NE ÎMPRUMUTĂM ca să facem față CHELTUIELILOR CURENTE. Trei din cinci gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru a trece luna

Redactor:
Dan Straut
NE ÎMPRUMUTĂM ca să facem față CHELTUIELILOR CURENTE. Trei din cinci gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru a trece luna
Condițiile de viață ale populației din România, studiu INS. Jumătate din români fac față cu greu cheltuielilor curente.

 

Restanțe la energia electrică

Cele mai frecvente restanțe în 2017 au fost la energia electrică (51% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (50%) și abonamentul telefonic (36,3%), notează autorii studiului.

Românii au fost atenți să-și plătească împrumuturile (doar 7,2% restanțe). „Este explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți, care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum și prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, explică statisticienii.

După statutul ocupațional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de șomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situația cea mai dificilă, ponderea celor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 62,7% – proporție mai mare fațÇŽ de celelalte categorii de gospodÇŽrii. Fenomenul restanțelor este, de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii și mai ales al celor cu doi adulți á¹£i 3 sau mai mulți copii în întreținere (42,9%), respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puțin un copil (42,5%).

Potrivit INS, două din 5 gospodării (38,9%) suportă „cu dificultate” sau „cu mare dificultate” cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară „o oarecare dificultate” în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodăriilor. „Aproape pentru una din 5 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depășite „destul de ușor”, „ușor” sau chiar „foarte ușor”.

Gospodăriile conduse de femei sau de bătrâni, în cel mai mare impas

Printre tipurile de gospodării care fac față cheltuielilor curente cu dificultate sau cu mare dificultate se numără cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani și peste (45,8%), precum și gospodăriile formate din doi adulá¹­i cu trei sau mai mulá¹­i copii în întreá¹­inere (56,9%). De asemenea, se regăsesc în acestă situație 66,4% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupațional de șomer și 53,6% dintre cele conduse de un agricultor.

2.000 de lei, un venit LA LIMITĂ pentru acoperirea cheltuielilor

Per ansamblu, aproape o treime din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 și 2.000 de lei, dar trei din 5 gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

În edițiile anterioare (pe anii trecuți) ale studiului INS, nu era consemnată necesitatea unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor curente, dar în ediția pe acest an a apărut un pocentaj de 18,5% din gospodării care trebuie să apeleze la credite pentru plata facturilor.

INS precizează că în sfera de cuprindere a anchetei intră toate persoanele cu domiciliul stabil în centrele de cercetare (urbane și rurale) selectate. „Fac obiectul înregistrării toți membrii gospodăriei, inclusiv persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, dar nu mai mult de 6 luni, dacă acestea păstrează legături cu gospodăria din care fac parte. Nu intră în sfera de cercetare persoanele care locuiesc permanent în unități de locuit în comun: hoteluri, centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, de persoane cu dizabilități, cămine muncitorești, sanatorii etc.”, precizează autorii studiului.

 

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide