Octavian Bellu, după Londra 2012: Mă bucur că Sandra și Cătălina au fost în echipă. Altfel, rezultatele erau mai rele

Octavian Bellu, după Londra 2012: Mă bucur că Sandra și Cătălina au fost în echipă. Altfel, rezultatele erau mai rele
Publicat: 14/08/2012, 18:44
Actualizat: 08/03/2014, 21:38

Antrenorul echipei olimpice de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat, marți, că se bucură că din lotul participant la JO au făcut parte și veteranele Cătălina Ponor și Sandra Izbașa, pentru că altfel rezultatele ar fi fost mult mai slabe.

„Nu pot spune că sunt mulțumit, pentru că și noi ne făcusem un plan realist. Putem spune că se putea mai mult, dar trebuie să fim conștienți de faptul că s-ar fi putut să luăm și mai puține. A fost o competiție extraordinar de dură. Mă bucur că cele două veterane au fost în echipă, pentru că altfel ar fi fost mult mai rău și chiar public, de fiecare dată, am dorit să le mulțumesc, pentru că fără Sandra și Cătălina, probabil că echipa României ar fi suferit foarte mult. Per total, gimnastica și-a făcut datoria, a luat 33 la sută din medaliile delegației și rămâne ca celelalte detalii să fie discutate cu cele care își vor continua activitatea”, a spus Bellu, care a participat la o ceremonie de premiere la sediul MAI.

Octavian Bellu consideră că participarea Larisei Iordache în concursul olimpic a reprezentat un miracol, după ce sportiva suferise o inflamație puternică în talpă. „La gimnastică dacă vrei mai mult, trebuie să nu ratezi sau să fii într-o stare de sănătate perfectă. Ce s-a întâmplat cu Larisa, a fost un miracol că a putut concura la echipe. Cu ea într-o stare la fel de bună ca cea de la Europene, lucrurile ar fi stat altfel și am fi numărat mai multe medalii, dar asta a fost competiția, o competiție paradoxală. Durerile de la picior ale Larisei au fost vizibile doar acolo cu toate că sunt convins că o durea cu mult înainte și a dorit să prindă Olimpiada. Nu a avut maturitatea pe care ar fi trebuit să o aibă și găseam soluții de la prima durere apărută. Fetele au avut tot ce și-au dorit și nu aș căuta cauzele decât în imposibilitatea de a-și arăta valoarea la momentul concursului”, a adăugat Bellu.

Bellu a apreciat continuitatea echipei pe care o pregătește, care se află la a zecea clasare consecutivă pe podium în concursul pe echipe. „Una peste alta ne-am păstrat poziția obținută la Beijing la echipe, ceea ce înseamnă că acea continuitate cu 10 ediții cu echipa României pe podium, obligă la o comportare foarte bună în continuare. La individual, Sandra s-a autodepășit în concursul de la sărituri. Întâmplarea de la sol este previzibilă, acolo probabil că ar fi obținut o medalie de argint, pentru că nota obținută de Raissman era foarte mare”, a completat Bellu.

Octavian Bellu crede că Federația Internațională de Gimnastică ar trebui ca pe viitor să acorde două medalii de aceeași culoare în caz de egalitate, pentru a nu se mai repeta astfel episodul din concursul de la bârnă, când Cătălina Ponor a ratat bronzul. „Discuțiile care au fost la bârnă cu egalitatea, reprezintă motive de meditație și discuție pentru Federația Internațională. Poate ar fi mai bine ca o dată la patru ani, când se țin JO, să se dea egalități pentru a nu se mai apărea tot felul de speculații după fiecare intervenție a juriului de apel”, a explicat Bellu.

Bellu a precizat că România are nevoie de un proiect pe termen lung pentru a avea rezultate în continuare la gimnastică. „Deocamdată nu am luat nicio decizie în privința continuării. E o hotărâre personală. Nici nu am avut timp să discutăm despre organizarea activității mai departe. Sunt fete care au bacalaureatul, majoritatea fetelor vor să plece în vacanță. Pregătirea nu începe de mâine ca să poți pune pe masă un proiect de pregătire pe patru ani. E greu să faci pregătire de la un concurs la altul, de la un an la altul. Ca o concluzie, trebuie un proiect ca gimnastica să fie salvată, pentru că acum practic am supraviețuit, nu am făcut altceva. Trebuie un proiect pe două-trei olimpiade”, a subliniat Bellu.

Tehnicianul s-a arătat îngrijorat de valoarea junioarelor care ar urma să facă parte din echipe României la jocurile Olimpice de la Rio din 2016: „Echipa României la momentul de față, a fost o echipă încropită dintr-o gimnastă de 25, una de 22 și de alte trei care probabil nu au maturitatea și experiența de a se exprima într-o competiție de mare anvergură. E îngrijorător că din tinerile generații care ar fi trebuie să fie prezente la această ediție a JO, nu a apărut decât un vârf, Larisa Iordache, și o fată de echipă, dar de perspectivă, Diana Bulimar. Nu știu cum va arăta echipa pentru Rio, dar sper ca cele mici să crească valoric în așa fel încât să te poți bate la medalii”.

Antrenorul nu crede în eficiența aducerii unui tehnician chinez pentru paralele, deoarece problemele sunt la nivelul copiilor și nicidecum la lot. „Eu mai în glumă, mai în serios, Rio este mâine. Gândiți-vă că pentru Rio, fetițele de 12-13 ani sunt în pregătire cu ce au bun și mai puțin bun. Aceeași problemă o avem de ani de zile la paralele. Am auzit că există intenția de a aduce un specialist chinez. Unde îl duci pe chinez? Pe el ar trebui să-l duci la grupele de 6-9 ani ca să înceapă abecedarul paralelelor și nu cred că e nevoie de un chinez. Timp de zece ani a dominat aparatul Svetlana Horkina, apoi a fost Tweedle, după care a apărut Mustafina. Atunci ce facem, aducem ruși, englezi sau alți antrenori? Noi nu mai avem antrenori și nici nu sunt stimulați să se apuce de o treabă foarte serioasă, pentru că nu sunt plătiți așa cum trebuie. Un antrenor are norma didactică de 19 ori, iar eu îi cer să facă 42-43 de ore pe săptămână și nu știu cum să-l plătesc. Atunci, el pleacă și își găsește de lucru în altă parte sau nu mai face gimnastică sau sport. Este îngrijorător unde dispar cei 3.500 de absolvenți din structuri de stat și private, nu îi mai regăsim nicăieri”, a precizat Bellu.

Octavian Bellu a mai spus că viitorul în gimnastică va aparține super-atletelor. „Nivelul tehnic unde s-a ajuns, nu lasă decât locul unor super-atlete. Dacă ne referim la capitolul tehnic, îi mai găsești și ei probleme, dar potențialul fizic este fantastic. A fost ediția la care echipa SUA a arătat un potențial fizic fantastic. Rusia este Rusia, China este China. Ați văzut cât de aproape au fost în bătălia de la Londra echipele Canadei și Japoniei, dar și celelalte echipe, care nu mai sunt impresionate când văd patru sau cinci fetițe îmbrăcate în costumul care aduce aminte de Nadia Comăneci. Trebuie să faci ca să câștigi”, a completat Bellu.

Bellu a criticat modul în care orele de educație fizică sunt organizate în școli și și-ar dori ca acestea să copieze modelul din alte țări. „Am întrebat în Marea Britanie, Franța și SUA, iar antrenorii români de acolo mi-au spus că nu au posibilitatea să primească atâția copii câți se îndreaptă către gimnastică. Se îndreaptă spre gimnastică masiv copii care vor să facă performanță, numai la noi nu se duc. Motivul e unul simplu: antrenorii își umplu sălile cu sportivi și au un beneficiu direct, pentru că sunt patronii sălilor și din cluburile acelea iese un Sacramone, Wiebber. La noi cât să-i ceri unei familii care aduce o fetiță la șase ani și îi ceri 5-700 de lei? Atunci își iau fetița și o duc acasă să ducă vaca la câmp sau să se joace în curte, indiferent de cât de talentată e. Problema e că nu avem sistemul, iar la un spațiu școlar în care ora de sport este ridiculizată, profesorul nu are cum să descopere talente într-o oră sau două pe săptămână. Eu aș face câte o oră pe zi sau ca în alte țări care au un sport obligatoriu în școală. Noi visăm la ce fac alții, deși deocamdată nu avem un sistem pus la punct pe termen lung, pentru că de cârpit de azi pe mâine mai reușim”, a explicat Bellu.

Medaliații olimpici ai Clubului Sportiv Dinamo au primit, marți, la sediul Ministerului Administrației și Internelor, diplome de excelență și flori din partea ministrului Mircea Dușa.

La festivitatea de premiere au participat Alin Moldoveanu (campion olimpic la tir), Cătălina Ponor (argint la sol și bronz cu echipa la gimnastică), Diana Bulimar și Larisa Iordache (bronz pe echipe la gimnastică), Corina Căprioriu (argint la judo), Rareș Dumitrescu, Gelu Zalomir și Tiberiu Dolniceanu (medaliați cu argint în proba de sabie pe echipe).

De asemenea, Dușa le-a mai oferit diplome de excelență antrenorilor Mihai Covaliu, Florin Bercean, Mariana Bitang și Octavian Bellu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?