Ouă de broască țestoasă, fabricate de o imprimantă 3D, plasate pe plajele din Costa Rica pentru a urmări comerțul ilegal

Ouă de broască țestoasă, fabricate de o imprimantă 3D, plasate pe plajele din Costa Rica pentru a urmări comerțul ilegal
Publicat: 05/10/2020, 23:02

Ouă atrăgătoare fabricate de o imprimantă 3D și echipate cu etichete de satelit au fost plasate în cuiburi de broaște țestoase de pe plajele din Costa Rica pentru a urmări comerțul ilegal. 

Păcăleala de ouă, operațiune de succes pentru urmărirea actorilor implicați în trafic de ouă

Un sfert din ouăle false puse printre 101 cuiburi de broaște țestoase pe patru plaje din Costa Rica au fost furate, unele ouă urmărind cu succes în timp ce treceau de la hoț la traficant la consumator.

Păcăleala de ouă, denumită InvestEggator, a fost dezvoltată de organizația de conservare Paso Pacifico pentru a urmări raidurile ilegale de ouă de la cuiburi îngropate în nisip pentru trafic și vânzare către restaurante, baruri și persoane fizice, ca delicatesă, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că momelile nu au afectat embrionii incubați și ar putea urmări cu succes comerțul ilegal de ouă de broască țestoasă verde  și pot identifica rutele de trafic, potrivit unui studiu publicat în Current Biology.

Dovezile timpurii sugerează că ouăle nu călătoresc departe de plajele unde sunt smulse. Unul dintre ouăle false a fost luat aproape de o proprietate rezidențială din apropiere, altul a călătorit 2 km până la un bar, în timp ce cei mai îndepărtați au mers 137 km, petrecând două zile în tranzit.

După ce momeala a încetat să mai răspundă, cercetătorii au primit dovezi despre locul în care a fost cumpărat oul și câte au fost schimbate

Într-un caz, descoperirea oului transmițător a dus la inteligență utilă. La unsprezece zile după ce momeala a încetat să mai răspundă în Cariari, un oraș aflat la 43 km de plajă, cercetătorii au primit fotografii, trimise din Cariari, ale oului disecat. De asemenea, au primit dovezi despre locul în care a fost cumpărat oul și câte au fost schimbate – informații utile pentru autoritățile locale care încearcă să protejeze ouăle.

Autorul principal al studiului: ”Ne putem concentra pe direcționarea aplicării legii și identificarea consumatorilor”

Helen Pheasey de la Universitatea din Kent și autorul principal al studiului a spus: „Știind că o proporție ridicată de ouă rămân în zona locală ne ajută să ne îndreptăm eforturile de conservare. Acum ne putem concentra pe creșterea gradului de conștientizare în comunitățile locale și direcționarea aplicării legii către această problemă locală. De asemenea, înseamnă că știm unde sunt consumatorii, ceea ce ne ajută să concentrăm campaniile de reducere a cererii. ”

Potrivit lui Pheasey, este mai puțin important să găsești oamenii care iau ouăle de pe plajă decât să îi identifici pe cei care fac trafic și vând ouă, adesea ușă în ușă și identificarea locațiilor de predare. „Întrucât traficul este o infracțiune mai gravă, aceste puncte de predare sunt mult mai valoroase din perspectiva aplicării legii decât prinderea pe cineva care ia un cuib”, a spus ea.

Nu orice momeală a reușit să înșele hoții. Șase ouă false au fost recuperate pe plajă, sugerând că au fost descoperite și aruncate rapid de colecționari. Dintre momelile care au rămas în cuiburi neatinse, 32% au eșuat, probabil pentru că umezeala a pătruns în garnituri și a deteriorat emițătorul.

Deși scăpăturile au fost setate să transmită la fiecare oră, unele nu au reușit să transmită, deoarece au fost mutate în zone în care nu puteau obține un semnal. Cercetătorii au spus că acest lucru se va îmbunătăți odată cu dezvoltarea infrastructurii pe coasta Caraibelor.

Williams-Guillén a spus însă că pentru a eradica comerțul cu ouă de broască țestoasă, aceasta trebuie să facă parte dintr-o „abordare de conservare cu mai multe direcții, care utilizează educația, construirea unor oportunități economice mai bune și punerea în aplicare pentru a ajuta la combaterea braconajului cu ouă de țestoase marine”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu