OMS: Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea și tratarea cancerului

OMS: Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea și tratarea cancerului
Publicat: 04/02/2013, 16:23
Actualizat: 30/07/2014, 00:28

Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente de prevenire a cancerului, depistare timpurie și tratament, în condițiile în care anual sunt depistate 13 milioane de cazuri noi, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat luni, de Ziua Luptei Împotriva Cancerului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există o nevoie stringentă de a ajuta statele să reducă numărul deceselor cauzate de cancer și să asigure tratament și îngrjire eficiente, pe termen lung, pentru a evita suferința în rândul populației și a-și asigura dezvoltarea economică și socială.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume: 7,6 milioane de oameni au murit de cancer în 2008, iar în fiecare an sunt diagnosticați cu această boală aproape 13 milioane de oameni. Mai mult de două treimi dintre noile cazuri depistate apar în țările în curs de dezvoltare, cu o frecvență în continuă creștere.

Pe de altă parte, cercetările în domeniu indică faptul că o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc care pot fi evitați, precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool dăunător sănătății sau infecțiile.

Totodată, multe tipuri de cancer, precum cel mamar, de col uterin și de colon, pot fi tratate cu succes, dacă sunt depistate la timp.

Studiul realizat la comanda OMS, la care au participat 185 de țări, arată însă că există lipsuri majore în ceea ce privește elaborarea unor planuri de acțiune și combatere efectivă a cancerului. Chiar dacă au pus la punct un plan de gestionare a cazurilor de cancer, multe țări nu reușesc să îl implementeze, lipsindu-le capacitatea instituțională sau alocarea bugetară necesară.

Astfel, numai 17 la sută dintre țările africane și doar 27 la sută dintre țările sărace au elaborat planuri pentru combaterea cancerului și dispun de finanțarea necesară implementării acestora.

Totodată, mai puțin de jumătate din țări au registre naționale de cancer, un instrument esențial pentru colectarea de date relevante privind numărul pacienților și formele de cancer de care suferă, ce pot fi folosite în elaborarea, implementarea și evaluarea unor politici publice.

De altfel, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS a demarat Inițiativa globală pentru dezvoltarea registrelor de cancer în țările cu bugete mici și medii, în vederea adoptării, la Adunarea Generală programată în mai anul acesta, a unui cadru global de monitorizare pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Țările membre sunt încurajate să evalueze gradul de incidență a cancerului și nivelul dotărilor de care dispun pentru intervenții ca testul Papanicolau, vaccinul împotriva virusul Papiloma uman (HPV) sau cel împotriva hepatitei B, care pot salva vieți, dar și pentru asigurarea îngrijirii paliative pentru pacienți.

În plus, OMS va pune accent și pe necesitatea monitorizării factorilor de risc, precum fumatul, regimul alimentar nesănătos și consumul exagerat de alcool.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului (4 februarie) este un eveniment anual care a fost instituit de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului pentru a atrage atenția oamenilor, organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale că trebuie să fie uniți în combaterea acestei „epidemii” globale, mai arată OMS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ