Noul mers al trenurilor intră în vigoare duminică

Noul mers al trenurilor intră în vigoare duminică
Publicat: 14/12/2013, 13:37
Actualizat: 31/01/2019, 23:11

Noul mers al trenurilor de Călători intră în vigoare duminică, până în 13 decembrie 2014 urmând să fie puse în circulație, zilnic, 1.169 de trenuri, cu aproximativ 200 mai puține decât în planul de mers 2012 – 2013.

În traficul intern, CFR Călători va asigura și în 2014 serviciul public de navetă între marile orașe și localitățile din proximitatea acestora. Totodată, se va menține mersul de tren cadențat pe rutele unde condițiile de circulație și exploatare permit acest lucru și unde traficul de călători plătitori este cu preponderență de navetă, respectiv București Nord – Pitești – Craiova prin Roșiori Nord, București Nord – Ploiești și Constanța – Mangalia (în sezonul estival), arată CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Pentru a ajunge în zonele turistice, cum sunt Valea Prahovei și Vatra Dornei, pasagerii vor avea în continuare la dispoziție un număr suficient de trenuri, în funcție de sezon și de trafic, a precizat sursa citată.

Față de 2013, toate trenurile InterRegio vor circula zilnic, cu excepția a trei perechi de trenuri pe ruta București Nord – Ploiești. În plus, din 1 februarie va fi introdusă câte o pereche de trenuri pe fiecare dintre rutele București Nord – Constanța, Galați – Constanța și Drobeta Turnu Severin – Timișoara Nord . Totodată, se va relua legătura București Nord – Cluj Napoca prin Simeria, cu trenurile IR 1823/1824, iar trenurile IR 1621/1622 vor conecta București Nord de Timișoara prin Arad.

În noul an, pasagerii vor avea la dispoziție zilnic trenuri internaționale directe de la București Nord către Viena (cu prețuri de la 39 euro pe sens), Budapesta (de la 29 euro pe sens), Sofia, Istanbul, Chișinău. De asemenea, oferta de transport internațional include trenuri zilnice directe către Budapesta din Timișoara, Brașov, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Din Timișoara, pasagerii pot călători zilnic către Belgrad, prin Vârșeț, cu un preț de 14 euro.

„Oferta de transport pentru 2014 se bazează pe exploatarea cât mai eficientă a resurselor disponibile, în condițiile în care CFR Călători implementează un program de redresare care vizează, în primul rând, echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli. Aflată într-un proces necesar de limitare a pierderilor operaționale, compania face un efort deosebit ca, în anul următor, să pună la dispoziția zilnică a tuturor categoriilor de călători un număr total de 1.169 de trenuri, din care 247 trenuri InterRegio și 922 trenuri Regio”, a precizat CFR Călători.

CFR Călători a mai arătat că în 2014 vor fi continuate lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare pe coridorul IV Paneuropean, în zonele cu lucrări urmând să scadă cu până la 50 la sută capacitatea de circulație.

„Realizarea acestor lucrări, absolut necesare pentru reabilitarea infrastructurii feroviare, va conduce la modificarea orariilor și rutelor trenurilor care circulă pe aceste tronsoane, în sensul măririi duratelor de parcurs și a limitării rutelor de circulație”, a precizat CFR Călători.

Compania menționează că, prin plata călătoriei, pasagerii fac posibilă menținerea în circulație a trenurilor pe care le utilizează pentru a se deplasa către locul de muncă sau către o destinație de vacanță, evitând creșterea prețurilor legitimațiilor de călătorie prin taxarea suplimentară în tren sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

„Tarifele CFR Călători reflectă misiunea socială a companiei ca transportul feroviar să fie accesibil tuturor categoriilor de călători, inclusiv acelora cu venituri mici. Site-ul www.cfrcalatori.ro permite achiziția rapidă a biletului de tren și oferă informații detaliate despre toate facilitățile de călătorie și avantajoasele oferte comerciale”, a precizat sursa citată.

Compania a adăugat că, pentru cumpărarea în avans a legitimațiilor de călătorie, se acordă reduceri între 10 și 25 la sută.

Biletele de călătorie gratuită cu valabilitate pe anul 2013 acordate pentru veteranii, invalizii și văduvele de război în baza Legii 44/1994 și cele pentru persoanele cu handicap acordate în baza Legii 448/2008 sunt valabile până la data de 31 ianuarie 2014 inclusiv, a precizat sursa citată.

De asemenea, biletele de călătorie gratuită pentru revoluționari valabile pentru anul 2013, acordate în baza Legii 341/2000, vor fi primite la viză până la 31 decembrie 2013. În baza acestor bilete, se pot elibera bilete doar pentru călătoria până la data de 31 decembrie 2013.

În baza cupoanelor-talon, valabile până la 31 decembrie 2013, acordate pensionarilor, persoanelor persecutate politic și etnic conform Legii 147/2000, Decretului-Lege 118/1990 și Legii 189/ 2000, se pot elibera bilete până la 31 decembrie 2013 pentru călătorii în cursul lunii ianuarie 2014, cu respectarea perioadei de anticipație, potrivit CFR Călători.

În baza cupoanelor de 50 la sută reducere pentru studenți, valabile până la 31 decembrie 2013, se pot elibera bilete pentru luna ianuarie 2014, cu respectarea perioadei de anticipație și în condițiile în care achiziția biletului se face nu mai târziu de ultima zi a anului 2013.

Carnetele de cupoane cu 18/24 de file, având 2013 ca an de valabilitate înscris pe copertă și care sunt emise în perioada octombrie – decembrie 2013, sunt valabile pentru 2014 și vor fi primite la viză, acordându-se reducerea de 50 la sută la tariful de tren InterRegio, clasa a II-a, numai cu modificarea anului de pe copertă din 2013 în 2014 și aplicarea ștampilei instituției de învățământ, potrivit sursei citate.

Călătorii pot obține informații despre circulația trenurilor de pe site-ul oficial al companiei, la adresa www.cfrcalatori.ro, la numărul de telefon 021/9521 sau de la personalul din stațiile CFR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică