF asigurarea unui tratament diferențiat acordat contribuabililor din România în funcție de comportamentul lor fiscal”, a spus Călugăreanu.

Una din primele măsuri prevăzute este reducerea numărului de formulare și declarații fiscale pentru persoane juridice. „Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați pe site-ul nostru veți constata că numărul de formulare și declarații pe care contribuabilii din România trebuie să le depună sunt în jur de 600, deci primul lucru dorim să simplificăm partea de formulare și de declarații. Analizăm de asemenea posibilitatea simplificării a declarației unice pentru persoanele fizice. Vom evalua calitatea serviciilor acordate de către ANAF din perspectiva contribuabililor”, a adăugat președintele ANAF.

Știre inițială

Decizia demiterii Mihaelei Triculescu vine după ce Darius Vâlcov a demisionat, luni, din funcția de consilier al premierului pe probleme economice, în urma unei discuții cu premierul Viorica Dăncilă, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

La începutul lunii mai, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea șefei ANAF, Mihaela Triculescu.

„Sarcina pe care orice șef al ANAF este de a colecta, de a restructura, de a reforma sistemul. Vis a vis de partea de colectare, categoric putea să fie mai bună. Nu pot să mă declar mulțumit, nu am să spun altfel decât este situația reală. Fiecare dintre noi stăm până vom fi schimbați. Are obligația ca până la final de prim semestru, când facem prima rectificare, să rămână în planul de colectare impus de ministrul de Finanțe. Pe lână cele 21 de procente din PIB pe care ANAF trebuie să le colecteze, obligația ANAF este de 30%, să vină măsuri mai eficiente de colectare”, a explicat atunci Teodorovici.

Mihaela Triculescu a fost numită în luna ianuarie în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), după revocarea lui Ionuț Mișa.

Mirela Călugăreanu a fost președintele ANAF între iulie 2017 și martie 2018, când a fost înlocuită de Ionuț Mișa. Călugăreanu a fost prima femeie președinte al Fiscului din România.

Foto: Hepta / Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri