O asociație critică statul pentru că nu a fost capabil în ultimii 30 ani să organizeze sistemul național de transfuzii

Publicat: 31/05/2019, 22:12

Reprezentanții Asociației Pacienților cu Imunodeficențe Primare din Romania au avertizat că „statul roman nu a fost capabil in ultimii 30 de ani sa organizeze sistemul național de transfuzii”. Ei mai spun că ar trebui urgentată colectarea plasmei umane pentru producția de medicamente.

Reprezentanții Asociatiei Pacientilor cu Imunodeficențe Primare din Romania (ARPID) au transmis, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că statul roman trebuie să se mobilizeze urgent în sensul facilitării drumului spre posibilitatea de colectare a plasmei umane, întocmai ca în restul statelor europene.

„Statul român nu a fost capabil în ultimii 30 de ani să organizeze sistemul național de transfuzii, astfel încât să reușească să colecteze plasmă umană pentru producția de medicamente. De aceea este urgentă nevoie ca statul român să facă ceva concret, pentru ca în maxim 3 ani să fim în stare să colectăm plasmă umană, la fel ca celelalte state europene”, se precizează în comunicat.

Aceștia au spus că instabilitatea politică duce la situația în care „vin Guverne, pleacă Guverne, dar pacienții rămân cu bolile si cu imposibilitatea unui tratament sigur în țară”.

„Situația politică actuală este într-o continuă schimbare. Vin Guverne, pleacă Guverne, dar pacienții rămân cu bolile și cu imposibilitatea unui tratament sigur în țara noastră. Știm că viața politică suscită un interes enorm în aceste zile, dar pentru noi problemele pe care le ridicăm înseamnă chiar viață însăși! Aveți în față două realități: una în care oamenii se bat pentru putere și alta în care alți oameni se bat pentru viață lor. Sperăm să intrăm și noi pe agenda celor dintâi. Nu le cerem mare lucru: doar atenție și curajul de a lua decizii în favoarea pacienților”, spun reprezentanții ARPID

Potrivit sursei citate, pacienții s-au confruntat cu probleme grave ca urmare a lipsei de imunoglobină umană, în unele cazuri ajungându-se până la deces. O altă îngrijorare a reprezentanților ARPID este data de „amenințarea” posibilității reaplicării taxei clawback pe medicamente începând cu 1 ianuarie 2020. „ În ultimii ani, pacienții noștri au suferit sau chiar au murit din cauza lipsei de imunoglobulina umană, un medicament derivat din plasmă umană. Trăim sub amenințarea că de la 1 ianuarie 2020, aceste medicamente vor lipsi din nou, în cazul în care taxa clawback va fi din nou aplicată, această fiind suspendată doar pentru doi ani (adică până la 31 decembrie 2019)”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ARPID au informat că acțiunea de colectare a plasmei umane pentru producția de medicamente trebuie urgentată, altfel efectele negative ale acestui aspect vor favoriza decesul celor care nu primesc tratamentele la timp. „ Pacienții români pur și simplu își doresc să se colecteze cât mai repede plasmă umană pentru producția de medicamente, astfel încât să nu ajungem să murim toți din cauza că nu primim la timp tratamentul necesar”, spun reprezentanții ARPID.

Conform aceleiași surse, se impune fie urgentarea procedurilor pentru „o bancă de sânge, plasmă și celule stem în Parteneriat Public Privat, fie modificarea legislaței în vigoare pentru colectarea plasmei, la liber, în piața privată”.

Reprezentanții ARPID au mai precizat în acest context și faptul că la nivelul U.E se recoltează în medie 22 litri de plasma la fiecare 1000 de locuitori, în timp ce în România, nu se colectează deloc plasma umană pentru producția de medicamente. „ Cel mai mult se colectează în țări că Austria (56 litri/1000 locuitori), Cehia (36 litri/1000 locuitori) și Germania (31 litri/1000 locuitori), adică acele țări în care colectarea și procesarea de plasmă umană este făcută de către companii private. În alte țări, statul a dezvoltat parteneriate public-privat în care companiile private colectează și procesează plasmă pentru stat. Doar în România nu se colectează deloc plasmă umană pentru producția de medicamente”, spun reprezentanții ARPID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu