Mugur Ciuvică, audiat la DNA ca martor în dosarul de șantaj al lui Sorin Alexandrescu

Mugur Ciuvică, audiat la DNA ca martor în dosarul de șantaj al lui Sorin Alexandrescu
Publicat: 25/07/2013, 11:52
Actualizat: 04/02/2019, 20:59

Ciuvică a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că a fost citat de procurori în calitate de martor. El a precizat că nu înțelege de ce a fost chemat și că ceea ce le va spune procurorilor este că își publică anchetele jurnalistice atunci când vrea și cum vrea.

Întrebat de o jurnalistă dacă a avut cunoștință că Sorin Alexandrescu a fost citat de procurori și anterior reținerii sale în dosarul de șantaj, Mugur Ciuvică i-a spus să îi pună „întrebări necretine”. Întrebat de un ziarist aflat la DNA de ce o jignește pe colega sa, Ciuvică a spus că nu a jignit jurnalista, ci „întrebarea acesteia”.

Cu aproximativ o oră înainte de venirea lui Ciuvică, la DNA a ajuns și directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea. Acesta a declarat că a fost chemat să dea declarații în calitate de martor.

Și Șerban Pop, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a venit joi la DNA, fiind citat în același dosar.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul București i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicție de a părăsi țara.

Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunț calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunțat la DNA.

În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu și au dispus începerea urmăririi penale față de Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA și la SC Intact Publishing SRL, și de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la șantaj.

De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA și SC Intact Publishing SRL, pentru șantaj, potrivit DNA.

Potrivit actelor întocmite de procurori, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse directorul general al Antena TV Group, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru acesta și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

„Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către Intact Publishing SRL și semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfășurării anchetei jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului”, au mai arătat procurorii în comunicatul de presă în care au anunțat extinderea cercetărilor în dosarul lui Sorin Alexandrescu.

Totodată, pe posturile de televiziune aparținând Antena TV Group au apărut informații cu privire la compania RCS&RDS, al cărei administrator era Ioan Bendei, aspect de natură să accentueze convingerea că ar putea fi date publicității materialele compromițătoare, potrivit procurorilor.

„Începând cu data de 9 mai 2013, pe două posturi de televiziune din cadrul Antena TV Group a fost difuzat un spot publicitar în cuprinsul căruia se făcea referire la ancheta jurnalistică care ar fi vizat împrejurări presupus compromițătoare pentru partea vătămată. Cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părții vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară în cadrul companiei este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condițiile impuse”, a arătat DNA.

Din probatoriul administrat până în prezent a reieșit că Alexandrescu a purtat, în mod constant, discuții pe marginea întâlnirilor avute cu partea vătămată, atât înainte cât și după finalizarea acestora, „cu învinuita Voiculescu Camelia-Rodica, reieșind că aceasta din urmă avea cunoștință de actele materiale întreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant în acest sens”, potrivit procurorilor.

În 11 iulie, din partea Cameliei Voiculescu, președintele Intact Media Group, a fost remis presei un comunicat în care aceasta acuza „lupta politică a regimului Băsescu”.

De asemenea, Camelia Voiculescu arăta, în comunicatul citat, că „nu există niciun cap real de acuzare” împotriva sa sau a membrilor familiei sale.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obțină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord și cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promițând în schimb să nu mai publice informațiile legate de contractul dintre RCS&DS și firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenția lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Și oricum tre” să ai super grijă, te rog!? Știi că … Acum mi-a dat și mie tata grija aia. Să mă suni și pe mine după aia”.

În 29 mai, după ce DNA a anunțat că Sorin Alexandrescu este urmărit penal pentru șantaj, Grupul de Investigații Politice (GIP) arăta, într-un comunicat de presă, că începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanțată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. În perioada 2009 – 2011, SC RCS&RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I și în sezoanele 2011 – 2014.

„Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanțată cu 1,7 milioane euro de către RCS&RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului și a Pieței Unirii din București, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deținută în totalitate de Dumitru Dragomir”, preciza GIP în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, în 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participațiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS&RDS suma de 1.700.000 de euro „în schimbul unor servicii și drepturi derizorii”, preciza GIP.

„Prin acest contract, RCS&RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-și face publicitate la nunțile și botezurile ce urmau să se desfășoare într-un imobil deținut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât RCS&RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi”, se mai arăta în comunicatul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto