Noi audieri în dosarul lui Bogdan Olteanu: vicepreședintele Comisiei de control a SRI și un deputat PNL, la DNA

Noi audieri în dosarul lui Bogdan Olteanu: vicepreședintele Comisiei de control a SRI și un deputat PNL, la DNA
Publicat: 07/09/2016, 15:28
Actualizat: 05/06/2018, 15:43

Octavian Popa, vicepreședintele Comisiei de control a SRI din Camera Deputaților a fost citat la DNA, în calitate de martor în dosarul fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. În aceeași cauză a ajuns să dea declarații în fața procurorilor anticorupție și deputatul liberal Dan Motreanu.

„Am dat o declarație în calitate de martor în dosarul domnului Bogdan Olteanu, având în vedere funcția mea la acel moment, de președinte al organizației PNL, filiala Tulcea, și de comisar general al Gărzii de Mediu. M-au întrebat detalii pe care le știam cu privire la numirea domnului Liviu Mihaiu. Le-am spus tot ceea ce știam. Sper să le fie de folos. Cred că au vrut să elucideze procedurile legate de numire, motivația unor numiri și cred că în această privință le-am fost de folos”, a declarat Octavian Popa după audieri.

La intrarea în sediul DNA, vicepreședintele Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI a precizat că nu era apropiat al lui Bogdan Olteanu sau al premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

„Domnul Vîntu, erau de notorietate legăturile domniei sale. Trebuie să fii neinspirat, dacă nu prost ca să iei bani de la domnul Vîntu. Eu la acea perioadă am fost comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, poate de asta am fost chemat. Liviu Mihaiu își crease o notorietate, poate adevărată, poate mai puțin, dar o notorietate de activist pe probleme de mediu. Era un apropiat al unor oameni influenți, nu este vorba doar de domnul Vîntu. A participat cu domnul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu la o acțiune în județul Tulcea, care după aia s-a defășurat în zona Murghiol și în zona Retea. Era implicat și avea o imagine bună pe lângă guvernul Tăriceanu. Eu cred că numirea domniei sale a fost datorită acestui fapt. Domnul Tăriceanu, ca orice Guvern, își dorea o creștere de imagine, și a considerat oportună numirea unei persoane care provine din societatea civilă, că tot e la modă acum. Eu nu eram o persoană foarte apropiată nici de domnul prim-ministru și nici de Bogdan Olteanu”, a declarat deputatul Octavian Popa.

Și deputatul liberal Dan Motreanu a fost audiat la DNA în dosarul fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu: „Am fost citat ca martor în dosarul domnului Olteanu. Am dat scurte declarații cu privire la modul de organizare și funcționare a partidului la momentul respectiv”, a declarat acesta la ieșirea de la sediul DNA.

„Declarația domnului Dan Motreanu poate avea o greutate și aceasta va fi evaluată la sfârșit de către procurorii anchetatori. Teza probatorie pentru noi este una, a procurorilor este diametral opusă. Ce spun procurorii trebuie să și dovedească. Eu și la momentul acesta exprim punctul de vedere al domnului Bogdan Olteanu potrivit căruia această sumă de bani nu există decât în imaginația denunțătorului”, a declarat avocatul lui Bogdan Olteanu, Florin Durgheu.

În septembrie 2015, Dan Motreanu și fostul consilier prezidențial George Scutaru au fost trimiși în judecată de DNA pentru spălare de bani, în dosarul în care sunt acuzați că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanțarea campaniei electorale din 2008.

În cazul lui Bogdan Olteanu, instanța supremă a decis ca fostul viceguvernator BNR să nu ia legătura cu părinții săi, cei doi urmând să fie audiați de procurorii DNA, se arată în decizia ÎCCJ.

„Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Olteanu Bogdan are următoarele obligații: să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu martorii deja audiați în cauză – Eftime Ionuț Adrian, Ifteni Ion, Țurcan Octavian, Sorin Enache, Liviu Mihaiu, Attila Korodi, Teodorescu Gheorghe, Zavaleche Cecilia, Pasti Vladimir Sergiu și Gherguț Dan Ion, cu suspectul Sorin Ovidiu Vîntu și cu persoanele ce urmează a fi audiate – Olteanu Dănuț, Olteanu Ecaterina, Andone Cristina, Dragoș Nedelcu, Sergiu Toader și Coconov Paul”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Magistrații au mai decis joi ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenții la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură