Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, (Costel Alexe)

Redactor:
Ionel Vaduva
Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, (Costel Alexe)
Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, în condițiile în care fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense, iar impactul asupra activității socio-economice este unul major, a afirmat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, marți, 28 ianuarie 2020.

În plus, acesta a adăugat că finanțarea proiectului privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI a Europei, din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale, este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar termenul de operaționalizare este 2023.

„În cadrul acestui centru se vor putea realiza evaluări ale impactului fenomenelor legate de vreme și climă asupra sistemelor agricole și se vor putea identifica măsuri de adaptare care trebuie luate în contextul în care variabilității și schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente”, a afirmat oficialul guvernamental în cadrul conferinței „Impactul încălzirii globale asupra mediului și societății” care a avut loc la Academia Română.

El afirmă că este momentul în care trebuie să aplicăm, fără întârziere, măsuri eficiente și sustenabile din punct de vedere al utilizării resurselor de climă, apă și sol.

Potrivit spuselor lui Alexe, combaterea fenomenului schimbărilor climatice a depășit demult etapa identificării de soluții, în prezent aflându-ne la momentul la care trebuie să le aplicăm.

„Din datele analizate de specialiști a rezultat că, la nivel mondial, în anul 2019, a fost al doilea cel mai călduros an din ultimii 140″, a menționat Costel Alexe. „În România, în 2019, a fost cel mai călduros an din 1900 și până în prezent. În intervalul 2015-2019 s-au înregistrat cei mai călduroși cinci ani, iar ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor. Meteorologii ne arată că, în țara noastră, datele climatice istorice indică o creștere a temperaturii aerului la nivel anual și sezonier, precum și a frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase. În acest context, episoadele cu valuri de căldură sunt din ce în ce mai persistente, iar perioadele cu luni secetoase alternează cu intervalele scurte, în care precipitațiile abundente generează viituri sau inundații la scară regională și locală”.

Totodată, ministrul Mediului a mai declarat că limitarea încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius impune schimbări ample și rapide în domeniul folosirii terenului, a energiei, industriei, construcțiilor, transporturilor și dezvoltării așezărilor urbane.

„Eforturile de reducere a amprentei de carbon trebuie intensificate la toate nivelurile, iar în fiecare din statele membre și dincolo de limitele fiecărui continent, trebuie să fie o acțiune globală și fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze și să contribuie activ în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a mai punctat ministrul Costel Alexe.

România va fi gazda Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI a Europei, primul centru de acest fel din lume, această decizie fiind luată în cadrul Congresului Mondial de Meteorologie de la Geneva, din luna iunie 2019.

Implementarea proiectului Infra Meteo cu toate cele șapte obiective, inclusiv crearea Centrului European Regional de Agrometeorologie, va deveni operațional în anul 2023.

În ceea ce privește resursele financiare pentru implementarea proiectului Infra Meteo, acestea sunt în sumă de 50 de milioane de euro, 85% provenind din fonduri europene și 15% de la Guvernul României.

Prin proiectul Inframeteo se continuă dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale. Astfel, se urmărește reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.

La data de 11 decembrie 2019, Executivul de la Bruxelles a prezentat Pactul Ecologic European, care descrie obiectivul ambițios al Europei de deveni, până în 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic.

Tranziția Europei către o economie sustenabilă implică eforturi semnificative în privința investițiilor în toate sectoarele. Astfel, pentru atingerea țintelor actuale în materie de climă și energie pentru 2030 va fi nevoie de investiții suplimentare de 260 de miliarde de euro în următorul deceniu.

Sursă foto: Pixabay

 

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Nu e banc! Cum face amor Adi Minune la 1.51 metri înălțime
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Preşedinţii liberali de CJ-uri fac curăţenia de mandat. Ce au descoperit
Bărbat arestat pentru că a „provocat haos în trafic” după ce a aruncat cu bani...
Nu e banc! Cum face amor Adi Minune la 1.51 metri înălțime
Ce a prins la undiță un pescar amator? Bărbatul a încremenit când a văzut! A...
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
NASA a făcut anunțul: un asteroid URIAȘ poate LOVI Pământul. Data fatidică la care omenirea...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Viviana Sposub şi-a luat adio de la Burcea. „Ferma nu va mai fi la fel...
Inchide