Organizațiile religioase refuză cardurile de sănătate, pentru că ar conține „numărul diavolului”. Ce le transmite CNAS

Organizațiile religioase refuză cardurile de sănătate, pentru că ar conține „numărul diavolului. Ce le transmite CNAS
Publicat: 16/01/2015, 18:28
Actualizat: 18/05/2015, 21:41

„Binele dumneavostră nu este și binele nostru. Nu vrem card”, au spus încă din deschiderea dezbaterii publice primii vorbitori din partea asociațiilor religioase. „Vrem alternative, adică adeverințe fără cip. Card îneamnă drac, iar cipul conține cifra diavolului, 666. Nu vrem ca datele noastre medicale să ajungă la oricine (…). Dați-mi 24 de ore și vă sparg orice site”, a continuat unul dintre vorbitori, arătând că acordul pentru donare de organe exprimat prin card îi poate face pe titulari să se teamă că vor deveni victime ale traficului de organe.

Alți reprezentanți ai acestor asociații au mai spus că prin card se urmăresc „interese obscure din afara României”.

Preotul Mihai Andrei Aldea, venit de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă din județul Neamț, a spus că peste un milion de oameni au refuzat cardul.

„Eu și peste un milion de oameni refuzăm cardul, din motive foarte diferite: unii din motive de conștiință pur și simplu, alții din motive de conștiință religioasă, alții pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituții. Din nenorocire, instituțiile statului aplică logica teroriștilor de la Paris: dacă nu ești de acord cu noi, te omorâm. Pentru că acești oameni care nu acceptă cardul de sănătate, în lipsa unei alternative, sunt condamnați la moarte, la execuție, aceia dintre ei care sunt grav bolnavi și li se refuză dreptul la consultație, culmea aberației. În hotărârea de Guvern este o alternativă, dar aceasta este restrânsă la ceea ce vor legiuitorii, dacă o lărgesc pentru libertatea de conștiință s-a rezolvat problema și dezbaterea este inutilă”, a spus părintele Mihai Aldea.

Întrebat cine sunt cei 1 milion de oameni care refuză cardul, preotul a spus că sunt din toate categoriile: creștini ortodocși, oameni de alte religii și grupuri de atei.

„Vorbim de peste un milion de cetățeni care au semnat în urmă cu câțiva ani un document pe care l-au trimis la președinție. Ni s-a răspuns că ni se va da alternativă. De patru ani, Ministerul Sănătății ne-a promis o alternativă. De ce îl refuzăm? De exmplu, pentru că este prevăzut că se dă cu acordul al asiguratului. Dacă te obligă, ești constrâns”, a mai spus preotul.

Președintele CNAS Vasile Ciurchea a spus că din datele autorităților sunt doar 2.000 – 3.000 de români care refuză cardul, dar că va exista o alternativă.

„Cu certitudine, am subliniat de câteva ori, vom găsi o alternativă la card. În momentul de față aș vrea să văd câți sunt cei care refuză. Din datele noastre sunt puțini, două sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin și-l cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă pentru că sunt oameni care îl refuză din motive mai mult sau mai puțin obiective, mai mult sau mai puțin înțelese de mine. Dar sigur acea adeverință o să îi pună pe drumuri, de la casă, la medic și așa mai departe. Dacă doresc adeverința, rămâne adeverința, nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul că s-a introdus cardul. (…) Nu suntem împotriva acestor opinii, respectăm credința, respectăm absolut tot ce dorește pacientul, dar cardul la noi sau în alte sisteme de asigurare, pentru că toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decât să pună ordine în acordarea serviciilor și în eficientizarea banilor”, a explicat Ciurchea.

În pofida asigurărilor date de președintele CNAS că va fi luată în calcul o alternativă, unii au cerut demisia acestuia, trasformând dezbaterea, dorită de majoritatea a fi una civilizată, bazată pe toleranța credinței, într-un vacarm de stradă.

Patriarhia Română a arătat că nu se opune introducerii cardului de sănătate, dar susține găsirea unei alternative pentru aceia care din anumite rațiuni refuză acest act.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică