Orange, despre OUG privind Fondul Audiovizual: Suntem îngrijorați de modul cum vor fi folosiți banii

Orange, despre OUG privind Fondul Audiovizual: Suntem îngrijorați de modul cum vor fi folosiți banii
Publicat: 09/06/2015, 21:17

„Suntem surprinși de modul grăbit prin care se dorește adoptarea acestei Ordonanțe de urgență și considerăm necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieței, precum și trimiterea spre consultare publică a proiectului. De asemenea, suntem îngrijorați de modul în care vor fi folosite fondurile colectate și de modul în care piața va fi afectată în urma acestui proiect. De aceea, considerăm a fi o prioritate consultarea publică a tuturor celor implicați înainte de a trece Ordonanța de urgență”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Orange.

Orange este brandul sub care France Telecom furnizează servicii de comunicații mobile, internet și televiziune. Orange este liderul pieței românești de telefonie mobilă, după numărul de clienți și cifra de afaceri. Totodată, la 31 martie 2015, serviciul Orange TV disponibil pentru toate tipurile de ecrane înregistra peste 190.000 de clienți, în creștere cu 21% față de perioada similară a anului trecut.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil, în ședința de marți, un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cabliști și, totodată, permite ca emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic să poată continua până în 2016.

Acest proiect de OUG a fost avizat favorabil, cu observații, în ședința de marți a CNA, votul Consiliului fiind însă unul consultativ.

Șapte membri ai CNA prezenți la ședința de marți (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) au votat „pentru” avizarea favorabilă a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), în timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu și Dorina Rusu) au votat „împotrivă”, iar Laura Georgescu, președintele CNA, nu a fost prezentă la întrunire.

Proiectul ar urma să fie analizat în ședința de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmații făcute în ședința CNA de marți.

Acest nou proiect de OUG reunește două proiecte pe care CNA le-a avizat deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual și care a fost avizat favorabil de CNA în ședința din 4 iunie, după o discuție cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională, și, respectiv, un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu în ședința din 28 aprilie și care prevede că emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

În noul proiect de OUG, avizat favorabil marți de CNA, se prevede înființarea Fondului Audiovizual, ca activitate finanțată integral din venituri proprii pe lângă Consiliul Național al Audiovizualului.

Din Fondul Audiovizual se finanțează acțiuni și programe care asigură libertatea de informare, diversitatea de opinie și pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune și radio, precum și susținerea programelor cultural-educative și informative, cu excepția celor privind campaniile electorale.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele încasate de Consiliul Național al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin rețele de comunicații electronice.

Pe de altă parte, potrivit proiectului de OUG, distribuitorii de servicii sunt obligați să declare și să plătească CNA sumele datorate până la data de 25 a lunii următoare celei de realizare a veniturilor.

Această contribuiție va fi administrată de CNA, iar pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de operatorii economici se vor datora dobânzi și penalități de întârziere, în conformitate cu reglementările legale privind regimul impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Dobânzile și penalitățile de întârziere încasate constituie surse la Fondul Audiovizual și se utilizează pentru acesta, se mai spune în proiectul de OUG.

De asemenea, potrivit aceluiași proiect, cheltuielile Fondului Audiovizual se finanțează integral din bugetul activității finanțate integral din venituri proprii. Bugetul de venituri și cheltuieli al Fondului Audiovizual se aprobă odată cu bugetul CNA.

Totodată, potrivit proiectului de OUG, organizarea și funcționarea Consiliului Fondului Audiovizual, componența acestuia, precum și criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobării Guvernului de către Ministerul pentru Societatea Informațională, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestui proiect de OUG.

În plus, potrivit proiectului de OUG, aceste prevederi referitoare la crearea Fondului Audiovizualului se vor aplica de la 1 iulie 2015.

Pe de altă parte, în proiectul de OUG se explică înființarea Fondului Audiovizual „având în vedere dificultățile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune și radio din România”. De asemenea, înființarea acestui fond are la bază „necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative și educative de cât mai bună calitate”, dar și stimularea „performanței în mediul jurnalistic”.

În proiect se face referire și la „susținerea acelor posturi care alocă resurse financiare și umane importante pentru producția și difuzarea de programe de informare, culturale și educative, programe despre care se știe că sunt costisitoare în termeni economici și, în plus, au valoare comercială redusă comparativ cu programele de divertisment, film și sport”. „Având în vedere că Strategia fiscală bugetară pentru perioada 2014-2016 prevede printre alte măsuri fiscale și reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătății colectării veniturilor bugetare se propune, începând cu data de 1 iulie 2015, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru prestarea de servicii de retransmiterea programelor de televiziune prin rețele de comunicare electronice”, se mai spune în proiectul de OUG.

Pe de altă parte, proiectul de OUG include o serie de prevederi referitoare la tranziția de la televiziunea analogică terestră la tranziția la televiziunea digitală terestră. Aceste aspecte erau prevăzute până în prezent într-un proiect de lege inițiat tot de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), care a fost avizat favorabil de CNA în ședința Consiliului din 28 aprilie.

Astfel, proiectul de OUG avizat marți de CNA preia mare parte din prevederile din acest proiect de lege, care stabilește că emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

Potrivit proiectului, „emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: nu produce interferențe stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; nu beneficiază de protecție radio din partea stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; frecvențele radio să fie asignate, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic”.

În cazul apariției unor interferențe, având în vedere continuarea emisiei, reclamate de administrațiile de comunicații ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate măsurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferența.

Titularul acordului eliberat de ANCOM nu are obligația de a plăti tariful de utilizare a spectrului, până la 31 decembrie 2016.

Aceste prevederi ale OUG au fost elaborate în contextul în care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprită transmisia analogică în România, conform Strategiei Naționale aprobate de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern 403/2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări