Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din București

Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din București
Publicat: 23/04/2013, 15:12
Actualizat: 19/10/2018, 18:41

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele și impozitele minime pentru tranzacțiile cu apartamente în București a fost stabilită la valori mai mari cu până la 40% față de 2012, în condițiile în care în ultimii ani prețurile de tranzacționare a locuințelor s-au redus constant.

Ghidul valorilor orientative ale proprietăților imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din București în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum și anul construcției.

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub prețurile de tranzacționare și reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Unirii valoarea minimă se situează la 65.610 euro, valabilă pentru o construcție din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament în aceeași zonă, cu aceleași caracteristici, dar încadrat ca an al construcției între 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau în zona Pieței Universității este evaluat la 62.870 de euro în acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adică cu 34% mai mult.

În Piața Constituției, o locuință cu aceleași caracteristici este evaluată în grila notarilor din acest an la 63.760 euro, în creștere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuințele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate în plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Și pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori în urcare pentru acest an. În urma actualizării valorilor, un apartament de două camere confort sportit de la un etaj intermediar într-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Șoseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, față de 37.000 de euro în 2012.

În Drumul Taberei, același apartament are o valoare de 31.900-35.520 de euro, față de 28.570-32.280 de euro în 2011.

Pentru un apartament cu două camere din zona Mihai Bravu, notarii au stabilit o valoare de minimum 42.530 de euro și un maxim de 53.530 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 37.980 de euro, iar maximul de 45.750 de euro. În Vatra Luminoasă sau Șoseaua Iancului, creșterea a fost ușor mai redusă, respectiv de circa 12%, de la 37.980 de euro la 42.430 de euro.

În același timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei valorile au crescut de la 32.280 de euro, la 41.950 de euro.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulație imobilelor, grilă care este comunicată direcțiilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Ghidul urmărește stabilirea valorilor orientative pentru proprietăți imobiliare de tip rezidențial, comercial și industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieței imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacțiilor efectuate în anii anteriori și pe anticiparea evoluției viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferențiate de impozit pentru veniturile obținute din tranzacții imobiliare, în funcție de valoarea proprietății și de intervalul în care este deținut imobilul.

Astfel, dacă proprietățile – construcții și terenuri – sunt vândute în mai puțin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietății nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei și o cotă de 2%, calculată la valoarea care depășește 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne același, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părți este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

„Ghidul a fost elaborat de două societăți de evaluare și are ca principală caracteristică nu atât o modificare a valorilor, cât o detaliere de șase ori a zonării imobiliare, pentru a se ajunge la valori cât mai aproape de realitate. În anii anteriori, datorită existenței unor zone prea mari, se putea întâmpla ca un imobil aflat spre periferie să se afle în aceeași zonă cu imobile apropiate de zona 0 sau 1”, au declarat agenției MEDIAFAX reprezentanții Camerei Notarilor Publici din România

Aceștia menționează că prin împărțirea fiecărei zone în șase sub-zone cu valori diferențiate se va ajunge la situații mult mai apropiate de valorile reale din piață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult