NE ÎMPRUMUTĂM ca să facem față CHELTUIELILOR CURENTE. Trei din cinci gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru a trece luna

NE ÎMPRUMUTĂM ca să facem față CHELTUIELILOR CURENTE. Trei din cinci gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru a trece luna
Publicat: 16/09/2018, 16:11

Restanțe la energia electrică

Cele mai frecvente restanțe în 2017 au fost la energia electrică (51% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (50%) și abonamentul telefonic (36,3%), notează autorii studiului.

Românii au fost atenți să-și plătească împrumuturile (doar 7,2% restanțe). „Este explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți, care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum și prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, explică statisticienii.

După statutul ocupațional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de șomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situația cea mai dificilă, ponderea celor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 62,7% – proporție mai mare fațÇŽ de celelalte categorii de gospodÇŽrii. Fenomenul restanțelor este, de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii și mai ales al celor cu doi adulți á¹£i 3 sau mai mulți copii în întreținere (42,9%), respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puțin un copil (42,5%).

Potrivit INS, două din 5 gospodării (38,9%) suportă „cu dificultate” sau „cu mare dificultate” cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară „o oarecare dificultate” în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodăriilor. „Aproape pentru una din 5 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depășite „destul de ușor”, „ușor” sau chiar „foarte ușor”.

Gospodăriile conduse de femei sau de bătrâni, în cel mai mare impas

Printre tipurile de gospodării care fac față cheltuielilor curente cu dificultate sau cu mare dificultate se numără cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani și peste (45,8%), precum și gospodăriile formate din doi adulá¹­i cu trei sau mai mulá¹­i copii în întreá¹­inere (56,9%). De asemenea, se regăsesc în acestă situație 66,4% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupațional de șomer și 53,6% dintre cele conduse de un agricultor.

2.000 de lei, un venit LA LIMITĂ pentru acoperirea cheltuielilor

Per ansamblu, aproape o treime din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 și 2.000 de lei, dar trei din 5 gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

În edițiile anterioare (pe anii trecuți) ale studiului INS, nu era consemnată necesitatea unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor curente, dar în ediția pe acest an a apărut un pocentaj de 18,5% din gospodării care trebuie să apeleze la credite pentru plata facturilor.

INS precizează că în sfera de cuprindere a anchetei intră toate persoanele cu domiciliul stabil în centrele de cercetare (urbane și rurale) selectate. „Fac obiectul înregistrării toți membrii gospodăriei, inclusiv persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, dar nu mai mult de 6 luni, dacă acestea păstrează legături cu gospodăria din care fac parte. Nu intră în sfera de cercetare persoanele care locuiesc permanent în unități de locuit în comun: hoteluri, centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, de persoane cu dizabilități, cămine muncitorești, sanatorii etc.”, precizează autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ