MISS DESZĂPEZIREA revine. Cine face bani din contractele zăpezii „la urgență”: o fostă miss Italia și neașteptatul ei milionar „din umbră”. EXCLUSIV

MISS DESZĂPEZIREA revine. Cine face bani din contractele zăpezii „la urgență: o fostă miss Italia și neașteptatul ei milionar „din umbră. EXCLUSIV
Publicat: 16/01/2017, 19:53

Pentru a doua oară în trei ani, Gândul descoperă că o mică porțiune din drumurile naționale ale patriei sunt deszăpezite de firma unei foste Miss, care se bucură însă din spate de sprijinul unei persoane mult mai bine conectate politic sau la domeniu. De data aceasta, o parte din drumurile din Vâlcea sunt deszăpezite de firma Wins Construct Project, din București, deținută la vedere de Diana și Marcela Curmei, două surori din Chișinău. Contractul a fost câștigat de firma respectivă fără licitație publică, la procedura de urgență, prin negociere directă, la fel ca toate contractele din această iarnă atribuite de Secția Drumuri Râmnicu Vâlcea.

Diana Curmei a fost Miss Italia nel Mondo, titlu câștigat în 2009, la vârsta de 19 ani. Tatăl lor, Victor Curmei, trăiește la Chișinău și deține o firmă agricolă, Agroexim, care se ocupă cu exportul cartofilor în peste 18 țări, inclusiv în România, conform site-ului de prezentare. Tinerele mai dețin împreună o firmă de comerț pe internet, Vogue Voitto, înființată în 2015 în București.

(UPDATE: În forma inițială a articolului, apărea informația că Diana Curmei este aceeași persoană cu vlogger-ița Youtube „easyNeon”, fiind vorba despre o coincidență de nume).

Firma este administrată de Liviu Ionuț Anghelina, din Găești, județul Dâmbovița, fost expert în achiziții publice la firma Argecom, deținută de omul de afaceri argeșean Gheorghe Axinte și care acum se află în insolvență.

În spatele firmei de construcții se află însă milionarul Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupție, el fiind cel care ar fi organizat grupul de interese financiare din jurul retrocedărilor ilegale ale pădurii Snagov și Fermei Băneasa către prințul Paul de România (Lambrino), conform acuzațiilor DNA. Truică deține 1.000 de acțiuni la purtător la firma Wins Construct Project, în valoare de 120.000 de lei, pe care procurorii DNA le-au descoperit la perchezițiile domiciliare și pe care au pus sechestru asigurător, conform rechizitoriului DNA de trimitere în judecată a lui Remus Truică.

„Suntem cunoscuți, ne cunoaștem de mai mult timp, ne-am întâlnit la București. Eu nu am legătură cu firma fetelor, ele se descurcă singure”, a declarat pentru Gândul Victor Curmei, tatăl fetelor care dețin firma Wins Construct Project.

Firma nu se află la primul contract într-ale șoselelor, în 2015 mai câștigând întrețineri de drumuri din județele Argeș și Dâmbovița, în asociere cu alte firme (una dintre ele, Via Strade International, fiind fondată în 2015 de soțul fostei senatoare PDL Cornelia Cazacu și de partenerul acestuia de afaceri, foști acționari la Eurovia Construct, firmă abonată la contracte de asfaltare pe vremea guvernării PDL) sau de una singură. În total, Wins Construct Project a câștigat din contractele de asfaltare și deszăpezire cel puțin 16 milioane de lei (peste 3,5 milioane de euro), în perioada 2015-2016 (detalii mai jos).

Surorile Curmei și administratorul firmei, Liviu Ionuț Anghelina, nu au răspuns mesajelor Gândul pentru un punct de vedere legat de relația firmei lor cu milionarul Remus Truică, care nu a putut fi contactat nici el.

În 2014, Gândul descoperea o altă firmă de Miss care făcea deszăpezirea, de data aceea pe câteva drumuri naționale din județul Dâmbovița. Firma surorilor bistrițene Loredana și Natalia Cosmina Salanță, Societatea de Construcții Drumuri și Autostrăzi, câștigase de la CNADNR un contract în valoare de 2,16 milioane de euro, pentru deszăpezire. Loredana Salanță câștigase în 2009 Miss World România, iar în 2011 titlul de Top Model of the World, sora ei fiind și ea fotomodel. Firma lor era însă administrată de Alin Niculae Ștefan, om cu experiență în domeniu, director în cadrul celebrei firme de asfaltări Romstrade, a lui Nelu Iordache, arestat la vremea respectivă pentru deturnare de fonduri și care ulterior a fost inculpat și trimis în judecată în mai multe dosare de corupție (Transalpina, Poșta Română).

Multe dintre contractele de deszăpezire și întreținere a drumurilor pe care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a plătit deja aproape 270 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro) în această iarnă au fost atribuite prin procedură de urgență, fără licitație publică, în ultimele zile din decembrie 2016 sau în primele zile ale anului 2017, arată cea mai recentă situație a contractelor prezentată de companie. În total, CNADNR are încheiate acorduri-cadru de deszăpezire pentru perioada 2016-2020 în valoare de peste 280 de milioane de euro, estimând că valoarea lor totală se va ridica la 380 de milioane de euro. Multe dintre aceste contracte au ajuns fie la firme conectate politic, fie la unele care sunt abonate la contractele de acest gen, de mai mulți ani.

Cătălin Homor, șeful CNAIR, compania ruptă din CNADNR și care se ocupă cu deszăpezirea și întreținerea drumurilor naționale și a autostrăzilor, a fost demis miercuri de guvernul Grindeanu, fiind acuzat de „deficiențe de gestionare” a companiei. Asta după ce premierul Grindeanu i-a cerut public demisia, pentru că nu ar fi fost de găsit la telefon în plină vâltoare a primului cod portocaliu și roșu de ninsori și viscol.

Gândul vă prezintă situația acestor contracte, câștigate prin procedura negocierii directe sau fără licitație, fiind nevoie urgentă de deszăpezire.

CITEȘTE AICI SITUAȚIA CONTRACTELOR DE DESZĂPEZIRE CNADNR

Contra zăpezii de pe A1 și A2 se luptă o doamnă de la Taxe și Impozite Sector 5, un afacerist din anturajul lui Vanghelie și teleormănenii din Tel Drum

Deszăpezirea Autostrăzii București-Pitești, pe 125 de kilometri, a fost atribuită prin negociere directă, fără anunț de participare, asocierii dintre Tel Drum, Fincodrum și Viabild Cons VT, pe data de 27 decembrie 2016, contra sumei de 4,47 milioane lei (aproximativ 1 milion de euro), conform SEAP. Asocierea de firme a tras deja peste 8,7 milioane de lei (aproape dublu față de contractul inițial, peste 1,9 milioane de euro), printr-un contract subsecvent, conform situației prezentate de CNADNR la data de 9 ianuarie 2017. Cât a nins, autostrada a fost închisă.

Aceeași asociere de firme a câștigat, la aceeași dată și tot prin negociere directă, la urgență, deszăpezirea pe tronsonul A2 București-Lehliu (cât a nins, autostrada către mare a fost închisă). Conform SEAP, valoarea contractului este de 2,8 milioane de lei, dar asocierea a tras până acum din contractul subsecvent aproape dublu, 5,47 milioane de lei (1,2 milioane de euro), conform CNADNR.

Viabild Cons VT este o firmă nouă în domeniu, față de binecunoscutele Tel Drum și Fincodrum, abonate la contractele publice privind șoselele. Înființată în ianuarie 2016, este deținută de Ileana Michaela Gheorghiu. Doamna Gheorghiu are 66 de ani și a lucrat cel puțin din 2008 până în 2015, conform declarațiilor sale de avere, ca referent la Serviciul de Urmărire, Încasare, Executare Amenzi și alte Venituri din Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 5, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 5, perioadă în care Marian Vanghelie a fost primarul acestui sector.

În septembrie 2016, doamna Gheorghiu îi cedează 34% din acțiuni domnului Victor Țene, 45 de ani. Țene este unul dintre oamenii de afaceri din cercul lui Marin Dumitru, omul de afaceri care primea contracte cu dedicație, contra șpagă, de la Marian Vanghelie, pe când acesta era primarul sectorului 5, conform DNA. Atât Vanghelie, cât și Dumitru, au fost trimiși în judecată pentru corupție și evaziune fiscală. Victor Țene a fost pus și el în 2014 sub control judiciar pentru evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul lui Marin Dumitru, fiind directorul firmei Imob Lux Construct, care primea contracte contra șpagă pentru reabilitarea blocurilor din sectorul 5, conform procurorilor.

Tel Drum este o firmă de asfaltări și construcții din județul Teleorman, binecunoscută, despre care presa a scris că este controlată prin acțiuni la purtător, astfel că adevărații patroni sunt necunoscuți publicului. Mai multe anchete de presă au arătat că fosta firmă a Consiliului Județean Teleorman, condus până în 2012 de președintele PSD Liviu Dragnea, are printre șefi și acționari apropiați ai lui Dragnea. Șeful PSD a negat permanent că are vreo legătură cu firma, care este însă abonată la contracte cu statul, dominând licitațiile de asfaltare și întreținere a șoselelor din Teleorman.

Fincodrum, firmă din Brașov, este deținută de Ioan Drăgoi și de Argentina Minerva Băiculescu, fiind de asemenea nelipsită de la contractele publice de asfaltări și deszăpeziri.

Zăpada de pe șoselele la sud de București, scoasă de familia Cusă din Giurgiu. Relația cu ministrul Cuc și Cătălin Voicu

Deszăpezirea pe șoselele din jurisdicția Secției de drumuri naționale București Sud (zona județelor Giurgiu și Ilfov) a fost câștigată de asocierea Anastamar Construct-Itaro tot prin negociere directă, fără anunț de participare, pe 20 decembrie 2016, contra sumei de 5,5 milioane de lei, conform SEAP, până în martie 2017. Din contractul subsecvent, asocierea de firme a tras deja dublu –10,15 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro), conform datelor CNADNR.

Firma Anastamar Construct, din Călugăreni,este fondată în 2015 de familia omului de afaceri Gheorghe Cusă – el are 90%, restul având nora sa Paula Cusă (26 de ani) și soția sa Ioana Cusă. Paula este măritată cu George Cusă, fiul lui Gheorghe.

Gheorghe Cusă deține și firma de asfaltări Gecor Construct, tot împreună cu soția sa. Până în 2005, din acționariatul firmei Gecor a făcut parte și Gherghina Voicu, 76 de ani, mama fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență. Gheorghe Cusă ar fi finul lui Cătălin Voicu.

În 2014, actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, care provine tot din PSD Giurgiu, a fost fotografiat în compania lui George Cusă (fiul lui Gheorghe Cusă) la o nuntă între directoarea Agenției Județene a Finanțelor Publice Giurgiu, Sanda Mirică, și șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Giurgiu, Ionel Mirică, conform presei locale giurgiuvene.

De altfel, actualul ministru al Transporturilor, deputatul PSD Răzvan Alexandru Cuc, a fost purtător de cuvânt al PSD Giurgiu și consilier județean la Giurgiu. A fost secretar de stat la Transporturi în 2015-2016, când a fost demis de fostul premier Dacian Cioloș, pentru că a participat la un miting electoral în Giurgiu. După ce a fost demis, a fost preluat din nou la CJ Giurgiu, pe un post de consilier personal al președintelui CJ Giurgiu, Marian Mina (PSD). Și Mina provine din domeniul șoselelor, conducând anterior Direcția Regională Drumuri și Poduri București din CNADNR, dar și pe cea din Giurgiu.

Foto: Arcanu.

Firma Itaro SRL a câștigat contracte cu CNADNR și singură, însă nu la procedura de urgență din această iarnă. Firma este înființată în 1994 și aparține omului de afaceri Doru Roșca, din Slobozia.

Haos pe drumurile din Vâlcea. Contractele au mers la firma miss Italia-Truică sau la un fost partener de afaceri al fiului Rovanei Plumb

Secția Drumuri Naționale Râmnicu Vâlcea, din subordinea Regionalei Craiova, este singura din țară unde fie nu există finalizate contractele de deszăpezire, fie au fost date la urgență, prin negociere directă fără anunț prealabil de participare, conform situației prezentate de CNADNR. Nu sunt finalizate procedurile la loturile Vâlcea 1, Seaca, Vidra, Popești, Zătreni, Ionești, conform situației prezentate de CNADNR la 9 ianuarie.

Dintre contractele atribuite de urgență, prin negociere, unul a ajuns la firma Anduna Servimob, care a câștigat pe 29 decembrie 2016 lotul Voineasa și a primit deja 600.000 lei (aproximativ 133.000 euro), conform situației prezentate de CNADNR.

Firma este deținută de Marius Florin Drăguț și Radu Bonciu și face obiectul unui dosar penal la DNA, după ce inspectorii ANI au sesizat procurorii anticorupție în 2015, cu privire la faptul că fostul director în CNADNR Răzvan Emil Teodorescu ar fi atribuit contracte de marcaje rutiere asocierii de firme Anduna Servimob cu Teo Trans Consulting, la aceasta din urmă fiind acționar chiar fratele său.

Marius Florin Drăguț a fost în trecut asociat în afaceri cu fiul cel mare al vicepreședintelui PSD Rovana Plumb, Andrei Plumb, firmele lor de construcții fiind asociate într-o altă firmă de construcții.

Pe 30 decembrie 2016, firma Wins Construct Project a câștigat deszăpezirea pe lotul de drumuri Cerna, tot prin procedura de urgență, trăgând deja 688.000 lei (aproximativ 153.000 euro) din contractul subsecvent.

Firma se numea inițial Moldrom Proiect Invest, însă și-a schimbat numele în 2014, fiind deținută de două surori din Chișinău, Diana Curmei (26 ani) și Marcela Curmei (33 ani) și fiind administrată de Liviu Ionuț Anghelina, din Găești, județul Dâmbovița, care mai apare ca acționar în firma Retro Time SRL din București.

Diana Curmei a câștigat titlul Miss Italia nel Mondo în 2009, la vârsta de 19 ani. Tatăl ei, Victor Curmei, trăiește la Chișinău și deține o firmă agricolă, Agroexim, care se ocupă cu exportul cartofilor în peste 18 țări, inclusiv România, conform site-ului de prezentare. Cele două surori au obținut cetățenia română în 2010.

În spatele firmei se află însă milionarul Remus Truică, care deține 1.000 de acțiuni la purtător la Wins Construct Project și pe care procurorii DNA i-au pus sechestru asigurător în dosarul „Ferma Băneasa”, în care este trimis în judecată. Acțiunile la purtător îl făceau practic invizibil pe Truică în cadrul firmei, ele nefiind înregistrate nicăieri public.

Wins Construct Project nu este la prima licitație câștigată pe șoselele României. În total, în perioada 2015-2016, firma a câștigat cel puțin 16 milioane de lei (aproape 3,5 milioane de euro) din contractele publice. În 2013, firma a avut o cifră de afaceri de doar 1.000 de lei, pentru ca în 2014 aceasta să sară la peste 1,3 milioane de lei, cu un profit raportat de doar 14.000 de lei, la doi salariați. În 2015, cifra de afaceri aproape s-a dublat, la peste 2,2 milioane de lei și un profit raportat de aproape 150.000 de lei, numărul salariaților crescând la 15, conform bilanțurilor de la Ministerul Finanțelor.

Firma surorilor Curmei a câștigat în 2015 mai multe licitații în județele Argeș și Dâmbovița.

O licitație la Serviciul Drumuri Naționale Pitești, pentru covoare asfaltice în perioada 2015-2017, a fost câștigată în asociere cu Via Strade International. Această firmă, fondată în 2014, este în prezent deținută de româno-americanul Stefan Cristo, 61 de ani, cu domiciliul în Las Vegas, dar a fost fondată de Dănuț Mircea Cazacu și de Dan Ilie Cristescu. Cazacu este soțul fostei deputate PDL Cornelia Cazacu. Cazacu și Cristescu au fost asociați și în Eurovia Construct, o altă firmă abonată la contractele de asfaltări, mai ales pe vremea guvernării PDL. Cei doi ar fi înrudiți, Cristescu fiind soțul surorii Corneliei Cazacu, conform Jurnalul Național. Conform aceleiași surse, casele celor două familii se învecinează lângă lacul Snagov. Nu departe, își are reședința și Remus Truică, cel care se află în spatele firmei fostei Miss Italia, Wins Construct Project.

Tot în 2015, Wins Construct Project a mai câștigat și întreținerea pe timp de iarnă, până în 2016, a drumurilor din subordinea SDN Târgoviște, în asociere cu Alpenside SRL, contra sumei de 7,24 milioane lei, cu tot cu TVA (aproximativ 1,6 milioane euro).

Alpenside este deținută de Florin Cristian Mihai, însă a fost fondată în 2012 sub numele de Util Construct și era deținută de Liviu Nițescu. Acesta a fost acționar, prin această firmă, la postul Money Channel, alături de Sorin Freciu, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Firma surorilor Curmei, ale cărei acțiuni la purtător stăteau la Remus Truică, conform DNA, a avut un succes nebănuit în 2015 pe șoselele din județele Argeș și Dâmbovița, câștigând contracte prin invitație la participare, nu prin licitație deschisă.

octombrie 2015: 475.000 lei de la comuna Costeștii din Vale, județul Dâmbovița, pentru modernizarea unor drumuri din comună.

septembrie 2015: 1,7 milioane lei de la comuna Petrești, județul Dâmbovița, în asociere cu Via Strade International, pentru modernizarea drumurilor din comună.

august 2015: 3,8 milioane lei de la comuna Bîrla, Argeș, pentru asfaltarea drumului comunal 137 Bîrla-Malu-Șelăreasca.

august 2015: 938.000 lei de la municipiul Câmpulung, județul Argeș, pentru covoare asfaltice pe străzile din municipiu.

decembrie 2014: 1,07 milioane lei de la comuna Corbii Mari, județul Dâmbovița, pentru modernizarea străzilor.

Alte firme care au mai luat contracte de deszăpezire la urgență, de la SDN Râmnicu Vâlcea, sunt Construcții Generale Oltenia (pe 30 decembrie 2016 a luat lotul Vâlcea 2 și a tras deja 732.000 lei, adică aproximativ 160.000 euro, fiind deținută de Ioana Nedelcu Ciocăzan) sau Capitrans (a luat pe 30 decembrie 2016 lotul Horezu, a tras deja 418.000 lei, adică aproximativ 93.000 de euro, fiind deținută de Stelian Dumitru Căpitanu).

Obișnuiții deszăpezirilor nu au ratat sezonul 2016-2017

Alte două firme obișnuite ale contractelor de asfaltări și deszăpezire au luat contracte la urgență, prin negocierea fără anunț prealabil de participare.

Eurocogen filiala Aninoasa a câștigat deszăpezirea celor 260 km de drumuri din subordinea Serviciului Drumuri Naționale Târgoviște, pe 20 decembrie 2016, contra sumei de 2,92 milioane lei, conform SEAP. Prin contractul subsecvent, a tras deja 5,33 milioane lei (aproximativ 1,18 milioane euro).

Firma este deținută de Eurocogen din Italia, reprezentată de Andrea Chirulli, un italian abonat la contractele de deszăpezire și asfaltare din România, în special din județul Dâmbovița. În 2014, el deszăpezea în asociere cu Shelter Construct, firmă deținută de Dan Nuțu Ionescu, tatăl lui Alin Ionescu, patronul Shelter Security, acuzat de evaziune fiscală. În Eurocogen Aninoasa mai este asociată Roxana Andreea Ionescu, 39 de ani, care deține mai multe firme de construcții din județul Dâmbovița.

Rebelis Construcții a câștigat pe 21 decembrie 2016 deszăpezirea drumurilor din subordinea Serviciului Drumuri Naționale Ploiești, tot la urgență, fără licitație publică, contract de 5,5 milioane de lei, din care a tras deja dublu prin contract subsecvent, 10 milioane de lei (2,2 milioane euro). La aceeași dată, Rebelis a luat și deszăpezirea pe A3 București-Ploiești, pentru 3,3 milioane de lei, din care a tras deja aproape 6,6 milioane lei (1,46 milioane euro) prin contractul subsecvent.

Firma este deținută de Carmen Mihaela Bucur și este o obișnuită a contractelor de deszăpezire și asfaltări, în special din județul Prahova. Directorul firmei este Marius Bucur. Firma apare pomenită în dosarul în care fostul președinte CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, fostul deputat Vlad Cosma, au fost trimiși în judecată pentru corupție, pentru contractele de deszăpezire și asfaltare atribuite pe șpagă de la CJ Prahova, neavând însă vreo calitate penală în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA