Ora Pământului 2013, sărbătorită în 43 de orașe din țară

Ora Pământului 2013, sărbătorită în 43 de orașe din țară
Publicat: 22/03/2013, 20:56
Actualizat: 05/02/2019, 15:55

Ora Pământului de anul acesta va fi sărbătorită în 43 de orașe din țară, Timișoara fiind capitala evenimentului și găzduind mai multe manifestări, în timp ce Castelul Peleș este pregătit să stingă, cu aceeași ocazie, peste 3.000 de becuri.

Pentru acest eveniment, Castelul Peleș a pregătit un filmuleț ce poate fi vizionat pe site-ul muzeului, în care arată cum vor fi stinse, rând pe rând, candelabrele din saloanele somptuoase, lăsând în umbră piesele de mobilier și obiectele unice pe care le adăpostește.

Edificii precum Castelul Bran, Palatul Parlamentului, Ateneul Român și Arcul de Triumf, Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Muzeul Brukenthal din Sibiu și Palatul Roznovanu din Iași vor fi, de asemenea, cufundate în întuneric, sâmbătă, timp de o oră, în intervalul 20.30 – 21.30, pentru a marca Ora Pământului, potrivit organizatorilor campaniei, WWF România.

Anul acesta, manifestarea s-a extins la 43 de orașe din țară, față de 41 anul trecut, acestea fiind: Timișoara, Adjud, Aiud, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Buftea, Calafat, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iași, Miercurea-Ciuc, Pitești, Ploiești, Roman, Salonta, Sighișoara, Slatina, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea, Turda, Vaslui și Vatra Dornei.

În București, se vor stinge luminile, printre altele, la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Palatul CFR, Primăria Capitalei, Biblioteca Centrală Universitară, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal), Muzeul Național „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Monumentul Aviatorilor și Arcul de Triumf. De asemenea, în Facultatea de Geografie a Universității București, vor fi puse lumânări la toate ferestrele.

La Timișoara, capitala Earth Hour 2013, vor fi organizate toată seara diferite manifestări, de la un spectacol al Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, concerte cu fanfara Big Band, Romanian Brass Society, Ansamblul de Clopoței „Hosana” din Oradea, trupa de percuție Splash și interpreta Dalma Kovacs, la jonglerii cu foc, realizate de trupa Shadows, și lansări de lampioane. Iluminatul public va fi întrerupt în zona centrală, în Piața Operei și Piața Unirii, precum și în parcurile Alpinet, Central și Justiției. La ora 20.30, când vor fi stinse luminile, va avea loc intrarea cu torțe a militarilor de la Garnizoana Militară, în Piața Operei.

Ideea de capitală Earth Hour a fost introdusă anul trecut, când Bistrița a fost orașul ales, prin concurs, să poarte acest titlu.

Anul acesta, s-au înscris în competiție Bucureștiul și alte 11 orașe din țară: Adjud, Botoșani, Buftea, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Pitești, Ploiești, Roman și Slatina.

Cele mai multe și mai diverse evenimente, potrivit programului de pe site-ul ora-pamantului.ro, vor fi la Botoșani, Giurgiu, Iași, Pitești, Ploiești și Roman, dintre orașele participante la concurs, incluzând spectacole tematice, concerte, flashmob-uri, lansări de lampioane, realizarea siglei „60+” a evenimentului din candele sau lumânări pe perioada întreruperii iluminatului stradal, marș cu făclii, cursă de biciclete etc. La Iași, sportivii de capoeira vor avea o reprezentație de 30 de minute, pe ritm de tobe, iar la Botoșani va fi organizat un „Harlem Shake”.

Acțiuni similare vor avea loc și în celelalte orașe care participă la Ora Pământului 2013. De exemplu, la Cluj, va avea loc un flashmob pe acoperișul unui cămin studențesc, la Brașov, o plimbare și un spectacol cu biciclete decorate cu bețe fosforescente, la Brăila vor fi majorete pictate în culori fluorescente, iar la Târgoviște vor fi instalate telescoape pe Platoul Prefecturii, în Piața Tricolorului, unde oamenii vor fi invitați să privească cerul fără poluare luminoasă.

Jandarmeria Română a anunțat, la rândul său, că susține campania „Ora Pământului” și se alătură celorlalți participanți care sâmbătă, între orele 20.30 și 21.30, sting luminile pentru a reduce consumul de energie electrică.

Și companii private din România se alătură inițiativei, stingând luminile în sediile lor.

În lume, marile edificii precum Taj Mahal, Turnul Eiffel, Empire State Building și Kremlinul vor fi cufundate, de asemenea, în întuneric, sâmbătă seară, tot în cadrul campaniei Ora Pământului.

Proiectul Ora Pământului a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) în 2007, în Australia. În acel an, expresia la ordinea zilei a fost „stinge lumina pentru binele planetei”, iar scopul acțiunii a vizat conversia către energiile regenerabile.

Astfel, la inițiativa WWF Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră. Mii de oameni au ieșit atunci pe străzile orașului, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri și concerte fără surse de electricitate, observații astronomice și picnicuri în familie, la lumina lumînării.

Un an mai târziu, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze acest moment, iar în 2009, sute de milioane de oameni din 88 de țări și peste o mie de orașe au stins lumina, pentru a trimite un mesaj puternic despre necesitatea de prevenire a schimbărilor climatice.

În 2011, la campanie s-au alăturat peste 1,3 miliarde de persoane, iar în 2012, au stins lumina 6.950 de orașe din peste 152 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata