Nici autoritățile din Călărași nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului

Nici autoritățile din Călărași nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului
Primarul din Călărași, Daniel Drăgulin, spune că autoritățile au primit o solicitare de la Patriarhie de alocare a unei sume "destul de consistente" pentru Catedrala Neamului, dar că de la bugetul local vor fi alocați bani cultelor pentru centre sociale pe lângă biserici sau capele pentru cimitire.
Publicat: 05/02/2014, 19:55
Actualizat: 04/08/2014, 07:47

„Un preot de la București a venit și ne-a solicitat o sumă de bani destul de consistentă. Problema este că bugetul pe care-l avem abia dacă ne ajunge să ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donații o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Călărași care trebuie sprijinite”, a spus primarul Daniel Drăgulin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Edilul municipiului Călărași a spus că suma solicitată de Patriarhie ar putea fi folosită pentru asfaltarea unei șosele de centură sau renovarea mai multor unități de învățământ sau pentru co-finanțarea proiectelor europene.

„Eu sunt un bun creștin, dar prioritățile la ora actuală sunt și priorități sociale, nu neapărat religioase. (…) La ora actuală, conform bugetului am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru bisericile din municipiul Călărași. Sunt lucrări care trebuie terminate, sunt picturi care trebuie făcute, vrem să facem două centre sociale pe lângă biserici, pentru că sunt necesare aceste centre, vrem să facem capele la cimitire. Avem prioritățile noastre”, a spus primarul municipiului Călărași.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
Românii NU mai primesc BANII înapoi. Regulile sunt extrem de clare
Iunie cu mare noroc la banii. Nativi care își schimbă starea financiară
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Străzi Deschise. Restricții de circulație în București, în weekend
×