Parlamentarii români: de la tâmplari, agronomi și ingineri reprofilați ca juriști și economiști

Parlamentarii români: de la tâmplari, agronomi și ingineri reprofilați ca juriști și economiști
Publicat: 22/05/2012, 15:13
Actualizat: 22/05/2012, 15:13

Cu mai multe sau mai puține mandate la activ, parlamentarii au ajuns în postura de a legifera, după ce între primele meserii în care s-au specializat se numără cele de tâmplari, mecanici, electricieni, ingineri constructori sau minieri, unii reprofilându-se în domenii economice sau juridice, informează Mediafax.

Sunt numeroși parlamentari care au intrat în politică având deja studii universitare finalizate, în unele cazuri chiar cu doctorate.

Statistic, principalele profesii reprezentate în Parlament sunt inginerii, economiștii și juriștii. Astfel, 34,7% din parlamentari sunt ingineri, 19,3% sunt economiști, iar 17,3% sunt juriști. Între senatori și deputați se mai regăsesc medici, filosofi, teologi, istorici, actori.

Fost tâmplar, cu doi ani de mandat în Parlament

Este vorba despre deputatul PNL de Maramureș, Vasile Berci, care a lucrat până la 25 de ani ca tâmplar în Sighetu Marmației. Totuși, la 31 de ani a fost licențiat în istorie la Univeristatea din Cluj Napoca și ajunge director al școlii I-VIII din comuna Călinești, școală în care absolvise studiile primare și gimnaziale.

Și senatorul PDL Petru Bașa a început munca la Nicovala Sighișoara, ca inginer stagiar, imediat după ce a finalizat Facultatea de Mecanică. A fost singurul său loc de muncă, unde a devenit în cele din urmă șef al secției de proiectare. După Revoluție, Bașa a intrat în afaceri, fiind administrator al unei societăți comerciale până în 2008, când a ajuns în Parlament.

Cooperativa Agricolă de Producție a fost punctul din care a început cariera profesională pentru senatorii Doina Silistru (PSD) și Gheorghe David (PDL).

În Parlament, doar cu liceul

O serie de parlamentari au dovedit că se poate ajunge în fotoliile Legislativului chiar dacă nu au absolvit o facultate. În această situație se află democrat-liberalii Costică Canacheu, Silviu Prigoană sau Lucian Riviș-Tipei.

Canacheu menționează în pagina alocată profilului său că a absolvit Liceul Electroenergetic în București și a lucrat până în 1989 ca tehnician electroenergetic. Cu toate acestea, Canacheu se află la al patrulea mandat de deputat, fiind implicat încă din 1990 în politică.

Aceeași situație în cazul lui Silviu Prigoană, care a luat Bacalaureatul în 1990. Până atunci a fost muncitor necalificat sau mecanic pe mașini și utilaje. În fotoliul de parlamentar a ajuns în 2008 având doar studiile liceale, dar totuși, din 2011 este licențiat în științe juridice la Universitatea Banatului Timișoara.

Nici deputatul PDL Lucian Riviș-Tipei nu are studii superioare. El a absolvit un liceu cu profil de transporturi și căi ferate. Tipei a clarificat pentru Mediafax că în acest an intenționează să obțină diploma de licență, dar a refuzat să precizeze domeniul de studiu sau facultatea vizată.

Nici deputatul PSD Matei Radu Brătianu, sindicalist din 1990, nu precizează dacă are studii liceale sau superioare. Social-democratul spune că și-a început activitatea profesională la 19 ani, ca învățător suplinitor.

Inginerii, economiștii și juriștii fac legea în Parlament

Cei mai mulți parlamentari sunt de profesie ingineri, cu specializări în mecanică, electrotehnică, agronomie, construcții, metalurgie, minerit sau IT, totalizând 160 de persoane (34,7%).

În PDL se regăsesc 58 de ingineri, 48 la PSD, 26 la PNL, 12 la UNPR, 10 la UDMR, doi deputați ai minorităților naționale și patru independenți. De remarcat este că, dintre ingineri, 52 de parlamentari au obținut o a doua specializare, într-un alt domeniu de activitate.

Pe poziția a doua în topul profesiilor aleșilor se află cei 89 de economiști (19,3%), cei mai mulți regăsindu-se în PDL – 30, urmați de PSD cu 28 de parlamentari economiști, PNL – 16, UNPR – 6 și câte trei în UDMR, grupul minorităților naționale și cel al independenților. Totodată, 13 parlamentari economiști fie au optat și pentru o a doua specializare, fie s-au reprofilat în domeniul economic după ce se specializaseră inițial pe un alt domeniu.

De asemenea, o pondere semnificativă o au și juriștii – 17,3%. Din totalul celor 81 de specialiști în drept, cei mai mulți – 30 – sunt social-democrați, în timp ce 24 sunt democrat-liberali. PNL are 13 parlamentari juriști, UDMR – 6, UNPR – 4, în timp de minoritățile naționale au trei astfel de specialiști.

Totodată, doar 4,57% din parlamentarii din actuala legislatură sunt de profesie medici. Mai precis, este vorba despre 21 de medici, 6 medici veterinari și doi farmaciști. Cele mai multe cadre medicale se regăsesc între aleșii PDL și PNL, respectiv câte șapte medici. În același timp, patru medici figurează cu apartenență politică la PSD, doi la UNPR și unul este independent.

Unii parlamentari numără nu doar mandate, ci și diplome

337 de senatori și deputați au o singură profesie, în timp ce 114 parlamentari s-au reprofilat obținând cel puțin a doua specializare.

Patru facultăți, peste 16 ani de studii, plus un doctorat. Deputatul minorității italiene, Mircea Grosaru, s-a dovedit pasionat de studiile superioare. După ce a absolvit facultatea de Matematică-Fizică în Bacău, a ajuns la București pentru o nouă facultate, cea de Educație fizică. După 16 ani, Grosaru s-a decis să mai urmeze o facultate, pe cea de Economie și, ulterior, pe cea de Drept, la Universitatea din Craiova. În cele din urmă deputatul și-a dat doctoratul în drept comercial și activează în prezent ca a vocat.

Mai mult, potrivit datelor prezentate în CV-urile acestora, sunt cinci membri ai legislativului care cumulează câte trei specializări. E vorba de trei democrat-liberali și doi social-democrați. Este cazul liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, în cazul căruia profesia de bază este aceea de teolog. Ulterior, Sârbu a avut mai multe specializări în marketing, management și finanțe-bănci. Cât privește domeniul agriculturii, unde social-democratul a deținut șefia ministerului, singura specializare a lui Sârbu este din 1990, când a absolvit un curs de perfecționare în Germania pe „domeniul culturii cartofului”.

De asemenea, senatorul PSD Laurențiu Coca a obținut prima diplomă de la Institutul de Mine, ca inginer. Ulterior, el a absolvit Școala de Antrenori, dar și studii post-universitare specializându-se în relații internaționale și ale Uniunii Europene.

Un alt inginer cu alte două specializări este deputatul PDL Monica Iacob Ridzi. Ea menționează în CV că este doctor în științe inginerești, însă mai este specializată și în științe juridice și economice.

Cu trei specializări figurează și senatorul PDL Radu F. Alexandru, care este la bază filosof. Cu toate acestea, el are studii superioare atât în matematică, dar și pentru regie-teatru.

Totodată, și senatorul PDL Gheorghe Bîrlea este licențiat în filosofie, pentru ca mai târziu să se specializeze în drept și sociologie.

„Competențele lingvistice în turism” sunt menționate de fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, deputatul PDL Cristian Petrescu, între specializările sale profesionale. De altfel, deputatul este licențiat în educație fizică și sport, din 2004, la Universitatea Ecologică. În același loc a absolvit și un master în Ecoturism și Protecția Mediului.

O apetență deosebită pentru studii poate fi observată la parlamentari în cazul Colegiului Național de Apărare. Politicieni de frunte, începând cu Victor Ponta, Elena Udrea, Vasile Blaga, Mihai Stănișoară, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Șerban Mihăilescu, Gabriel Oprea, Verestoy Attila, au optat pentru cursurile Colegiului Național de Apărare. În total, 63 de senatori și deputați (13,7%) au preferat cursurile de „securitate și bună guvernare” ale Colegiului, iar o parte dintre aceștia și-au completat CV-ul și cu studii efectuate la Academia Națională de Informații.

Doar doi parlamentari menționează că au fost membri ai Partidului Comunist Român. Este cazul ministrul delegat pentru Administrație, deputatul PNL Victor Paul Dobre, membru al PCR din 1976 până în 1989. Dobre s-a alăturat liberalilor încă din 1991. La rândul său, deputatul PNL Ioan Țintean precizează că timp de 9 ani, până în 1989, a fost membru al PCR „fără funcții politice”, iar din februarie 1990 a devenit membru al PNL. (Andi Manciu)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul