Pacienții români sunt tratați cu medicamente compensate lansate acum 5 ani – RAPORT

Pacienții români sunt tratați cu medicamente compensate lansate acum 5 ani - RAPORT
Publicat: 25/04/2012, 17:44
Actualizat: 25/04/2012, 17:44

Pentru ca un pacient român să beneficieze de un tratament compensat de ultimă generație trebuie să aștepte 5 ani. Acestea sunt datele ultimului raport dat publicității de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Raportul mai arată că, în România, pacienții nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere. În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienții români care beneficiază de tratament compensat.

Europenii așteaptă cel mult un an pentru a beneficia de tratamentele nou lansate în regim compensat

Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că pacienții români trebuie să aștepte 5 ani până când vor beneficia de tratamente compensate noi, în timp ce bolnavii din Marea Britanie și Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Raportul mai arată că în Belgia pacienții trebuie să aștepte 392 de zile, în Portugalia – 349 de zile, în Spania – 349 de zile, Italia – 326 de zile, Franța – 289 de zile, Slovacia – 255 de zile, Finlanda – 211 de zile, Suedia – 206 de zile, Olanda – 196 de zile, Grecia – 188 de zile, Norvegia – 175 de zile, Irlanda – 157 de zile, Elveția – 140 de zile, Danemarca – 125 de zile și în Austria 88 de zile.

„Afecțiunile nou apărute sunt tratate cu medicamente vechi”

În prezent, peste 140 de molecule și indicații terapeutice noi așteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

„Companiile farmaceutice investesc în cercetare și dezvoltare, deoarece sunt încă multe afecțiuni care fie nu au tratament, fie tratamentul nu este atât de eficient. La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) în cadrul evenimentului Business Inovator Forum.

Acesta a precizat că pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare. „În România însă, la acest moment, afecțiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului. Medicamentele noi înseamnă mai multe speranțe pentru bolnavi, dar pentru ca speranțele să își găsească o finalitate este important ca accesul pacienților la tratamente inovatoare să devină prioritar pentru sistemul de sănătate românesc”, a mai spus Papataxiarchis.

„Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare”

Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creșterea speranței de viață la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 2010 . Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranță de viață de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. Inovația în sănătate a salvat viețile a milioane de oameni și a contribuit la îmbunătățirea vieții pacienților cu afecțiuni cronice, indică reprezentanții ARPIM.

,,Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate și în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai puține efecte adverse și, per ansamblu, mai puțin costisitoare. Acestea sunt atât în avantajul pacienților, dar și al autorităților. Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare, o refacere mai rapidă a pacientului și implicit, o reintegrare mai ușoară în familie și la locul de muncă.” a declarat Cristian Luțan, director executiv adjunct al ARPIM.

Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare și dezvoltare, care durează în medie 10-12 ani. Anal se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea și descoperirea de medicamente noi; la nivel global – în anul 2009 investițiile au fost de 95.2 miliarde dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog