Ordonanța lui Voiculescu, care schimba regulile în spitale, respinsă de Senat

Ordonanța lui Voiculescu, care schimba regulile în spitale, respinsă de Senat
Publicat: 16/01/2017, 20:03
Actualizat: 08/02/2017, 23:01

Guvernul a modificat în luna noiembrie, prin ordonanță de urgență, regulile prin care poate fi ocupată funcția de manager de spital, venind cu modificări prin care s-a realizat ”un pas important spre combaterea nepotismului”, după cum a apreciat ministrul de atunci Sănătății, Vlad Voiculescu. Concret, cele mai importante schimbări se referă la faptul că aspiranții la funcția de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice sau a societăților comerciale și nici nu au voie să-și angajeze soții, soțiile sau rudele de până la gradul al IV-lea în cadrul unității medicale.

”OUG prevede deschiderea funcțiilor de manageri de spitale pentru toți cei care au competențe. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri dar, alături de el, vor putea participa și profesioniști care nu provin din mediul academic. Cazurile în care ești în același timp și un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun și un manager foarte bun și reușești să le faci pe toate, în același timp, nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (…)

Eliminăm condițiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au legătură cu abilităție manageriale. În Marea Birtanie 70% din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricții coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze și să consolideze puterea anumitor grupuri”, explica Vlad Voiculescu.

În plus, conform noilor reguli, cei care doresc să ocupe funcția de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice.

”Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcție de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toata tara, și, după cum știm, șefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecțiuni mai puțin complexe”, mai spunea ministrul Sănătății în noiembrie.

De asemenea, prin OUG era extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel că rudele de până la gradul al IV-lea nu au voie să facă parte din comitetul director sau să fie angajați în alte funcții de conducere în cadrul unității medicale.

”În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului. O eventuală finanțare ar putea afecta exercitarea funcției de manager în condiții de imparțialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relația cu spitalul”, a mai stabilit Executivul prin OUG. ”Am făcut un pas important spre combaterea nepotismului în spitale”, era concluzia lui Voiculescu în noiembrie.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca votul final asupra acestui proiect de lege să fie dat de plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”