Motivul pentru care peste 1.000 de angajați de la Palatele Brâncovenești, Cimitire și PMB nu primesc salariile la timp

Motivul pentru care peste 1.000 de angajați de la Palatele Brâncovenești, Cimitire și PMB nu primesc salariile la timp
Publicat: 10/09/2015, 13:17

Conducerea aparatului propriu din PMB a găsit soluții pentru deblocarea unor sume pentru salarii, însă doar salariații RATB vor primi banii integral, cei din sistemul de termoficare vor primi o parte, iar ceilalți vor fi plătiți la sfârșitul săptămânii viitoare, a anunțat, joi, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL).

El a scris pe pagina sa de Facebook că starea de incertitudine privind plata salariilor celor aproximativ 20.000 de angajați ai Primăriei Capitalei și ai regiilor autonome de transport și termoficare s-a clarificat.

„Alături de conducerea aparatului propriu din Primăria Capitalei, am identificat soluțiile pentru ca sumele de bani să poată fi deblocate și virate la timp cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare va începe și anul școlar. Angajații regiei de transport vor primi salariile integral, iar cei din sistemul de termoficare vor primi o parte din drepturile salariale. În lipsa primarului general, a directorului economic și a directorilor unor instituții subordonate, angajații Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Centrului Cultural Palatele Brâncovenești și ai aparatului propriu al Primăriei Capitalei nu își vor primi salariile la timp. Vorbim despre despre circa 1.300 de angajați”, a anunțat Pieptea.

Viceprimarul le mulțumește angajaților pentru înțelegere și îi asigură că nu existența fondurilor este problema, ci doar dreptul de semnătură autorizată, iar până la sfârșitul săptămânii viitoare absolut toți angajații își vor primi salariile integral.

Viceprimarul Dan Darabont (PSD) a declarat, luni, că Primăria Municipiului București (PMB) se află într-o situație de avarie, inclusiv în imposibilitatea de a plăti salariile.

„Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcționarilor din primărie, cât și pentru angajații RATB și RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluție pentru conducerea executivă a primăriei și pentru delegarea tuturor atribuțiilor și obligațiile aferente”, a spus Dan Darabont.

Viceprimarul a explicat că doar Consiliul General este cel care poate scoate municipalitatea din impas printr-o hotărâre de delegare de competență, însă reunirea CGMB nu se poate face înainte ca instanța să comunica oficial prefectului decizia privind arestarea lui Sorin Oprescu, pentru a se putea dispune suspendarea acestuia din funcție.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani care proveneau de la patru denunțători.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestați, luni, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, director general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, declara că Sorin Oprescu nici nu a cerut și nici nu a primit bani: „Acest om nu a cerut niciodată sume de bani”.

Luni seară, după ce l-a vizitat pe primar în arest, Chiciu a spus că Sorin Oprescu „nu va demisiona”, iar mesajul său pentru toți cei care s-au grăbit să-l acuze este: „Aveți puțintică răbdare, domnilor!”.

Avocatul a menționat că Oprescu se simte mai bine și se gândește deja la apărarea pe care o va face.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers