Noi proteste la Pungești. 200 de oameni s-au adunat în zona în care Chevron are teren

Noi proteste la Pungești. 200 de oameni s-au adunat în zona în care Chevron are teren
Publicat: 27/11/2013, 13:49
Actualizat: 27/11/2013, 13:58

Aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungești s-au adunat, miercuri, în zona în care Chevron deține terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, oamenii spunând că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei.

Localnicii s-au adunat în zona localității Siliștea, unde Chevron a luat în concesiune o suprafață de teren pe care urmează să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui, ei reclamând că au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei care se îndreptau spre Primăria Pungești.

„Asta poate fi o tactică prin care jandarmii încearcă să ne obosească. Azi-noapte am văzut prin zonă și o mașină de la firma din Mureș cu muncitori care ar urma să facă lucrările pentru Chevron la Siliștea. Am văzut o agitație foarte puternică în rândul jandarmilor, fiind posibil ca ei să pregătească un nou atac în zonă. În consecință, lumea s-a mobilizat pentru a putea apăra din nou zona unde Chevron are pământul”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, unul din liderii protestatarilor din Pungești, Constantin Pâslaru.

De partea cealaltă, reprezentanții Jandarmeriei spun că au trecut pe drumul județean din zona unde se află tabăra protestatarilor de la Siliștea întrucât desfășoară un exercițiu de pregătire la Primăria Pungești.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am avut un exercițiu pentru verificarea gradului de pregătire a efectivelor de jandarmi, acesta desfășurându-se la Primăria din Pungești. Jandarmeria Vaslui nu a avut nicio treabă cu localitatea Siliștea. De fapt, a fost un exercițiu de rutină conform unei planificări la care au participat inclusiv pompierii și Ambulanța, cu câte o autospecială”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, Lucian Modoranu.

La ora transmiterii acestei știri, cei aproximativ 200 de localnici din satele Siliștea, Armășoaia și Pungești se află în continuare în „tabăra de rezistență” de la Siliștea, unde de la jumătatea lunii octombrie au amplasat mai multe corturi în care câțiva localnici stau în permanență, astfel încât să poată împiedica o eventuală începere a lucrărilor Chevron.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat, că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

Ministrul Liviu Dragnea declara, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată în 17 noiembrie de ProTV, într-o discuție despre gazele de șist, că 200 de oameni din Pungești, care sunt mințiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, încearcă să blocheze accesul a 20 de milioane de români la dezvoltare.

„Ar putea să vină venituri din pământ, dar nu le lasă oamenii din Pungești. Cei 200 de oameni nu lasă pe ceilalți 20 de milioane să ne dezvoltăm”, afirma Dragnea.

Vicepremierul declara, de asemenea, că este vorba despre o presiune pusă pe 20 de milioane de români.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului