Pedepse ridicole pentru trucarea unei licitații de peste 1,5 miliarde de lei la Metrorex

Pedepse ridicole pentru trucarea unei licitații de peste 1,5 miliarde de lei  la Metrorex
Publicat: 18/11/2017, 21:53
Actualizat: 19/11/2017, 10:58

Fostul șef din cadrul Metrorex și omul de afaceri au primit câte un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

„Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei inculpatului Picu Valeriu pe o durată de doi ani, ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, (…) impune inculpatului obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. (…) Condamnă pe inculpatul Băncescu Ovidiu la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosire în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe o durată de doi ani, ce constituie termen de supraveghere pentru inculpat, impune inculpatului obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate”, se arată în decizia magistraților Curții de Apel București.

De asemenea, și Ovidiu Băncescu va putea părăsi România fără acordul instanței, însă va presta muncă în folosul comunității timp de 60 de zile.

Cei doi au fost judecați pentru fape de corpție în cazul unei licitații organizată de Metrorex.

Valeriu Picu a fost acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăți comerciale participante la licitație, a fost judecat pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit rechizitoriului, în 26 iunie 2014, Metrorex a lansat procedura de achiziție publică, pentru atribuirea acordului- cadru „Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei- Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte șase vagoane).

Procurorii anticorupție arată și că valoarea estimata a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 de lei, sursa de finanțare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) și de la bugetul de stat. Acordul- cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

„Procedura de achiziție este cea a licitației deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 de lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic””, susțin anchetatorii.

În acest context, în perioada octombrie 2014- martie, Ovidiu Băncescu, reprezentant al uneia dintre societățile participante la licitație, l-ar fi determinat pe Valeriu Picu , membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație.

Conform rechizitoriului, informațiile se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, „având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație”.

„Informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către firma respectivă, cât și pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, inculpatul Băncescu Ovidiu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex)”, se mai menționează în rechizitoriu.

În documentul citat se menționează și că firma respectivă a fost desemnată câștigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică