Nicușor Dan: Tăierea a 600 milioane lei din bugetul Capitalei nu este de ajuns pentru a evita falimentul

Nicușor Dan: Tăierea a 600 milioane lei din bugetul Capitalei nu este de ajuns pentru a evita falimentul
Publicat: 23/06/2019, 13:28

Deputatul independent Nicușor Dan a anunțat, duminică, în conferință de presă, că datele financiare ale Primăriei Capitalei la jumătatea anului confirmă faptul că va avea venituri de 4 miliarde de lei, față de cele 7 miliarde prognozate la începutul anului iar anunțul tăierii a jumătate de miliard de lei din cheltuieli lasă neacoperite 2 miliarde și jumătate lei.

El transmite că riscul incapacității de plată este la fel de mare ca cel anunțat.

„Problema este cât ar fi trebuit să încaseze Bucureștiul ca venituri proprii, aproape 1 miliard și jumătate de lei și ei au încasat 250 de milioane de lei, adică de șase ori mai puțin decât anticipaseră. Din acei 1 miliard și jumătate ar fi trebuit să fie 720 milioane lei din concesiuni, închirieri și dividende. Primăria a încasat 28 de milioane. Atenție! Mergeți undeva în privat unde un director spune că va încasa 700 de milioane și el încasează 30 de milioane, de 20 de ori mai puțin. Ce face directorul ăla? Eu cred că a doua zi zboară din funcție. Avem estimat 250 milioane lei din venituri din impozit pe operațiuni de imobiliare. Au fost realizați 11 milioane, de 20 de ori mai puțin. Vânzări de bunuri și servicii, estimat 123 milioane lei, realizat 3 milioane lei, de 40 de ori mai puțin. Subvenții de la stat, 50%, bani europeni 50%. Concluzia este că dacă în cinci luni am încasat atât, cu regula de trei simplă în 12 luni, până la sfârșitul anului 2019 vom încasa doar 4 miliarde de lei, prin urmare lipsesc 3 miliarde lei”, a declarat Nicușor Dan.

De asemenea, Dan susține că din cele 600 de milioane de lei care vor fi tăiați de la bugetul Bucureștiului, 300 milioane lei sunt tăieri „fictive”, din subvenția Primăriei la încălzirea termică.

„Primarul Gabriela Firea a spus că a început să reducă din cheltuieli, foarte bine ca intenție, și în proiectul de rectificare a bugetului Municipiului București, care va fi dezbătut în Consiliul general de săptămâna viitoare, se prevede o tăiere atât a veniturilor cât și a cheltuierilor de 600 de milioane de lei. Prima problemă e că 600 de milioane de lei e că nu sunt cei 3 miliarde care lipsesc. Din cele 600 de milioane lei, 300 de milioane lei sunt tăieri fictive. E vorba de o tăiere fictivă a subvenției la încălzire termică, oricare va fi societatea care va face încălzirea termică. Subvenția care s-a acordat în 2018, executată, este de 700 de milioane, cifra realistă, trecută în bugetul pe 2019 era 800 de milioane lei. Acum din pix se taie 300 de milioane lei și se trec 500 de milioane lei. Subvenția se va duce la un nivel puțin mai mare decât a fost anul trecut”, a declarat acesta.

„Celelalte cheltuieli se taie de la grădinițe, piste de biciclete, mediu. Marea majoritatea a celor 300 milioane de lei care se taie sunt de la investiții. Din cei 3 miliarde care lipsesc, chiar dacă se taie 1,5 miliarde lei în toate investițiile, tot va lipsi jumătate. Dacă vrei să echilibrezi bugetul trebuie să tai și din alte părți decât de la investiții”, a mai spus deputatul.

Nicușor Dan o acuză pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, că minte când spune că este doar vina Executivului pentru lipsa banilor de la buget, prin diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit, însă această tăiere nu acoperă și restul deficitului bugetar.

„Doamna Firea încearcă să ne ducă pe toți în ideea că toate probleme astea vin din faptul că Guvernul a alocat prin cota defalcată din impozitul pe venit mai puțini bani primăriilor. E adevărat, asta s-a întâmplat. Prin diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit au fost afectate investițiile pe care autoritățile locale le fac. Minciuna constă în faptul că ponderea acestor reduceri este foarte mică din problema uriașă pe care financiar Primăria Capitalei o are. Ce a tăiat Guvernul pe 2018, 400 de milioane de lei, nu este cele 3 miliarde de lei care lipsesc”, a spus Dan.

În acest context, Nicușor Dan susține că Primăria se va afla în incapacitate de plată.

„Ne îndreptăm către faliment. Dacă vrem să evităm acest faliment, trebuie să reducem cu adevărat cheltuielile din bugetul Bucureștiului, că de venituri nici nu poate fi vorba. Reducerile adevărate ar putea veni din companiile declarate ilegale în instanță. Ar trebui închise și recuperat investițiile în capitalul lor. E vorba și de câteva mii de anagajați. Din capitolele bunuri și servicii, achiziții, la tot ceea ce dvs ați scris de-a lungul anului. Să ne uităm la ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București-n.red.), îmbunătățiri de spații verzi, panseluțe, să ne uităm la statui, la administrația străzilor, la borduri. Încet o să găsim cîteva sute de milioane pe care să le tăiem”, a spus politicianul.

Primarul general Gabriela Firea a scris, vineri, pe Facebook, că nimeni nu a crezut-o în privința problemelor privind bugetul, despre care spune ca este „masacrat”, iar în prezent, când municipalitatea e nevoită să taie din cheltuieli, mulți și-au dat seama că spusele ei nu erau „victimizare”.

Primarul spune că bugetul nu se repară peste noapte, dar va găsi soluții: „Îi asigur, însă, pe toți detractorii mei că vom ieși la liman și nu vom muri, așa cum speră vajnicii „luptători” ai formelor fără fond”.

Primăria Capitalei vrea să taie 600 de milioane de lei din buget (aproximativ 10%), din cauza încasărilor mai mici din cotele din impozit pe primele 5 luni, potrivit unui proiect de hotărâre. Principalele tăieri vor fi de la școli, străzi, cultură spații verzi sau biserici. Spitalele sunt pe plus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?