Oprescu: Avem primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii șase ore în caz de urgență

Oprescu: Avem primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii șase ore în caz de urgență
Publicat: 01/06/2013, 18:15
Actualizat: 28/04/2019, 17:45

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că municipalitatea a dat în funcțiune primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii maximum șase ore în situații de urgență, aici fiind și un „spital” în care pot fi reparate jucăriile stricate, precum și un „muzeu” al jucăriilor.

Centrul în care părinții își pot lăsa copiii maximum șase ore pentru situații de urgență, „spitalul” și „muzeul” jucăriilor fac parte din creșa „Curcubeul Magic”, inaugurată sâmbătă, de Ziua Copilului, în prezența primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„«Curcubeul Magic» este cea de-a douăsprezecea creșă realizată de Primăria Capitalei. Avem în total 700 de locuri în aceste creșe. Creșele au fost deschise în cadrul programului european «Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunități de angajare pentru tine». În toamnă vom mai deschide una, la Apărătorii Patriei, și tot acolo vom face un mall social. Nu ne vom opri aici cu creșele, ci vom continua, și nu pentru că am ceva cu cifra 13, ci pentru că avem nevoie de creșe”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

În centru sunt amenajate săli unde pot fi aduse jucării, chiar și cele sticate. Jucăriile sunt reparate și apoi donate copiilor cu dizabilități. Și pentru ca unitatea să îi inspire pe copii, jucăriile stricate sunt duse la „spitalul jucăriilor”. Acolo, „medici” pricepuți se ocupă de fiecare jucărie și „o fac bine”, după care o trimit în dar unui copil care are mare nevoie de ea.

Câte o mostră din jucăriile reparate rămâne în centru, în sala intitulată „Muzeul jucăriilor – Mansarda cu povești”. Copiii și părinții lor pot vedea la „muzeu” o vitrină cu jucării intitulată „așa nu”, jucării ce nu ar trebui cumpărate niciodată, dar și una cu jucării educative. Jucăriile păstrate în expoziție sunt grupate pe categorii de vârste, de la bebeluși până la cei de cinci – șase ani.

Spațiul muzeului va fi pus la dispoziția părinților, gratuit, pentru serbarea zilelor de naștere a copiilor, în fiecare weekend. În cea de a treia sâmbătă a fiecărei luni, copiii între cinci și șapte ani vor putea petrece noaptea în „muzeul jucăriilor”, sub atenta supraveghere a pedagogilor.

Exponatele muzeului vor fi schimbate lunar. Până în prezent, peste 5.000 de jucării reparate au ajuns la copii, a spus directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simean.

„Este o idee formidabilă spitalul de jucării. O ideea nouă care face plăcere oricui. Vom încerca să extindem proiectul, este minunat”, a spus primarul Sorin Oprescu la finalul vizitei în centru.

Oprescu a adăugat că nu va renunța nici la ideea de a construi un spital de copii, în curtea Spitalului „Victor Gomoiu”, care va fi dotată la standarde europene.

„Vom reamenaja clădirea veche și vom face săli de conferințe medicale, de întruniri medicale, iar spitalul nou va avea tot ce-i trebuie unei unități sanitare moderne”, a precizat edilul.

Oprescu a spus că sunt creșe în toate sectoarele Capitalei, mai puțin în Sectorul 2.

„Avem în plan, prin proiect, 780 de locuri în creșe, dar vom ajunge la 1.000, pentru că cea de la Apărătorii Patriei va fi foarte mare. Va și un mall social, după modelul celui pe care l-am văzut la Ankara. În Turcia, copiii lucrau dimineața în diverse locuri, aveau cam 14-15 ani, apoi veneau la centru, făceau sport și diverse activități, mâncau și plecau acasă. Cred că acest centru ar putea fi gata până la sfârșitul acestuia an”, a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul general a mers apoi în Parcul Herăstrău și în Parcul Cișmigiu, unde Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București a organizat mai multe activități distractive pentru copii, la ora 21.00 urmând să fie lansate o sută de lampioane care reprezintă dorințele supereroilor.

Primarul Sorin Oprescu a fost întrebat dacă își amintește care a fost primul dar primit de 1 Iunie și a spus că a primit o bicicletă.

De 1 Iunie, Oprescu le-a urat copiilor să fie sănătoși, să crească mari și să păstreze veșnic frumusețea de neegalat a copilăriei.

De Ziua Copilului, în Parcul Cișmigiu sunt organizate ateliere, jocuri și concursuri, iar prințese, pirați, clovni și magicieni au transformat aleile într-o lume de poveste. Pe Insula Veseliei, copiii pot construi păpuși, pot deveni maeștri Origami, pot desena și modela împreună cu artiștii plastici. În Foișor, copiii sunt pictați pe față și coafați, iar în toate zonele parcului sunt spectacole. Distracția va continua duminică în Cișmigiul Copiilor.

În Parcul Herăstrău, Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret a organizat Festivalul Copiilor. La intrarea dinspre strada Charles de Gaulle sunt spectacole de muzică și dans susținute de copii, de magie și de teatru, concursuri și jocuri precum „Șotronul”, „Întrecere cu sacii”, Țară, țară vrem ostași”, „Rațele și vânătorii”. Copiii pot participa la o demonstrație inedită de dresaj canin și ecvestru susținută de Jandarmeria Română.

Totodată, copiii au acces gratuit la Grădina Zoologică în 1 și 2 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern