Ordinul de protecție va fi acordat mai ușor. CCR declară neconstituțional un articol din legea împotriva violenței în familie

Ordinul de protecție va fi acordat mai ușor. CCR declară neconstituțional un articol din legea împotriva violenței în familie
Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că o sintagmă dintr-un articol al legii pentru combaterea violenței în familie (217/2003), în baza căreia instanțele pot emite ordine de protecție în cazurile de violență domestică, este neconstituțională. Judecătorii arată că sintagma „în cazul în care conviețuiesc", cuprinsă în definirea persoanelor împotriva cărora pot fi emise ordinele de protecție, este neconstituțională, lăsând neacoperite cazurile în care persoanele respective nu mai locuiesc cu victimele pe care le agresează, dar s-au aflat în relații „asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii". Prin eliminarea acestei sintagme, ordinele de protecție ar urma să poată fi emise în condiții mai apropiate de realitate de către instanțe.

Judecătorii CCR au declarat neconstituțională sintagma „în cazul în care conviețuiesc”, din articolul 5, litera c), a legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie (217/2003), care în prezent stabilește că „În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înțelege:[…] c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc;”.

În baza acestei legi, instanțele emit ordine de protecție împotriva persoanelor care își agresează familia, o serie de situații precum cea ipotetică a unui bărbat care își agresează fosta iubită/concubină rămânând în afara legii, deși sunt frecvente.

CCR arată că în Convenția din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, ratificată de România, se prevede că „violența domestică” înseamnă toate acțiunile de violență fizică, sexuală, psihologică sau economică, care se produc în mediul familial sau domestic ori între foștii sau actualii soți sau parteneri, indiferent dacă agresorul împarte sau a împărțit același domiciliu cu victima”.

Astfel, arată CCR, condiția conviețuirii, impusă în prezent de legea românească pentru a se putea emite ordin de protecție, constituie o neconcordanță între legea internă și un tratat care privește drepturile fundamentale ale omului, „situație în care textul constituțional consacră prioritatea reglementării internaționale”.

Curtea mai arată că această condiție a conviețuirii este „nerezonabilă, întrucât determină inadmisibilitatea cererii de emitere a ordinului de protecție, deși se constată exercitarea unui act de violență, de natură să pună în pericol viața, integritatea fizică sau psihică sau libertatea victimei și deși aceasta demonstrează în fața instanței că între părți s-au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii. Astfel, această condiționare contravine însuși scopului pentru care a fost adoptată Legea nr.25/2012, de modificare a Legii nr.217/2003, și anume crearea unui instrument juridic civil eficient pentru prevenirea și combaterea violenței în familie – ordinul de protecție, prin care instanța poate să dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre măsurile – obligații sau interdicții prevăzute la art.23 din lege”.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide