Parada din Capitală de 1 Decembrie 2019 | Au fost executate 21 de salve de tun în timpul intonării imnului / Cine este comandantul paradei naționale anul acesta

Parada din Capitală de 1 Decembrie 2019 | Au fost executate 21 de salve de tun în timpul intonării imnului / Cine este comandantul paradei naționale anul acesta
Publicat: 01/12/2019, 13:47

UPDATE 3Parada militară națională de 1 Decembrie din București a fost deschisă și anul acesta de aviația militară, tot aviația urmând să fie cea care „închide” evenimentul.

Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, care a purtat drapelul național, simbol al unității națiunii române.

A urmat o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma Socat din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău.

Parada aviației militare a continuat cu o formație de 3 elicoptere IAR 330, în fruntea formației aflându-se elicopterul IAR 330 Puma Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate. Elicopterul IAR 330 Puma Naval este utilizat pentru multiplicarea capabilităților de cercetare, căutare și identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice din largul mării.

Piața Arcului de Triumf a fost apoi survolată și de formația de elicoptere ale Serviciului Român de Informații. Aceasta a avut în compunere un elicopter SA 330L Puma, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt, potrivit MApN, concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Apoi, a urmat blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne, format din 6 elicoptere: trei elicoptere EC-1351, două elicoptere MI-17 și un elicopter MI-8. Prima formație a fost compusă din 3 elicoptere EC-135 echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD.

EC – 135 LIBELULA este un elicopter ușor, bi-motor, multirol, fiind dotat cu sistem de Control digital autonom al motorului. Acesta poate fi echipat pentru executarea misiunilor de sprijin aerian a forțelor de ordine și siguranță publică. Echipamentele pot include: sistem de observare electro-optic pe timp de zi și de noapte, proiector și troliu pentru operațiuni căutare și salvare, megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, sistem pentru transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor. A doua formație din dispozitivul de zbor al Ministerului Afacerilor Interne este compusă din 2 elicoptere Mi-17 și un elicopter Mi-8. Mi – 8 este un elicopter greu bimotor și multirol. Varianta de bază este cea de transport, putând fi echipat pentru transport persoane, forțe de intervenție, încărcături interioare sau exterioare, sprijinul acțiunilor de intervenție, evacuare medicală, căutare – salvare, cercetare și supraveghere aeriană, stingerea incendiilor etc. Mi -17 este dezvoltat ca o versiune îmbunătățită a elicopterului MI-8. Este echipat cu instrumente de bord, radar Doppler și pilot automat, misiunile fiind similare cu ale elicopterului MI-8.

Piața Arcului de Triumf a fost survolată și de o formație de 3 aeronave C-27J Spartan, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manevrieră și tactică superioară. Aeronava a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2010.

Parada aviației Ministerului Apărării Naționale a continuat cu o aeronavă C-130 Hercules din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. C-130 Hercules este, potrivit Ministeruui Apărării Naționale, un avion de transport tactic, destinat susținerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian și evacuare medicală. Aeronava are capabilități de transport pe distanțe medii și lungi, și a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susținere a trupelor proprii aflate în teatrele de operații, intervenție și ajutor în situații de calamități naturale.

A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 Hercules, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 Șoim este primul avion reactiv proiectat și realizat integral în România, intrat în serviciul Forțelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate și este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării și pregătirii piloților.

Apoi, Piața Arcului de Triumf a fost survolată de o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion AN-30, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 Standard, din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, Boboc. Aeronava AN-30 este destinată operațiunilor de fotografiere aeriană de mare rezoluție. Navigatorul este situat chiar în botul avionului, iar în partea din spate există o trapă mobilă care se poate deschide, lăsând liberă executarea clișeelor fotografice printr-o lentilă de cristal de mari dimensiuni. Proiectat integral în România, avionul subsonic de antrenament avansat și atac la sol IAR 99 Standard reprezintă treapta de trecere de la avionul cu elice, la cel cu motor reactiv.

Au urmat apoi, deasupra Piaței Arcului de Triumf, cele șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operații, potrivit MApN. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) și a 80 de baze aeriene.

Capitala a fost survolată apoi de cele șase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea.

Pentru a treia oară la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale, au evoluat Forțele Aeriene Regale Canadiene cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii Reassurance.

Începând cu luna septembrie 2019, pe bază rotațională, 5 aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-17 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO. CF-188 Hornet, cunoscut și ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.

A urmat un avion Tecnam P2006T al Școlii superioare de aviație civilă. Tecnam P2006T este un avion bimotor folosit în pregătirea studenților Școlii Superioare de Aviație Civilă, achiziționat în luna mai 2017. De fabricație italiană, avionul atinge o viteză maximă de 138 de noduri și are o greutate maximă la decolare de 1230 Kg: Plafonul maxim de zbor este 14000 picioare (4267 metri). Este un avion ușor de pilotat, echipat cu glass cockpit, folosit de multe școli de aviație din Europa.

Apoi, Piața Arcului de Triumf a fost survolată de formația „Hawks of Romania” a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobație Extra 300. Aeroclubul Romaniei deține 8 astfel de avioane, cu care toți piloții „Hawks of Romania (Șoimii României)” participă cu rezultate foarte bune la campionate mondiale și europene de acrobație.

Ultima formație de zbor a fost reprezentată de Iacării Acrobați, cu 3 avioane de construcție românească IAK-52. Iacării Acrobați sunt singura formație de acrobație aeriană românească privată înființată în anul 2006.

UPDATE 2 Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.

Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniție de manevră.

Tradiția executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice.

Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, își dovedea bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalități, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

UPDATE 1Comandantul paradei militare naționale din București este anul acesta generalul-maior Vasile Toader, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării. El a fost primul ofițer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul-maior Vasile Toader și-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani, ca elev al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza și a urmat cursuri de comandă și stat major, precum și cursuri de specialitate în domeniul „Aviație” la instituții de învățământ militar din țară și din străinătate, precizează reprezentanții Armatei României.

S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forțelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofițer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic, îndeplind funcții de răspundere în Statul Major al Forțelor Aeriene și în Comandamentul Forțelor Întrunite.

El a îndeplinit funcția de comandant al Centrului Național Militar de Comandă (nucleu) și de locțiitor al comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite.

A făcut parte din prima generație de ofițeri care au ocupat funcții în comandamente NATO și a fost primul ofițer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul Vasile Toader a fost numit, în noiembrie 2017, în funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării.

Toader este veteran al teatrului de operații Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operații aeriene pe Aeroportul Internațional din Kabul și o misiune de ofițer de legătură la Centrul multinațional de coordonare a mișcării, la Ankara, Turcia.

Pe lângă acestea, generalul a îndeplinit și o misiune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

În ultimii patru ani, cel care a comandat parada militară de 1 Decembrie a fost generalul cu trei stele Adrian Tonea. La începutul anului, el a fost trecut în rezervă.

Dispozitivul pentru defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detașamente, cu personal și tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Salvele de tun sunt executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniție de manevră. Tradiția executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. În secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, își dovedea bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Imediat după încheierea defilării militarilor și a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14.00, expozițiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanți ai Armatei României vor participa, la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, la pregătirea, organizarea și desfășurarea de ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament în garnizoane în care sunt dislocate mari unități și unități militare.

Cu ocazia Zilei Naționale, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflați în misiune în teatrele de operații din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali și Irak, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfășoară ceremonii militare și activități specifice cu ocazia Zilei Naționale.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român.

Citește continuarea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului