Ofertele școlilor și grădinițelor particulare pentru părinții care caută o alternativă la învățământul de stat

Publicat: 04/04/2013, 19:48
Actualizat: 21/03/2019, 02:12

Părinții în căutarea unei alternative la învățământul de stat pot vizita zilele acestea un târg educațional care reunește peste 20 de școli și grădinițe particulare.

Olărit, balet, aikido, karate, limbi străine, un sistem de învățare fără pedepse și recompense, precum și integrarea copiilor cu dizabilități sunt doar câteva dintre facilitățile premium puse la dispoziția părinților care sunt dispuși să plătească, în medie, 300 de euro pe lună pentru edicația celor mici.

Băneasa School Fest se desfășoară în perioada 4-7 aprilie la Băneasa Shopping City.

Fosta școală italiană de diplomați Aldo Moro

Printre expozanții prezent la târg se numără Școala și Grădinița Italiană Aldo Moro, înființată în 1975, în urma unui acord între autoritățile de la București și cele de la Roma. Școala s-a adresat inițial copiilor diplomaților detașați în România. La ora actuală, instituția cu predare în limba italiană permite înscrierea oricărui copil, indiferent dacă are sau nu cunoștințe de limbă.

„Se parcurge curricula italiană care permite un învățământ diferențiat în funcție de pregătirea fiecărui copil. Ei sunt evaluați în funcție de punctul de plecare, pe baza unei fișe de valoare în care se înregistrează progresul”, ne-a explică Marina Socol, profesoară de engleză la Aldo Moro.

Practic, evaluarea se face diferențiat în funcție de nivelul fiecărui copil. „Spre exemplu, pentru un copil care suferă de dislexie, subiectele de la evaluare sunt aceleași, dar timpul de execuție este mai mare”, ne-a lămurit Pina Savoi, directoarea instituției.

Într-o clasă studiază în jur de nouă copii. După terminarea celor opt clase obligatorii în sistemul de învățământ italian, adolescenții pot opta fie pentru un liceu din străinătate, fie pentru unul din România, studiile fiind recunoscute pe baza unui Memorandum de înțelegere semnat de cele două state. „Se pot integra la un liceu român fără a fi nevoiți să susțină examenul de capacitate”, a precizat Socol.

Taxele variază între 2.500 de euro pe an pentru clasele de grădiniță și 4.100 de euro pentru școala primară și gimnaziu.

Fișe individuale și screening-uri de personalitate

Părinții copiilor mai mici sunt interesați, atunci când vine vorba despre alegerea unei grădinițe pentru copiii lor, de oportunitățile de dezvoltarea a personalității și a abilităților de socializare, în timp ce părinții copiilor mai mari sunt preocupați de partea educațională, respectiv dacă instituția este acreditată și dacă se parcurge curricula națională, susține Camelia Pîrțac, directoarea grădiniței „Zori de Zi”.

Instituția situată în Mogoșoaia pune preț pe nivelul de dezvoltare al fiecărui copil, de aceea, spune Pîrțac, ei sunt împărțiți pe grupe în urma unor screening-uri de personalitate, dar și pe baza observațiilor notate zilnic de educatori în fișele personale ale copiilor, vârsta fiind un criteriu secundar.

„Am organizat excursii la Piscu, într-un sat de olari. Acolo l-am cunoscut pe nea Mitică, olar autentic. Copiii au avut ocazia să ajute la olărit”, ne-a povestit Pîrțac. În opinia directoarei este important ca tinerii să fie aproape de patrimoniu și de tradiție.

Programul prelungit al grădiniței din apropierea Capitalei costă în jur de 1.320 de euro pe lună.

Cele 100 de limbaje de învățare ale copiilor

Grădinița și Școala Explore 100 a fost înființată de către directoarea Andrada Militaru, având la bază unui concept împrumutat de peste ocean.

„Copilul are 100 de limbaje prin care ajunge să cunoască lumea”, crede Militaru care s-a hotărât să investească într-o grădiniță cu predare alternativă după ce nu a reușit să găsească o instituție potrivită pentru fiica ei.

„Este curricula națională, dar predată altfel. Sunt alte materiale care stimulează inteligența și imaginația copiilor. Nu există sistem de pedepse și recompense. Colțul rușinii stigmatizează copilul”, este de părere directoarea.

Copiii sunt încurajați să găndească, să caute singuri povești și să inventeze cântece și poezii, nu să le învețe pe de rost.

Taxele percepute de grădiniță sunt de circa 1.500 de lei pe lună.

În cadrul Băneasa School Fest vor avea loc mai multe prezentări, workshop-uri și spectacole ale copiilor din unitățile de învățământ participante.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021