Nica: Guvernul va adopta miercuri actul care va reglementa licitația pentru licențele de telefonie

Nica: Guvernul va adopta miercuri actul care va reglementa licitația pentru licențele de telefonie
Actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitației pentru acordarea licențelor de comunicații mobile și costurile acestora va fi discutat în ședința de miercuri a Guvernului, a declarat ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.
Publicat: 05/06/2012, 12:08
Actualizat: 27/06/2013, 16:16

Actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitației pentru acordarea licențelor de comunicații mobile și costurile acestora va fi discutat în ședința de miercuri a Guvernului, a declarat ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.

„Nu sunt schimbări în condițiile care au fost anunțate autoritatea de reglementare. Prețurile de pornire au fost menținute. Licențele vor fi câștigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licențelor de telefonie mobile. Aceste licențe permite introducerea serviciilor de telecomunicații din generația a patra (4G). Sper ca până la finele luniii august sau până la începutul lunii septembrie licitația să se încheie”, a spus Nica.

El a adăugat că procesul de licitație va fi transparent și se va desfășura la fel ca în Germania, Marea Britanie sau Franța.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, în prima parte a lunii martie, că prețurile de pornire pentru cele 56 de licențe pentru comunicații mobile însumează 726,8 milioane de euro și variază între 800.000 și 40 milioane de euro, în funcție de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit instituției, la licitație vor fi scoase 42 de licențe de frecvențe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 licențe în banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licențe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenți pe piață – Orange, Vodafone și Cosmote – utilizează în prezent aceste frecvențe, mai puțin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generația a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitație, pe o perioadă de 15 luni, 11 licențe de frecvențe de 900 și 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România și Orange România.

Prețurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de Executiv și aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvențe pentru telefonie mobilă se va realiza printr-o procedură de selecție competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă inițială prin care va indica numărul de blocuri pe care dorește să le achiziționeze în fiecare dintre benzile disponibile.

În prezent, benzile de frecvențe cuprinse între 880 și 960 MHz sunt utilizate de Cosmote România, Orange România și Vodafone Românie pentru furnizarea de servicii de telecomunicații de generația a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licențe 2G au fost câștigate la finele anului 1996 de companiile care funcționează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) și Orange România (fost Mobil Rom) și au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței în ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licențelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licențelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licență 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) și expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G și în benzile de frecvențe cuprinse între 1.710 și 1.840 MHz.

Vodafone și Orange mai dețin drepturi de utilizare a frecvențelor și în banda de frecvențe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile de generația a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licențe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecție comparativă, și au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licență s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licențe 3G în banda de frecvențe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, tot în urma unei proceduri de selecție comparative, operatorilor RCS&RDS și Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, cu aproximativ 6,5 milioane de clienți la 31 decembrie 2011.

Compania este deținută de OTE, care controlează și Romtelecom, operator de telefonie fixă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne