Pacienții internați în condiții necorespunzătoare la Spitalul Județean vor fi mutați

Pacienții internați în condiții necorespunzătoare la Spitalul Județean vor fi mutați
Publicat: 07/01/2014, 14:35
Actualizat: 20/05/2015, 02:08

Pacienții internați în saloane cu pereți scorojiți și ferestre stricate, într-un corp de clădire vechi de o sută de ani al Spitalului Județean din Satu Mare, vor fi mutați, iar activitatea în acel corp va fi sistată până la finalizarea lucrărilor de reabilitare din fondurile CJ, a anunțat DSP.

Directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP)SatuMare, Dorina Dragoș, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că decizia de mutare a pacienților a fost luată de o comisie constituită la solicitarea Ministerului Sănătății, după ce în presă au apărut imagini cu pacienți internați în condiții insalubre în Corpul B al Secției de Interne a Spitalului Județean de Urgență dinSatuMare, unde pereții din saloane sunt scorojiți sau plini de igrasie, cu tencuială care cade, zidărie în care sunt găuri și calorifere ruginite.

„O comisie mixtă constituită din reprezentanți ai DSPSatuMare, ai Spitalului Județean de Urgență și CJ, la solicitarea Ministerului Sănătății, a evaluat condițiile igienico-sanitare și a decis sistarea activității din Corpul B al Secției de Interne a spitalului, închiderea temporară a acestuia și mutarea a circa zece pacienți, în urma apariției în presă a unor informații legate de condițiile necorespunzătoare de cazare a bolnavilor. Secția de Interne este constituită din Corpul A și Corpul B, iar acesta din urmă, care are o vechime de o sută de ani, urmează să intre în reabilitare. Corpul B nu era folosit frecvent pentru internarea pacienților din cauza condițiilor necorespunzătoare, ci era un fel de supapă pentru momentele în care a existat o creștere a numărului de pacienți, cum s-a întâmplat după sărbătorile de iarnă, când a crescut numărul pacienților Secției de Interne”, a spus Dorina Dragoș.

Potrivit acesteia, în Corpul A, care a fost reabilitat și corespunde normelor igienico-sanitare, sunt 55 de paturi, iar cei zece pacienți vor fi mutați în acest corp de clădire.

„Noi am eliberat în iunie 2013 avize pentru pentru reabilitarea Corpului B, doar că la Consiliul JudețeanSatuMarenu au mai fost bani pentru finalizarea lucrărilor”, a mai spus Dragoș.

Președintele Consiliului JudețeanSatuMare, Adrian Ștef, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituția pe care o conduce și care are în subordine Spitalul Județean de Urgență va aloca bani din bugetul județului pe anul în curs pentru reabilitarea Corpului B, aflat într-o stare avansată de degradare.

„Din 2012, de când am preluat Consiliul JudețeanSatuMare, am alocat 35 de milioane de lei pentru sistemul sanitar, dar nu putem face toate odată. Vom aloca din bugetul pe anul 2014 bani pentru finalizarea reabilitării Corpului B al Spitalului Județean”, a spus Ștef.

Acesta a subliniat că nu înțelege de ce a fost nevoie de internarea unor pacienți ai Secției de Interne a Spitalului Județean de UrgențăSatuMareîn Corpul B, unde condițiile sunt necorespunzătoare, cât timp existau paturi libere în Corpul A, care a fost reabilitat.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că a cerut DSPSatuMaresă facă, împreună cu CJ, o anchetă la Spitalul Județean, pentru a verifica condițiile igienico-sanitare și modalitatea în care sunt tratați pacienții, după ce în presă au apărut imagini cu pacienți internați în saloane insalubre, cu pereți plini de igrasie.

„Ministerul Sănătății a solicitat conducerii DSPSatuMareca, împreună cu o echipa de control de la Consiliul Județean, în subordinea căruia se află unitatea sanitară, să efectueze o anchetă la Spitalul Județean de Urgență dinSatuMarepentru a verifica condițiile igienico-sanitare și modalitatea în care sunt tratați pacienții”, se arată într-un comunicat de presă al MS , remis marți agenției MEDIAFAX.

Potrivit MS, legislația prevede că managerul unității sanitare are responsabilitatea de a asigura buna funcționare a spitalului și condițiile igienico-sanitare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului JudețeanSatuMare, Constantin Demian, a declarat că imaginile prezentate în mass-media sunt filmate în câteva saloane dintr-o aripă a unității sanitare, o clădire în care funcționează secția Interne și care este în curs de reabilitare, fiind folosită doar în cazuri extreme, când afluxul de pacienți este maimaredecât cel așteptat.

Demian a precizat că această clădire este una de patrimoniu, care datează de circa 100 de ani și în care instalatiile sanitare sunt din 1952, iar de când unitatea a fost preluată de Consiliul JudețeanSatuMares-a început, etapizat, reabilitarea imobilului.

El a mai spus că majoritatea pacienților de pe secția Interne sunt internați în partea reabilitată, iar din cealaltă aripă au fost păstrate două saloane de rezervă, care sunt folosite atunci când afluxul de pacienți este maimare.

„Avem două saloane pe care, în ultimă instanță, le utilizăm când capacitatea aripii celeilalte este depășită, când acolo avem toate paturile ocupate”, a adăugat Demian.

El a mai susținut că aceste saloane vor fi renovate, întreaga clădire fiind cuprinsă într-un proiect de reabilitare, care însă trebuie să țină cont de faptul că este clădire de patrimoniu și presupune unele aspecte de care trebuie să se țină seara, cum ar fi, de exemplu, faptul că nu pot fi schimbate geamurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...