OMS îndeamnă oamenii la calm în fața răspândirii variantei Omicron

OMS îndeamnă oamenii la calm în fața răspândirii variantei Omicron
Sursă Foto: Pixabay - caracyer ilustrativ
Publicat: 03/12/2021, 19:50

Cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat oamenii să nu se panicheze în privința răspândirii variantei Omicron a coronavirusului și a spus că este prea devreme să știm sigur dacă vaccinurile anti COVID-19 ar trebui modificate pentru a lupta împotriva noii tulpini, informează Reuters.

Soumya Swaminathan a spus că este imposibil de prezis dacă Omicron va deveni tulpina dominantă. Omicron a și-a făcut apariția în Asia, Africa, ambele Americi, Orientul Mijlociu și Europa și a fost raportat în 7 din 9 provincii sud-africane, țara în care a fost identificat pentru prima oară. Mai multe guverne ale lumii au impus restricții de călătorie pentru a proteja populația de noua variantă.

Swaminathan a spus că răspunsul potrivit este să fim pregătiți: „Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și prudenți, să nu ne panicăm, pentru că suntem într-o situație diferită decât cea de acum un an.”

„Delta provoacă 99% din infecțiile din toată lumea. Omicron va trebui să fie mult mai transmisibilă pentru a devini tulpina dominantă. Este o posibilitate, dar e imposibil de prezis”, a explicat cercetătorul OMS.

Noua variantă ajunge și în Australia

Există multe necunoscute în privința Omicron, care a fost detectată în mai mult de douăzeci de țări, în timp ce Europa se confruntă cu un val de infecții cu tulpina Delta. „Trebuie să așteptăm. Să sperăm că e mai blândă, dar e prea devreme pentru a trage o concluzie de ansamblu despre noua variantă”, a spus Swaminathan.

Australia a devenit ultima țară care a raportat transmisia comunitară a Omicron, la o zi după ce tulpina nouă a fost descoperită în 5 state americane.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat într-o conferință a ONU la Geneva că producătorii de vaccin ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea nevoii ca vaccinurile să fie ajustate pentru a răspunde provocărilor ridicate de Omicron.

Ugur Sahin, CEO al companiei BioNTech, care produce vaccinul Pfizer, a spus că adaptarea vaccinurilor va fi rapidă. Sahin a mai spus că vaccinurile disponibile acum ar trebui să ofere în continuare protecție împotriva formelor severe ale bolii, in ciuda mutațiilor prezente la Omicron.

Directorul OMS pentru regiunea Pacificului de vest, Takeshi Kasai, a spus într-o conferință de presă că vaccinurile sunt soluția, iar restricțiile vamale nu pot decât să amâne inevitabilul. „Oamenii nu ar trebui să se bazeze pe restricțiile de frontieră. Cel mai important este ca oamenii să fie pregătiți pentru aceste variante cu potențial ridicat de transmisie”, a mai spus directorul OMS.

Kasai a îndemnat vaccinarea completă a grupurilor vulnerabile și aplicarea măsurilor preventive, precum purtarea măștii și distanțarea socială.

„Omicron va deveni probabil varianta dominantă”

Aproape 264 de milioane de oameni au fost infectați cu COVID-19, de când a fost detectat în centrul Chinei la finalul anului 2019 și 5,48 de milioane de oameni au murit din cauza coronavirusului, potrivit informațiilor obținute de Reuters. Ratele de vaccinare variază de la țară la țară, însă cele mai îngrijorătoare cazuri sunt în țările mai sărace. Indonezia, cea de-a patra cea mai populată țară din lume și, cândva, epicentrul pandemiei COVID-19, a vaccinat complet doar 35% din populație.

Șeful serviciilor medicale din Australia, Paul Kelly, a spus că este foarte probabil ca Omicron să devină varianta dominantă la nivel global în câteva luni de zile, dar, în acest moment, nu există nicio dovadă care să ateste că Omicron ar fi mai periculoas decât Delta.

În SUA, administrația Biden a anunțat introducerea de restricții împotriva răspândirii virusului. De luni, cei care călătoresc în America din alte țări trebuie să obțină un test anti COVID-19 la cel mult o zi de la intrarea în țară.

„O să luptăm împotriva acestei variante cu știință și rapiditate, nu cu haos și confuzie”, a spus președintele Joe Biden. Mai puțin de 60% din populația Americiii a fost vaccinată complet, una dintre cele mai mici valori din țările occidentale.

Germania pregătește o lege prin care vaccinul va fi obligatoriu

Michael Saunders, de la Banca Angliei, care a votat pentru mărirea ratei dobânzii luna trecută, a spus vineri că are nevoie de mai multe informații înainte de a se decide cum va vota luna aceasta. „În prezent, din moment ce varianta Omicron a fost detectată destul de recent, ar putea fi avantajos să așteptăm noi informații despre posibilele efecte asupra sănătății publice și, deci, asupra economiei”, a declarat Saunders.

Germania a spus că va interzice circulația celor nevaccinați în zonele comerciale, cu excepția celor care vând produse esențiale, și că va fi pregătită o lege privind obligativitatea vaccinării, care ar urma să fie introdusă la începutul anului următor.

Mai multe țări, printre care Marea Britanie și SUA, plănuiesc să ofere noi doze booster, însă destui oameni de știință spun că singurul mod de a opri răspândirea virusului este ca țările mai sărace să aibă acces la vaccin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare