O sută de persoane, citate la Poliția Capitalei în dosarul operațiilor estetice

O sută de persoane, citate la Poliția Capitalei în dosarul operațiilor estetice
Publicat: 13/05/2014, 15:10
Actualizat: 08/02/2019, 10:44

Potrivit surselor citate, polițiștii Serviciului Grupuri Infracționale Violente au citat pentru audieri o sută de persoane, câte 50 pe zi, din București și din 25 de județe.

Aproximativ jumătate dintre persoanele citate vor fi interogate în calitate de învinuiți pentru infracțiunea de dare de mită.

În acest dosar se află în arest preventiv, printr-o decizie definitivă din 6 mai a Curții de Apel București, directorul Spitalului de Arși, Vitalie Stan, șeful Secției de Chirurgie Plastică a unității, Nicolae Antohi, medicii Elena Cristina Isac, Florica Gușă, Carmen-Elena Boiangiu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu și Aurelia Isac, precum și Carmen Florea, angajată a unei clinici private. Prin aceeași decizie, medicul Ioan Costică Ghiță Plujdescu va fi cercetat în libertate.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizați în dosarul operațiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, banii fiind împărțiți între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București deconta aproape 5.000 de lei pe operație.

Procurorii susțin că pacienții care doreau efectuarea unor operații estetice contactau suspecții, medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.

Suspecții, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, ofereau consultații pacienților care doreau efectuarea unor operații estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, cât și în cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

„În discuțiile purtate, suspecții le comunicau pacienților că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenția s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situațiile în care pacienții optau pentru efectuarea intervenției în spital, astfel cum le indicau suspecții, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic și un tip de intervenție medicală nereale”, a mai arătat Parchetul Tribunalului București.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB și SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenție medicală. Pentru «serviciile» oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției, acestea fiind împărțite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenție, medicul secundar de intervenție și medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

În acest dosar sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înșelăciune și fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici de la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, o asistență medicală și nouă pacienți, a precizat Parchetul Tribunalului București.

Anchetatorii au făcut percheziții la spital și la 22 de adrese din București, inclusiv la locuințele unor medici, unde au găsit importante sume de bani.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani