Prima pagină » Știri » Norel Popescu, consultantul pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu, la un pas să-și piardă locul în CSM

Norel Popescu, consultantul pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu, la un pas să-și piardă locul în CSM

Norel Popescu, consultantul pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu, la un pas să-și piardă locul în CSM
Norel Popescu ar putea să nu fie validat la CSM

Pe 29 mai Norel Popescu a fost ales membru în CSM, ca reprezentant al judecătorilor din toate tribunalele din România. În aceeași zi, CSM a emis hotărârea prin care a constat rezultatul alegerilor,adică faptul că Norel Popescu a primit cu 13 voturi mai multe decât contracandidatul său judecătorul Dragoș Constantin Popoiag. Hotărârea CSM fiind un act administrativ a fost contestată. Curtea de Apel București a decis marți suspendarea hotărârii CSM prin care Norel Popescu este desemnat membru CSM. Procedural, această hotărâre este trimisă la Parlament care o validează. După ce Parlamentul o validează și hotărârea este publicată î Monitorul Oficial, Norel Popescu își preia mandatul oficial.

Curtea de Apel București a mai aprobat și sesizarea Curții Constituționale la solicitarea constatatrului Dragoș Popoiag. Excepția de neconstituționalitate în sine vizează faptul că Norel Popescu a candidat la locul din CSM în timp ce el ocupa ca interimar un loc în CSM. În opinia contestatrului acesta ar fi un factor discriminatoriu. CCR urmează să se pronunțe pe acest aspect și apoi Curtea de Apel să decidă dacă anulează în totalitate alegerea lui Norel Popescu în forul reprezentativ al magistraților.

În cazul lui Norel Popescu, a fost înregistrat și un episod controversat. După ce ieri Curtea de Apel a suspendat hotărârea CSM prin care era constat faptul că Norel Popescu a primit cele mai multe voturi din partea judecătorilor din partea Tribunalelor, vicepreședintele CSM procurorul Gheorghe Muscalu a trimis astăzi dimineață o adesă către Parlament prin care cerea validarea lui Norel ca membru CSM. Contactat de gândul Gheorhghe Muscalu a declarat că a înaintat adresa la Parlament în această dimineață când nu știa că instanța a suspendat hotărârea plenului CSM. Alte surse din cadrul instituției au declarat pentru gândul că, în realitate, decizia CAB era cunoscută încă de marți 17 iunie. Gheorghe Muscalu a mai precizat că va transmite o nouă adresă la Parlament prin care va solcita ca procedura de validare să fie întreruptă.

Norel Popescu nu a dorit să răspundă solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere. El ocupă acum interimar un loc în CSM.

Norel Popescu consultantul pe probleme de integritate al baronului Duicu

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu, achetat de DNA pentru trafic de influență căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta i-a cerut opinia unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.

În motivarea Curții de Apel București, judecătorul Matei George spune următoarele:  „În timp ce dosarul său era pe rolul Curții de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultație juridică judecătorului Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți la acea dată și actual membru CSM.”

Judecătorul subliniază că Duicu și actualul membru CSM erau în relații foarte apropiate. „De remarcat că în discutiile cu apropiații săi referitoare la acest magistrat, inculpatul  Duicu și Mediansky Ladislau ( avocat suspendat și secretar al Consiliului Județean Mehedinți) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul”, se menționează în motivarea intanței.

Inspecția Judiciară a CSM l-a verificat pe Norel Popescu analizând dacă reprezintă sau nu o încălcare a legislației faptul că l-ar fi consiliat pe Duicu. Art 10. alin 2 din Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că „judecătorii și procurorii nu pot să dea consultații scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanțe sau parchete decât acelea în cadrul cărora își exercită funcția”

Inspecția Judiciară a constat că Norel Popescu nu a încălcat deontologia profesională. „Mai mult, din relațiile comunicate de către DNA nu rezultă faptul că ar fi avut loc o discuție între domnul judecător Norel Popescu și inculpatul Duicu Ioan Adrian, ci doar faptul că inculpatul Duicu l-a rugat pe Mediansky Stefan Ladislau, secretar al CJ Mehedinți să aibă o dicuție cu domnul judecător pe această temă, însă această discuție nu a mai avut loc, cu toate că Mediansky s-a deplasat la sediul Tribunalului Mehedinți, însă nu l-a mai găsit pe judecător la serviciu”, spun inspectorii Inspecției Judiciare.

În declarația dată în fața judecătorilor Adrian Duicu spune însă altceva: că l-a consultat pe judecătorul Norel care și-a exprimat opinia juridică. „Lui Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și în prezent membru CSM, i-am cerut părerea – el fiind un profesionist în contencios – pentru a mă lămuri dacă funcția de consilier județean este compatibilă cu funcția de de președinte de Consiliul Județean. Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa.

Inspecția Judiciară susține că declarația lui Duicu nu este suficientă și că „din verificările prealabile efectuate nu rezultă că domnul judecător s-ar fi implicat în vreun fel în procesul pe care îl avea inculpatul Duicu pe rolul Curții de Apel Craiova, că l-ar fi sfătuit cum să acționeze în acest proces sau că l-ar fi consiliat verbal sau în scris”.

Concluzia din finalul rezoluției Inspecției Judiciare reprezintă o premieră în sistemul judiciar. Inspecția a concluzionat că, și în ipoteza în care judecătorul Norel l-ar fi consiliat pe Adrian Duicu, nu reprezintă o problemă cât timp discuția privată a avut ca obiect o problemă de drept.

„Chiar și în ipoteza în care s-ar fi dovedit în mod cert că domnul judecător Norel Popescu i-ar fi comunicat inculpatului Duicu, direct sau prin persoane interpuse, că funcția de consiulier județean nu este incompatibilă cu cea de președinte al Consiliului Județean, nu ar putea fi reținut faptul că acesta i-ar fi acordat consultații judirice în sensul legii, acest aspect fiind apreciat doar ca o opinie a domnului judecător, exprimată într-un cadru privat, în legătură cu o anumită problemă de drept și despre care a fost consultat ca specialist în domeniu”, se arată în concluziile raportului Inspecției Judiciare.

Cine este Norel Popescu

Recent ales membru al CSM, judecătorul Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012, conduce Tribunalul Mehedinți. Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu a fost și membru interimar al CSM, fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce acesta a plecat din magistratură.

Citește și

Mediafax
Ministerul Educației: O medalie de aur și patru de argint, la Olimpiada Internațională de Fizică
Digi24
Minciunile lansate de Ambasadorul Rusiei la București despre relația dintre România și Republica Moldova. Explicațiile unui istoric
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este sfârșitul lumii, dar este destul de enervant”
Mediafax
HOROSCOP 25 iulie 2025. Se anunță reușite financiare pentru mai multe zodii
Click
Cele 2 zodii care își rezolvă cele mai grele probleme în toamna anului 2025. Viața lor va căpăta culoare și redescoperă bucuria de a trăi
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
O femeie a dispărut în urmă cu 20 de ani, în Ialomița. Acum, fostul ei amant a făcut o dezvăluire infiorătoare
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Ispita de la Insula Iubirii 2025, în lacrimi la mormântul fiului ei. Cristina Scarlevschi și-a pierdut băiețelul în urmă cu un an 😢
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Dorel și-a dat din nou examenul. Toaletă cu uşă şi pereţi transparenţi, în mijlocul pieței din Pașcani
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Doi bărbați care lucrau într-un buncăr cu cereale din Buzău, au murit. Unul dintre ei s-a aruncat să-şi salveze colegul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia Logan se transformă! Dar în ce? Ce rezervă viitorul pentru modelul îndrăgit de toți românii?
Descopera.ro
Mitul antic al lui Nibiru. Ce au descoperit babilonienii în Sistemul Solar?
Capital.ro
Nimeni nu mai scapă de ANAF. Fiscul a bătut palma cu americanii. Toți banii românilor vor fi găsiți
Evz.ro
Două programe naționale, schimbate. Ce vor câștiga românii
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Legendarul wrestler, Hulk Hogan, a murit la vârsta de 71 de ani
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
Mister cosmic vechi de 40 de ani, elucidat. De ce Uranus emite mai multă căldură decât primește de la Soare?