Nici autoritățile din Călărași nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului

Nici autoritățile din Călărași nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului
Primarul din Călărași, Daniel Drăgulin, spune că autoritățile au primit o solicitare de la Patriarhie de alocare a unei sume "destul de consistente" pentru Catedrala Neamului, dar că de la bugetul local vor fi alocați bani cultelor pentru centre sociale pe lângă biserici sau capele pentru cimitire.
Publicat: 05/02/2014, 19:55
Actualizat: 04/08/2014, 07:47

„Un preot de la București a venit și ne-a solicitat o sumă de bani destul de consistentă. Problema este că bugetul pe care-l avem abia dacă ne ajunge să ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donații o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Călărași care trebuie sprijinite”, a spus primarul Daniel Drăgulin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Edilul municipiului Călărași a spus că suma solicitată de Patriarhie ar putea fi folosită pentru asfaltarea unei șosele de centură sau renovarea mai multor unități de învățământ sau pentru co-finanțarea proiectelor europene.

„Eu sunt un bun creștin, dar prioritățile la ora actuală sunt și priorități sociale, nu neapărat religioase. (…) La ora actuală, conform bugetului am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru bisericile din municipiul Călărași. Sunt lucrări care trebuie terminate, sunt picturi care trebuie făcute, vrem să facem două centre sociale pe lângă biserici, pentru că sunt necesare aceste centre, vrem să facem capele la cimitire. Avem prioritățile noastre”, a spus primarul municipiului Călărași.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...