Patronii din Ditrău au decis: Cei doi brutari din Sri Lanka vor face în continuare pâine | M. Muncii: Mă surprinde atitudinea discriminatoare a celor din comunitate

Patronii din Ditrău au decis: Cei doi brutari din Sri Lanka vor face în continuare pâine | M. Muncii: Mă surprinde atitudinea discriminatoare a celor din comunitate
Publicat: 02/02/2020, 14:38

Administratorul brutăriei din Ditrău, Kallo Katalin a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a venit cu o „ofertă”, pentru locuitori, de teamă că va degenera conflictul și bărbații din Sri Lanka vor avea de suferit, însă, după ce a văzut că oamenii nu acceptă, s-a luat decizia ca brutarii să rămână pe post.

„Ei o să rămână la noi, suntem foarte mulțumiți de ei. Nu era vorba de a-i duce în altă parte, a fost o neînțelegere. Primarul a spus după scrisoarea noastră că noi vrem să îi ducem în altă parte. Cei doi angajați, deja nu mai sunt angajați, sunt prietenii noștri, rămân la noi, le-am spus că țara întreagă este lângă ei. Noi, pentru liniștea satului, pentru că era un grup de 2.500 de persoane și spuneau că le fac rău celor, am oferit să îi punem în altă etapă a producției. Ei (localnicii – n.r.) nu au acceptat. Nici noi nu acceptăm să îi trimitem acasă și vor continua să lucreze ca brutari ca și până acum”, a declarat Kallo Katalin.

Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le e teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei.

„Lor le e frică. Avem angajați care au fost amenințați pentru că lucrează cu ei. Avem încă 90 de persoane care lucrează în Ditrău”, a mai spus Kallo.

După ce și proprietarii locuințelor din Lăzarea și Ditrău au fost amenințai pentru că îi țin pe cei doi bărbați în casă, pentru cei doi bărbați a fost închiriat un spațiu de cazare în orașul Gheorgheni, a mai spus Kallo Katalin.

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare, în cazul celor doi brutari din Sri Lanka, angajați în comuna Ditrău.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranți în satul lor.

După ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție, și Consiliul Național pentru Combaterea Discrimitării a transmis că se va autosesiza în acest caz.

M. Muncii, despre cazul din Ditrău: Mă surprinde atitudinea discriminatoare a celor din comunitate

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, duminică, referitor la cazul srilankezilor din Ditrău, că o surprinde „atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească”. Ea a zis că a discutat cu președintele CNCD și că așteaptă, luni, rezultatele analizei ITM.

„Ceea ce mă surprinde pe mine e atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească, uitând că și românii noștri din afară sunt poate în pericol, poate, de a fi tratați la fel. Și românii noștri au nevoie să fie tratați cu respect, fără să li se spună de către orice cetățean din țara europeană în care muncescc, că nu ar vrea să li se cumpere produsele că sunt vândute de mâna unui român sau că nu ar vrea să mănânce pâinea făcută de un român. Trebuie să ne gândim cu echilibru la aceste lucruri”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, duminică, referitor la cazul srilankezilor din Ditrău.

Aceasta a zis că luni va avea rezultatele analizei Inspectoratului Teritorial de Munca.

„Sunt doi oameni care au venit să muncească, să-și câștige existența la chemarea unui patron care a avut nevoie de oameni pentru a duce afacerea mai departe. În situația de față, am cerut informații ITM cu privire la formele legale pe care aceștia le au. Voi fi informată luni cu privire la rezultate verificării făcute”, a completat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a mai spus că a avut mai multe discuții cu președintele CNCD „pentru componentele care iau aspectul unei atitudini de discriminare din comunitate față de aceste persoane și domnul președinte se autosesizase, urmând ca pe această latură să comunice domnia sa”.

Ministrul Muncii a adăugat că ce decide fiecare patron pentru afacerea pe care o are „este o chestiune pe care fiecare și-o evaluează și ia deciziile potrivite”.

R. Bogdan: Europarlamentarii vor trebui să dea explicații pentru cazul Ditrău. În curând și Guvernul

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a spus, duminică, în cadrul Consiliului Național al PNL, că europarlamentarii vor trebui să dea explicații, începând de luni, legate de cazul Ditrău, urmând și Guvernul. El a zis că acest caz va pune România într-o poziție „extrem de complicată la nivel european”.

„E un caz care să știți că e mult mai periculos decât pare (Ditrău – n.r) și pentru care noi, europarlamentarii va trebi să dăm explicații și să o facem începând de mâine și în curând va da și Guvernul explicații, pentru că situația e mult mai gravă decât vă puteți închipui”, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan.

El a adăugat că din cauza tumultului legat de Brexit, încă trași la răspundere.

„E un caz care părea nevinovat, care a trecut, cumva, sub situația Brexitului, dar care deja ne-a plasat pe prima pagină a ziarelor, iar încă televiziunile mari nu ne-au luat cu coronavirusul și cu Brexitul, au fost ușor ocupate”, a adăugat el.

Eurodeputatul a spus că acest caz va pune România într-o poziție „extrem de complicată la nivel european”.

„Retorica urii promovată de un partid care nu e în România, dar care are tentacule în România, se numește FIDESZ-ulu lui Viktor Orban, a creat o monstruozitate care ne va crea o problemă uriașă pe plan internațional. Cazul Ditrău e un caz care, din păcate, ne va pune într-o poziție extrem de complicată la nivel european și sper din tot sufletul ca acest caz să fie unul completamente izolat pe teritoriul României”, a argumentat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...