Patru asociații de magistrați îi cer Ursulei von der Leyen să reconsidere punctul de vedere trimis CJUE privind SIIJ. „Poziția CE este bazată pe grave erori fundamentale”

Patru asociații de magistrați îi cer Ursulei von der Leyen să reconsidere punctul de vedere trimis CJUE privind SIIJ. „Poziția CE este bazată pe grave erori fundamentale”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Magistrații din patru asociații îi cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să reconsidere" punctul de vedere trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Magistrații vor o nouă analiză „bazată pe fapte și date reale, nu dezinformări și aprecieri subiective".

Patru asociații de magistrați – Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR) – i-au trimis o scrisoare deschisă șefie CE, în car reclamă faptul că „poziția Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale și justificată pe pseudo argumente ce au făcut parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire la înființarea SIIJ”.

În solicitarea trimisă Ursulei von der Leyen, cele patru asociații profesionale arată că „poziția Comisiei Europene: face referire la o stare de fapt care nu corespunde realității; desconsideră prevederile Constituției și deciziile Curții Constituționale ale României care au restaurat separația puterilor în state, au condamnat încălcarea independenței justiției și au aparat drepturi și libertăți fundamentale; invocă greșit norme de drept din legislația română; folosește că argumente afirmații care s-au dovedit a fi fakenews și parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire în special la SIIJ; ignoră concluziile Raportului Inspecției Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind „respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorității Judecatorești în cauzele de competență Direcției Naționale Anticorupție vizând magistrați sau în legătură cu acestea”, raport aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 225 din dată de 15.10.2019, ce a scos la iveală faptul că DNA avea ținute deschise mii de dosare cu magistrați, unele pe perioade de timp de ani de zile; ignoră ostentativ gravele presiuni puse pe judecători prin modul în care au fost anterior anchetate dosarele cu magistrați, inclusiv prin anchete ce priveau exclusiv hotărârile pronunțate de judecători.”

Conform sursei citate, Comisia Europeană ignoră statuarile Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni din Avizul 21/2018 privind prevenirea corupției în rândul judecătorilor, asupra a două chestiuni esențiale: a) este perfect în acord cu principiile europene că în anumite cazuri să fie înființate structuri specializate pentru anchetarea judecătorilor și procurorilor: „50. […] În funcție de istoria, tradițiile și structura administrativă a unui anumit stat, precum și de dimensiunea reală a corupției în interiorul sistemului, poate fi necesară înființarea unor organisme de investigare specializate și a unor procurori specializați care să lupte împotriva corupției în rândul judecătorilor.” și b) Este complet contrară principiilor europene interferență serviciilor de informații în justiție, „27. […] sub nicio formă lupta împotriva corupției în rândul judecătorilor nu ar trebui să conducă la interferență unui serviciu secret în justiție.”

„În concluzie, opinia exprimată de Comisie în sensul că «dispozițiile naționale din cauza contravin cerințelor dreptului Uniunii cu privire la principiul protecției jurisdicționale efective» este bazată în mod vădit pe erori grosiere inacceptabile, motiv pentru care solicităm revenirea asupra acesteia și efectuarea unei noi analize bazată pe fapte și date reale, nu dezinformări și aprecieri subiective”, arată cele patru asociații în scrisoare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că speră ca proiectul privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție să fie gata până la 1 februarie. Memorandumul prin care a propus desființarea Secției Speciale a fost adoptat de Executiv la sfârșitul lunii decembrie.

Foto: Comisia Europeană

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
SUA anunţă când va începe vaccinarea. Până la 20 de milioane de persoane ar putea...
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Un nou divorț BOMBĂ în showbizul românesc. Anunțul de necrezut făcut ACUM
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide