Pe întuneric și cu telefonul lăsat în anticameră. Președintele ÎCCJ, despre o întâlnire cu șeful CCR

Publicat: 13/02/2019, 18:15
Actualizat: 26/03/2019, 00:07

„Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de 5 judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunțat decizia prin care s-a constat conflictul juridic de constituționalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuție în care am fost pusă să-mi țin telefonul în anticameră, iar discuția s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric, încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine”, a povestit Cristina Tarcea.

Magistratul pretinde că nu ar fi înțeles de ce discuția s-a derulat în aceste condiții.

Întrebată ce dorea președintele CCR, Tarcea a răspuns: „O justificare a deciziei CCR pronunțată pe completurile de 5 judecători”.

Tarcea cere recuzarea a patru judecători CSM: Pentru motive de ostilitate

În ședința Secției pentru judecători a CSM, unde s-a discutat acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva sa, Cristina Tarcea a făcut o cerere de recuzare a Liei Savonea, președintele CSM și a membrilor Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Margareta Țînț, pentru motive de ostilitate.

„Am formulat o cerere de recuzare și, pentru soluționarea acestei cereri de recuzare, s-a dat termen pe 27 martie. A doamnei Savonea, Baltag, Evelina Oprina și Țînț. Pentru motive de ostilitate, în ceea ce privește președintele ICCJ, pentru motive de susținere necondiționată a conduceri Inspecției Judiciare, atitudinea dumnealor determinând numirea de către executiv a conducerii Inspecției Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept și pentru motive de antepronunțare cu ocazia diferitelor ședințe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de 5 judecători. Pentru anul 2018 și 2019, ca urmare a deciziei CCR”, a declarat președintele ICCJ, CristinaTarcea, la ieșirea din sediul CSM.

Cristina Tarcea, răspuns la acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare: Sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării

CristinaTarceasusține în punctul de vedere privind acțiunea IJ, că întreaga procedură disciplinară are un caracter politic și se desfășoară într-o perioadă în care sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării. Șefa ICCJ amintește că, din 2018, se încearcă schimbarea șefilor instituțiilor.

„Prezenta acțiune disciplinară are un evident caracter politic și se derulează într-un context social și politic în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării acestuia. Este de notorietate faptul că, în anul 2018, au fost inițiate toate procedurile posibile în vederea schimbării persoanelor cu funcții de conducere de la toate instituțiile din sistemul judiciar”, a scris șefa ICCJ, în punctul de vedere privind acțiunea disciplinară pe numele său.

Tarcea Am discutat cu Dorneanu despre completuri pe întuneric

Totodată, magistratulacuză că nu i s-a permis dreptul la apărare, pentru că nu a cunoscut conținutul procedurii disciplinare, pentru a-și putea formula apărărea.

„De altfel, echipa de inspectori nici nu a fost interesată de apărările pe care le-am făcut în cauză și de înscrisurile pe care le-am depus în susținerea acestora, pe care le-a ignorat, fiind preocupată doar să prezinte denaturat probele, astfel încât să susțină acuza lansată public că am refuzat să aplic legea. (…) De altfel, afirmația din cuprinsul acțiunii disciplinare, că măsurile ar fi fost avizate în totalitate de Colegiul de conducere, se contrazice cu afirmația din cuprinsul aceluiași paragraf, potrivit căruia Colegiul de conducere a constatat că nu are competența de a aproba astfel de măsuri”, a mai spus șefa ICCJ în document.

„Mai mult decât atât, a și suplimantat probatoriul cu audierea a încă unui martor, a cărui declarație o combate voalat. În argumentarea situației de fapt, nu face referire la nicio declarație de martor, mulțumindu-se să extragă trunchiat cuvinte și sintagme din înregistrarea ședinței de colegiu din 4 septembrie 2018, fără nicio referire la înregistrările ședințelor de colegiu din 3 septembrie și 20 septembrie 2018. (…) Dispozițiile din art. 32, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 255/2013, au fost preluate prin Regulamentul ICCJ, care în art. 28 alin. 2 prevăd că la începutul fiecărui an, în materie penală se stabilesc complete de 5 judecători, iar în alte materii decât în cea penală se stabilesc 2 completuri de 5 judecători”, a mai scris președintele instanței supreme.

Președintele ICCJ: Trebuie să ne uităm la toate instituțiile care comit abuzuri

Înainte de a se prezenta în fața judecătorilor CSM pentru acțiunea disciplinară a IJ, Tarcea avertiza că se vorbește în spațiul public despre abuzuri, dar trebuie avute în vedere toate instituțiile care comit abuzuri.

„Nu a venit momentul declarațiilor, dar vă promit că o să vină un moment când o să vină lucruri interesante. S-a aflat din presă punctul de vedere al Inspecției Judiciare, ca să nu plecați cu mâna goală, vă pun la dispoziție și punctul meu de vedere. Veți afla cu certitudine multe răspunsuri.(…) În afară de faptul că este un abuz. În ultima vreme, tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituțiile care comit abuzuri. O să vedeți de ce apreciez că a fost un abuz”, a declarat președintele ICCJ, CristinaTarcea, la CSM.

Tarcea Am discutat cu Dorneanu despre completuri pe întuneric

Totodată, șefa ICCJ a precizat că va face declarații lămuritoare „la timpul lor„.

„Doamne, vă mai aduceți aminte de declarațiile politice din luna august și septembrie, când la ICCJ se refuza a se aplica legea? Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputaților în organizarea completurilor de 5 judecători? De aceea am spus că am multe declarații interesante de făcut despre o discuție pe care am avut o cu președintele CCR, legat de decizia de constatare a conflictului de constituționalitate, despre o discuție la fel de interesantă cu domnul Ciorbea, dar toate la timpul lor”, a mai spus șefa ICCJ.

Secția pentru judecători a CSM a discutat, miercuri, acțiunea disciplinară exercitată în decembrie 2018 de IJ pe numele Cristinei Tarcea.

Acțiunea a fost exercitată deoarece președintele instanței supreme a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

„În privința abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reținut că președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 și de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) și art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată și completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reținut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menționate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători și 11 cauze de competența completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, informează Inspecția Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Inspecției, acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația