Peste 100 de angajați ai Radio România, adunați în fața instituției: Eliminarea taxei radio pune în pericol libertatea de exprimare

Peste 100 de angajați ai Radio România, adunați în fața instituției: Eliminarea taxei radio pune în pericol libertatea de exprimare
Publicat: 24/10/2016, 13:22

„Colegii discută despre proiectul de lege care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio, pe care atât sindicatul reprezentativ prin comunicatul pe care l-a emis, dar și foruri internaționale din zona media, din zona de ONG-uri îl dezaprobă, în sensul în care îl consideră periculos pentru autonomia unei instituții vechi din 1928 și care n-a avut niciodată subvenționare de la buget pentru salarii, ci a avut taxă radio. Considerăm că acest proiect este periculos pentru autonomia Radio România și pentru libertatea de exprimare, libertatea editorială. Pentru că atâta vreme cât cetățenii ne plătesc taxa, suntem cu fața spre cetățeni și este interfața cea mai simplă de a fi în slujba cetățenilor. Considerăm că este riscant ca fondurile Radio România să vină din zone controlate politic”, a declarat Nicoleta Balaci.

De asemenea, Balaci a precizat faptul că oamenii din radio au fost surprinși de rapiditatea cu care proiectul de lege a primit avizele necesare, în contextul în care Camera Deputaților va da votul final, marți.

„Așteptăm să vedem ce se întâmplă mâine în plenul Camerei Deputaților, unde am înteles că acest proiect intră la vot (…) A parcurs deja Senatul, Comisiile, a luat votul în Senat, astăzi este Comisia de buget-finanțe la Camera Deputaților, mâine este prevăzut votul final, Camera Deputaților fiind forul decizional”, a mai spus Balaci.

În plus, Balaci susține că împotriva acestei inițiative legislative s-au exprimat și reprezentanți ai Asociației Jurnaliștilor Europeni, dar și ai BBC.

„Proiectul este periculos pentru ambele instituții, SRR și SRTv. Și noi, și TVR-ul, prin lege, avem misiunea, nu numai de a realiza programe, ci și de a contribui la educație, cultura. Ori proiectul de lege nu ne garantează că vom putea fi în continuare în slujba cetățeanului”, a mai declarat Nicoleta Balaci.

Potrivit discuțiilor dintre angajații radio, ar fi ieșit în fața clădirilor în care muncesc și angajații a șapte studiouri teritoriale ale Radio România, enumerându-se cele din Constanța, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Reșița, Craiova.

Întrebată ce crede că se va întâmpla în cazul în care acest proiect de lege se aprobă, o angajată a radioului București FM, care a declarat că lucrează de 21 de ani în radio, a spus, cu lacrimi în ochi, că se așteaptă ca mare parte din oameni să fie concediați: „O să așteptăm să vedem când vom fi disponibilizați (…) Devenim bugetari și automat jumătate din instituție zboară”.

Eliminarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD. Comisia de buget-finanțe din Senat a adoptat, pe 17 octombrie, raportul de admitere a proiectului de lege inițiat de PSD care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, printre care se află și taxele radio-TV.

Ca reacție, doisprezece foști Președinți-Directori Generali (PDG) au semnat o scrisoare deschisă remisă presei în care au susținut că inițiativa parlamentară de a desființa taxa radio-tv „este deosebit de periculoasă pentru democrația României” și că, adoptată, va duce la abuzuri politice de neoprit.

Și reprezentanții TVR au reacționat față de proiectul de eliminare a taxei radio-TV, fiind de părere că finanțarea de la buget ar duce la dependență față de factorii politici, aceeași părere fiind exprimată și de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Convenția Organizațiilor de Media (COM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...