Părinții ar putea primi GRATUIT un pachet-trusou pentru bebeluși

Părinții ar putea primi GRATUIT un pachet-trusou pentru bebeluși
Publicat: 09/12/2018, 10:32
Actualizat: 26/03/2019, 00:52

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un pachet-trousou pentru fiecare copil nou-născut viu, reprezentând un ajutor propriu-zis util părinților, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției pentru îngrijirea nou-născutului de produse de îngrijire și/sau lenjerie de primă necesitate. Părintele, tutorele, curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, trebuie să opteze pentru primirea în mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-născut. Pachetul trusou pentru nou-născut se acordă o singura dată din oficiu, la momentul externării din spital/maternitate sau împreună cu eliberarea certificatului de naștere după caz”, prevede proiectul depus de parlamentarul liberal, semnat de mai mulți aleși PSD, PNL și USR.

Inițiativa prevede intrarea în vigoare a legii la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Pachetul-trusou include mai multe produse necesare bebelușilor, cum ar fi păturică, saltea pentru înfășat, haine, biberoane, termometre, lapte praf, produse de baie pentru nou-născuți sau suzete, iar fondurile necesare pentru asigurarea acestor pachete sunt asigurate de la Ministerul Muncii.

Pachetul trusou pentru nou-născut va cuprinde în mod obligatoriu: o saltea pentru înfășat, o păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliță de bumbac, mănuși din bumbac pentru nou-născut, 2 perechi de șosete din bumbac pentru nou-născuți, un costum cu capișon din bumbac, o salopetă tricotată, 2 body-uri cu mânecuță scurtă din bumbac, 2 body-uri cu mânecuță lungă din bumbac, 2 perechi de pantalonași din bumbac pentru nou-născut, prosop din bumbac pentru nou-născut, forfecuță pentru unghii nou-născut, perie pentru solzi, termometru pentru baie, termometru, aspirator nazal pentru nou-născut, cremă pentru schimbare scutece, șampon și gel de corp pentru nou-născut, cremă/ulei de corp pentru nou-născut, 2 aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), 2 biberoane pentru nou născut (120 ml șil 180 ml), 2 suzete pentru nou-născut, 2 cutii de lapte praf pentru nou născut, produse în limita valorii de 1,5 ISR”, potrivit sursei citate.

De asemenea Ministerul Muncii, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției monitorizează și evaluează aplicarea prevederilor prezentei legi.

„Autoritatea administrației publice locale are obligația să comunice trimestrial, până la data de 20 a lunii următoare expirării trimestrului, către Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului București, datele privind numărul copiilor beneficiari, precum și sumele plătite cu acest titlu, date pe care le transmit direct către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției. Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, după caz, stabilite prin Hotărâre de Guvern”, prevede inițiativa legislativă.

Deputatul PNL argumentează că un astfel de proiect este necesar, în contextul scăderii natalității în România și a faptului că din cauza nivelului de trai scăzut multe femei care nasc își abandonează bebelușii în spitale, neavând mijloacele necesare pentru a-i crește.

„Fenomenul scăderii natalității nu este izolat în România, majoritatea țărilor dezvoltate suferind de această problemă. Scăderea natalității în România este legată de mai mulți factori și trebuie privită într-un context mai largă, atât geopolitic, cât și social. Conform datelor Băncii Mondiale, România era pe locul 3 în lume cu cele mai puține nașteri, 10 copii la 1.000 de locuitori în anul 2012, ceea ce va determina o scădere a populației de până la 16 milioane în 2050. Acest fenomen presupune și o presiune foarte mare pe sistemul de pensii care va trebui să suporte un număr tot mai mare de beneficiari de la din ce în ce mai puține persoane active în câmpul muncii care constibuie la sistemul public de pensii publice”, precizează inițiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, deputatul PNL o serie de statistici îngrijorătoare care arată că multe fete devin mame până în vârsta de 15 ani sau între vârstele 15 și 19 ani.

„Mai mult, pe lângă faptul că ne confruntăm cu o scădere a natalității, multe femei, din cauza sărăciei, dar și a nivelului de trai existent în prezent, aduc pe lume copii pe care apoi îi abandonează în spitale sau imediat după externare. Îngrijorător este faptul că România se află pe locul I la nivel european atunci când vorbim de mamele de până în 15 ani: anual, 700 de fete devin mame înainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de nașteri sunt copii care au mame între 15 și 19 ani”, conchide sursa menționată.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani