Orban: Am votat în PNL pentru dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din diaspora

Orban: Am votat în PNL pentru dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din diaspora
Publicat: 19/08/2019, 15:29

„Am votat un proiect de lege propus de PNL Diaspora care să ducă la dublarea numărului de parlamentari care reprezintă cetățenii români aflați în diasporă în corespondență cu numărul de cetățeni români care sunt înregistrați oficial ca cetățeni români cu domiciliul în străinătate”, a declarat, luni, la finalul ședinței Biroului Executiv, președintele PNL Ludovic Orban.

Proiectul de lege prevede suplimentarea numărului de parlamentari de diaspora de la șase la doisprezece (patru senatori și opt deputați).

„Prezenta inițiativă legislativă vine ca o necesitate în respectarea prevederilor constituționale referitoare la norma de reprezentare parlamentară și, totodată, ține cont de voința poporului român de a nu avea un Parlament supradimensionat, suplimentând numărul de parlamentari pentru Circumscripția nr. 43, Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în diaspora, de la șase la doisprezece (patru senatori și opt deputați). Într-o minimă analiză, dacă ținem cont numai de cei 609.962 de cetățeni români înscriși în Registrul Electoral în 2016, observam că pentru o reprezentare conform legii fundamentale a statului, adică un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori, este necesar ca pentru Circumscripția nr. 43 să existe un număr de opt deputați și patru senatori. Totodată, această inițiativă legislativă introduce o nouă circumscripție electorală, nr. 44, Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în vecinătate, reprezentată în Parlament de un senator și doi deputați. Această delimitare între problematica românilor din diaspora și cea a românilor din vecinătate este necesară ținând cont de nevoile specifice prezente în rândul acestor categorii de comunități”, se arată în expunerea de motive a senatorului PNL Viorel-Riceard Badea.