Ordonanța lui Toader ÎNCALCĂ principiul securității juridice. Predoiu iese cu declarații, după anunțul ministrului Justiției

Ordonanța lui Toader ÎNCALCĂ principiul securității juridice. Predoiu iese cu declarații, după anunțul ministrului Justiției
Publicat: 02/08/2018, 11:25

„Eu nu judec intențiile declarate de ministrul Toader, chipurile să repare «nedreptățile» justiției, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanță precum cea anunțată de Toader încalcă principiul securității juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat. În plus, există cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotărâri. De vreme ce condamnații nu au apelat la el, înseamnă că nu aveau de ce, această proiectată OUG, ca și afirmațiile ministrului, aproape că îi roagă să o facă pe extensia legală oferită. În fine, esențial, motivația acestei ordonanțe arată adevăratul ei scop politic, pentru că nicio instanță nu a stabilit că protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de altă parte, nimeni nu a stabilit că s-a judecat pe bază de protocoale”, a argumentat fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Predoiu a spus că în spațiul public s-a criticat exclusiv existența protocoalelor cu SRI, mai puțin conținutul lor și că această critică s-a făcut mai degrabă pe prezumții și nu pe argumente de probe judiciare.

„De-altfel, în spațiul public s-a criticat exclusiv existența protocoalelor, mai puțin conținutul lor și oricum, critica s-a făcut mai degrabă pe prezumții și nu pe argumente de probe judiciare cu privire la aplicarea lor sau argumente legale cu privire la conținutul lor. Nicio instituție a statului nu a făcut și asumat până acum o analiză oficială a conținutului protocoalelor și a aplicării lor în concret. Sau poate că există un astfel de document oficial și eu nu-l cunosc. Singura reacție a instituțiilor statului a fost să denunțe aceste protocoale. Poate că există aceste probleme de aplicare în concret, dar nicio instituție a statului nu a indicat-o și asumat-o oficial, cu antet si semnătura. Și atunci, cum pui prin lege (OUG) în cauză un întreg pachet de hotărâri penale definitive doar pe ideea prezumtivă de viciu susceptibil de revizuire tras din simpla existență a protocoalelor?! Dacă nici asta nu mai e o ingerință legislativă în puterea judecatorească și stabilitatea judiciară, în autoritatea de lucru judecat, ce mai e?!”, a spus, pentru MEDIAFAX, Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiției a mai spus că „e ironie pură faptul că tocmai domnul Toader, care și-a făcut din «menținerea în matcă a fiecărei puteri» o lozincă, intenționează să iasă din «matcă» cu legea și să inunde toată zona rezervată autorității judecătorești. Efectul e devastator, subminarea până la zero a încrederii în deciziile instanțelor penale, suspendarea aplicării lor, blocarea până la Calende a înfăptuirii Justiției”.

„În plan politic, câmp liber pentru zburdălnicii pe toate listele de candidaturi ale tuturor celor condamnați, pe care o simplă cerere de revizuire îi transformă din nou în prezumtiv nevinovați, după ce au fost judecați si găsiți vinovați … . O fi bine?! Pare un fel de mașină de spălat vinovății penale această proiectată OUG. În concluzie, cadrul legal pentru revizuire este suficient, Toader ar ieși din «matca constituțională» cu o astfel de OUG, efectul politic ar fi un cec în alb la candidatura politică al oricărui condamnat penal și transformarea sistemului politic într-un spațiu al condamnaților penal cu «certificat de abuzat penal». Lupii își pun blană de oaie”, a remarcat fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției a mai declarat pentru MEDIAFAX: „Reducând la absurd, pe principiul lui Toader, de ce nu ar putea face cerere de revizuire și parchetele la hotărârile de achitare, pentru că „s-au judecat pe protocoale” și dacă asta e un viciu in sine, viciază tot, și condamnările și achitările?! Să fim serioși, e vorba de o semi-amnistie, care beneficiază direct celor condamnați deja. Pentru că nimeni n-are curaj să dea o amnistie, a venit domnul Toader cu această construcție care împacă șefii politici, dar încalcă grav Constituția. E o schizofrenie penală. Se va studia în manuale drept anomalie funcțională a puterilor statutului și exemplu clasic de schimonosire a dreptului după chipul temporar (sperăm) odios al politicului. E o simplă coincidență faptul că la Parlament, când s-au extins motivele de revizuire în CPP, nu s-a inclus și «existența protocoalelor» printre aceste motive, la vremea aceea liderul PSD nefiind condamnat?! Iar acum îi profită OUG și-l spală pentru orice candidatură, inclusiv prezidențială”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului Viorica Dăncilă adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.

„După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile”, a completat Tudorel Toader.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Umilința trăită în Ungaria de o vedetă TV din România chiar din partea unor români....
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Imagini din dronă cu inundațiile devastatoare din Galați. Pompierii salvatori „sunt uzi până la...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Descoperirea uluitoare a unei femei, după ce a făcut un test ADN copiilor săi. A...
"A venit viitura şi l-a înecat". Patru oameni au murit în Galaţi, în urma celor...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Matteo Salvini riscă până la şase ani de închisoare pentru că a împiedicat 100 de...
Oamenii de știință au găsit FORME de VIAȚĂ deasupra Pământului!
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
Locul din România care atrage străinii ca un magnet. E doar la câteva ore de...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat?...
De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Un eveniment misterios a declanșat vibrații pe tot Pământul timp de 9 zile