Oprea îi dă onorul militar premierului. Cum a schimbat ministrul regulamentul „fanfarei polițiștilor” ca să ajungă și la Ponta

Publicat: 08/05/2014, 22:39
Actualizat: 05/07/2016, 21:21

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a emis pe 30 aprilie un ordin de ministru prin care stabilește Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare la Ministerul Afacerilor Interne. Printre alte reguli, Oprea a stabilit, la articolul 7, că la o ceremonie, onorul militar poate fi dat „în parte”, fiecărei demnități publice prezente: președintele României, premierul, vicepremierul, președinții celor două Camere ale Parlamentului, ministrul de Interne, secretarii de stat de la Interne sau alți oficiali guvernamentali, străini sau polițiști prezenți la ceremonie.

Doar dacă doi sau mai mulți demnitari cu funcțiile publice enumerate mai sus participă la ceremonie și „sosesc împreună”, atunci onorul militar se acordă persoanei cu funcția cea mai înaltă.

Extras din Monitorul Oficial nr. 330, Partea I, 7 mai 2014.

Regulamentul emis de Gabriel Oprea vine în urma scandalului creat cu ocazia bilanțului anual al Ministerului Afacerilor Interne, de luna trecută, când regimentul de gardă și fanfara Internelor au prezentat onorul militar și au intonat imnul României atât pentru președintele Traian Băsescu, cât și pentru premierul Victor Ponta, care au sosit separat.

Regulametul în vigoare, emis de Ministerul Apărării Naționale în 2013, prevede că onorul militar se prezintă doar persoanei cu cea mai înaltă funcție, în cazul în care la o ceremonie sunt prezenți mai mulți demnitari ai statului român. Astfel, conform legii, doar președintele Traian Băsescu ar fi trebuit să primească onorul militar.

Reacția MAI: Ordinul a fost emis pentru că polițiștii nu puteau beneficia până acum de ceremonii militare, fiind structură demilitarizată

Ministerul Afacerilor Interne precizează că ordinul ministrului Gabriel Oprea a fost emis având ca motivație faptul că MAI nemaifiind structură militară începând cu anul 2002, polițiștii și ceilalți angajați din structurile Internelor nu se puteau bucura de onoruri și ceremonii militare reglementate și aplicabile doar structurilor MApN.

„În Ministerul Afacerilor Interne, în condițile în care, începând cu anul 2002 polițiștii nu mai au statut militar, domeniul ceremoniilor nu era reglementat, de aceea și necesitatea unui cadru de reglementare cu aplicabilitate pentru instituția noastră. Ministerul Afacerilor Interne are în componență peste 75.000 de polițiști – deveniți funcționari publici cu statut special – pentru care nu pot fi aplicate regulile militare de organizare ale unor ceremonii (inclusiv acordarea gradelor profesionale, încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor, funeralii, ceremonii comemorative etc.)”, arată o precizare a MAI trimisă gândul.

De asemenea, MAI precizează că ordinul lui Oprea nu a fost emis special pentru premierul Victor Ponta și nu discriminează între demnitari: „În forma sa, regulamentul promovat de către Ministerul Afacerilor Interne nu este destinat anumitor demnitari și nici nu impune norme diferite de manifestare a respectului față de anumite demnități publice”.

Reacția lui Traian Băsescu: MAI poate face ce vrea, militarii dezavuează

Președintele Băsescu a calificat acest subiect drept unul „mărunt”, care riscă să cadă în penibil, însă a insistat că onorul militar își trage simbolistica din comanda unică descrisă de Constituție și arogată președintelui.

„Dacă domnul Gabi Oprea are asemenea probleme metafizice, cel mai bine ar fi să desființeze acest moment, pentru că îl împinge în penibil. Mi-aș imagina cum va fi cu 5 miniștri, președintele Camerei, președintele Senatului, Președintele României, de câte ori vor da onorul oamenii ăia. Totul e să încercăm să nu fim penibili când vorbim de simbolistica militară”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu a ridicat de asemenea problema Jandarmeriei, care este structură militară în subordinea MAI, spre deosebire de polițiști, care sunt asimilați funcționarilor publici.

Cătălin Predoiu, PDL: Ponta încearcă să-și proiecteze o imagine de comandant suprem

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, consideră că această modificare legislativă îi este dedicată evident premierului Victor Ponta, care în ultima vreme are tendința de a se militariza.

„Este evident cui îi este dedicată modificarea, dacă ne gândim că Ponta nu va veni niciodată împreună cu Băsescu la vreo manifestare oficială. Dar și mai grav este faptul că ea vine în continuarea unor gesturi prin care liderul PSD încearcă să-și proiecteze o imagine de „comandant suprem”: subordonarea serviciilor secrete ale Poliției și Armatei, mutarea biroului în sediul Ministerului Apărării Naționale și conferința de presă organizată recent în același loc”, explică Predoiu pe pagina sa de internet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?