Părinții trebuie să opteze pentru ora de religie până vineri. Ecaterina Andronescu vrea să împingă decizia până în septembrie

Publicat: 03/03/2015, 18:25
Actualizat: 03/03/2015, 19:39

Părinții pot trimite cererile privind participarea la ora de religie pe baza unei note primite de toate inspectoratele și școlile din România. Ministerul Educației a cerut ca părinții să facă opțiunea până vineri, 6 martie.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconform cu legea fundamentală articolul din legea Educației potrivit căruia elevii pot alege să nu participe la orele de religie. Judecătorii au susținut la libertatea conștiinței și religiei trebuie interpretată în sens pozitiv întotdeauna – persoana alege să studieze religia, iar nu în sens negativ – persoana alege să nu studieze religia. Prin urmare, elevii trebuie să facă o opțiune scrisă în privința orei participării la oră, și nu cerere pentru neparticipare, cum era interpretată legea educației din 2011 până acum.

Decizia Curții Constituționale din 12 noiembrie 2014 și publicată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie se pune în aplicare de la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Ca urmare, 6 martie este ultima zi în care părinții pot depune la cererea pentru ora de religie, arată nota trimisă de Ministerul Educației.

Nota aprobată de ministrul Sorin Cîmpeanu arată că, pe baza excepției de neconstituționalitate ridicată de articolul 18 din Legea Educației și pe constatarea neconstituționalității dispozițiilor acestui articol, părinții au posibilitatea de a solicita participarea la ora de religie.

DESCARCĂ DE AICI NOTA TRIMISĂ DE MINISTRUL EDUCAȚIEI CĂTRE TOATE INSPECTORATELE ȘI ȘCOLILE

Decizia ministrului Educației a venit după ce inițial, Sorin Cîmpeanu declara a declarat într-un interviu acord gândul în 28 ianuarie 2015 că decizia Curții Constituționale se va aplica începând cu anul școlar 2015/2016, cu toate își produce efectele imediat.

„La începutul anului școlar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curții Constituționale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicația pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La scurt timp, pe 17 februarie, ministrul s-a răzgândit și a spus că în urma consultării juriștilor decizia trebuie pusă în aplicare imediat.

Săptămâna trecută, ministrul a spus la o conferință de la Craiova decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie. „Este vorba de decizia Curții Constituționale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial – orele de religie sunt obligatorii pentru stat și școală și sunt opționale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educației a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinții pot opta pentru participarea la orele de religie și, dacă își exprimă această opțiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunț cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opțiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curții Constituționale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce spune Ecaterina Andronescu

Cu toate declarațiile lui Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, susține că părinții nu sunt obligați să opteze acum dacă copiii lor vor urma ora de religie, ci această opțiune se poate exprima până în lunile aprilie – mai. Mai mult, social-democrata a declarat pentru gândul că toate modificările aduse legii Educației nu se pot aplica decât începând cu anul școlar viitor.

„Obligația noastră a Parlamentului, subliniez, este să punem în acord legea cu decizia CCR. Avem obligația toți cei care suntem în sistemul de învățământ să respectăm legea educației, care spune că nicio modificare nu se poate face în timpul anului școlar. Nu intră în contradicție cu decizia CCR pentru că ceea ce spune Curtea este că elevul decide prin opțiunea proprie pentru anul școlar următor. În consecință îi invit pe toți cei care sunt îngrijorați de decizia CCR să citească articolul articolul 5, alin 2 din Legea Educației în care se precizează cât se poate de limpede: nicio modificare nu se poate face pe parcursul anului școlar. Orice modificare adusă legii educației intră în vigoare odată cu începutul anului școlar următor. Ca urmare, opțiunile părinților pot să fie exprimate în orice moment, dare le contează pentru structura anului 2015 – 2016”, a precizat pentru gândul fostul ministru al Educației.

Ecaterina Andronescu a adăugat că părinții au obligația să opteze ” în momentul în care se structurează normele anului școlar următor”.

„Opțiunea pentru ora de religie nu este legată de cele 45 de zile care ne obligă să adaptăm legea la decizia Curții. Un părinte poate opta în luna aprilie, mai, atunci se constituie normele pentru anul următor și atunci se pot exprima opțiunile”, a fost poziția exprimată de senatoarea PSD.

O parte dintre părinți pledează pentru ora de religie

În paralel, pe Internet este dusă o campanie pentru menținerea orei de religie în școli. În spatele acestori spoturi se află Asociația pentru Ora de Religie, dar și Trinitas, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Această asociație a realizat mai multe clipuri cu personalități precum Ana Blandiana, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan, Elisabeta Lipă, Dorel Vișan sau Vlad Miriță, care pledează pentru participarea la ora de religie.

În prezent, 6.800 de profesori predau disciplina Religie, dintre care 4.266 sunt titulari (cultul ortodox), iar 148, titulari de altă specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”